Νέα
  • ΓΔ: 907.06 -1.17%
  • Τζίρος: 40,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη 2,35% στις 823,09 μονάδες με τράπεζες και λοιπά blue chips

Πηγή: Eurokinissi

Σε αγοραστική υπερδιέγερση βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη με τα επιτόκια των ομολόγων να υποχωρούν και τους δείκτες μετοχών να εκτοξεύονται σε υψηλότερα επίπεδα για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι λόγοι εκτίναξης των μετοχών στα χρηματιστήρια αποδίδονται αφενός στην αποκατάσταση της πτωτικής υπερβολής και αφετέρου στην εκτίμηση που διαχέεται ότι ίσως η ύφεση να είναι πιο μακριά λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που εμφανίζουν στο 3ο τρίμηνο μεγάλοι όμιλοι.

Οι αποτιμήσεις μετοχών στην Ευρώπη βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα χαμηλά 2,5 ετών (πίσω στον Μάρτιο 2020) και εύλογα αντέδρασαν.

Εκτίναξη των ξένων χρηματιστηριακών δεικτών

Η υποχώρηση αποδόσεων ομολόγων στις ΗΠΑ δείχνει ότι η ύφεση ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της και ίσως αργήσει αρκετά. Ο Dow Jones αυξάνεται κατά 2,49% (στις 17.15 ώρα Ελλάδος), ο S&P 500 έχει άνοδο 2,74% και ο Nasdaq αυξάνεται κατά 3,2%.

Οι δείκτες έχουν επιστρέψει στις προηγούμενες στηρίξεις τους.

Στις Ευρωπαϊκές αγορές (ΕΕ και Βρετανία) η άνοδος γίνεται ιδιαίτερα έντονη, με τον DAX να αυξάνεται κατά 3,31%, το γαλλικό CAC να καταγράφει άνοδο 3,71% (μία από τις μεγαλύτερες ανοδικές κινήσεις του 2022), τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx 50 να αυξάνεται 3,62% και τον ιταλικό MIB 2,88%.

O βρετανικός FTSE 100 ακολουθεί την άνοδο των χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης με 2,42%. Να τονίσουμε ότι σήμερα διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των οικονομιών χωρίς να επηρεαστεί το χρέος κάθε χώρας.

Ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί από την αρχή της συνεδρίασης την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, ξεπερνώντας και την αντίσταση των 820 μονάδων.

Την άνοδο καθοδηγούν οι τραπεζικές μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και ακολουθούν τα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips.

O Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 2,35% φτάνοντας στις 823,09 μονάδες με τζίρο 51 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 80 έκλεισαν ανοδικά και οι 30 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης που δημιούργησε την άνοδο αυξήθηκε κατά 2,57% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,02%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (4,02%), τα Τρόφιμα-Ποτά (2,5%), οι Τηλεπικοινωνίες (2,28%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (2,31%) , οι πετρελαικές (1,89%). Πτωτικά μόνο ο κλάδος της Υγείας (-4,21%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Πειραιώς, η Μυτιληναίος και η Alpha Bank.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ