Νέα
  • ΓΔ: 1016.03 -0.73%
  • Τζίρος: 14,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «νάρκη» της Credit Suisse και η μεγάλη αντίδραση των τραπεζών

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime news

Πόση είναι η απόσταση από την επενδυτική απελπισία στην επενδυτική αισιοδοξία; Μόλις 3 ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι αμερικανικές αγορές επέστρεψαν σε επίπεδα κοντά σ’ αυτά που ονομάζαμε τον Σεπτέμβριο «στηρίξεις», δηλαδή ο Dow Jones στις 30.000 μονάδες, ο S&P 500 στις 3.800 μονάδες και ο Nasdaq τις 11.000 μονάδες.

Ο επίσημος λόγος της ανόδου ήταν η αντίδραση στην υπερβολική πτώση. Ωστόσο όλοι έχουν καταλάβει ότι πλέον το σενάριο της βίαιης πτώσης και της έντονης ανόδου θα το βλέπουμε όσο διαρκεί η κρίση.

Πάντως οι αμερικανικές αγορές τροφοδοτούνται και από ειδήσεις για mega deals όπως αυτό του Twitter και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση στις ΗΠΑ, γεγονός που δίνει περισσότερες πιθανότητες για την αποφυγή της ύφεσης.

ΕΕ: Η Γερμανία απολογείται, ο DAX «απογειώνεται»

Το να βλέπεις τη Γερμανία να απολογείται για την προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας της με 200 δισ. ευρώ (θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις) δεν είναι συνηθισμένο.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών (Λάιτνερ) στους δημοσιογράφους ήταν γεμάτες ενοχές και ουσιαστικά ήταν απολογητικός. Το είδαμε και αυτό. Να απολογούνται οι Γερμανοί...

Πάντως ο γερμανικός δείκτης DAX απογειώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατά 3,78%

Credit Suisse: Το πρόβλημα οξύνεται

Σε ιστορικά χαμηλά έκλεισε χθες η μετοχή της Credit Suisse. Η περίπτωση πτώχευσης της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας (με υποκαταστήματα σε Αμερική και Ασία) δεν έχει τιμολογηθεί στις αγορές.

Πρόκειται για τράπεζα που είναι μεγαλύτερη από τη Lehman. Μια νάρκη που μπορεί να βυθίσει τις αγορές (ξανά).

ΧΑ: Επιασε τις 820 μονάδες και το θέμα είναι να τις κρατήσει

Η επιστροφή πάνω από τις 800 μονάδες ήταν η ευχάριστη έκπληξη. Η επιστροφή πάνω από τις 820 μονάδες ήταν απρόβλεπτη θετική εξέλιξη, που όμως θα πρέπει να εδραιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Αυξημένες και οι συναλλαγές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Για να δούμε σήμερα τι θα έχουμε. Θα φτάσει στις 830-840 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ή θα συγκεντρωθεί στα παρόντα επίπεδα;

Αξιολόγηση ελληνικής οικονομίας και ομολόγων

Μπορεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να τοποθετείται μέσα στο 2023, αλλά οι αξιολογήσεις των ξένων οίκων θα συνεχιστούν άμεσα. Στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο από τη Standard & Poor’s, ενώ στις 7 του τρέχοντος μήνα θα μεσολαβήσει η τρίτη αξιολόγηση από τη Fitch.

Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε μπορεί να δώσει ένα ακόμη στήριγμα σε άνοδο. Αλλά μέχρι τότε υπομονή και περίσκεψη.

Τραπεζικές μετοχές: Η μεγάλη αντίδραση

Η άνοδος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προήλθε κατά κύριο λόγο από τις τραπεζικές μετοχές που είχαν βρεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με τη χθεσινή άνοδο ουσιαστικά επέστρεψαν σε υψηλότερα επίπεδα. Δικαιολογημένη η άνοδος για Alpha, Εurobank. Δυναμική αντίδραση η Πειραιώς. Αναμενόμενη η αντίδραση της ΕΤΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν θα πάμε σε νέα άνοδο. Ούτως ή άλλως οι τιμές παραμένουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων.

ΟΤΕ: Μεγάλο βήμα στην ηλεκτρονική τραπεζική και το Fintech

Το payzy by COSMOTE παρουσιάστηκε επίσημα στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Διοικητικό Μέγαρο. Η COSMOTE έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος.

Το payzy επιτρέπει στον χρήστη να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

«Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον Όμιλο ΟTΕ σε έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο τηλεπικοινωνίες και κορυφαία συνδεσιμότητα στον πελάτη, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας.

Σε αυτό πλαίσιο κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, και με το payzy by COSMOTE μπαίνουμε δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟTΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Μέσω εφαρμογής στο κινητό (iOS & Android), ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει έναν ελληνικό IBAN λογαριασμό, να εκδώσει χρεωστική VISA κάρτα (ψηφιακή ή/και φυσική) και να κάνει όλες τις αγορές του σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα. Χωρίς κόπο και με ασφάλεια. Επίσης, με το payzy μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς στη στιγμή.

Autohellas

Η AUTOHELLAS ανακοίνωσε ότι την 01.10.2022 ολοκληρώθηκε η εκτέλεση της από 01.08.2022 συμφωνίας για την εξαγορά του 85,60% (συνολικά του 90% συμπεριλαμβανομένων 4,4% ιδίων μέτοχων) της πορτογαλικής εταιρείας HR Aluguer de Automóveis S.A. (HR), η οποία αποτελεί (από το 1998) το δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία.

Η εξαγορά αυτή έδωσε ώθηση στη μετοχή την προηγούμενη εβδομάδα.

Μυτιληναίος

Ηταν να μην πάρει φόρα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Κατέθεσε άνευ φόβου και πάθους στο χθεσινό συνέδριο αυτά που όλοι βλέπουν και δεν τολμούν να πουν.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι σωστή και η αντίδραση της Γερμανίας (για το πλαφόν στο φυσικό αέριο) λάθος. Ωστόσο, έχει διαφωνίες ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης των εταιρειών από την κυβέρνηση.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή συνεχίζει την άνοδο.

Ιντρακάτ: Ενισχύεται στις ΑΠΕ και αυτή

H εταιρεία "INTRA - K. ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" με δ.τ. "INTRA - K. ENERGY Μ.Α.Ε.", θυγατρική κατά ποσοστό 100% της Intrakat, την Παρασκευή 30.9.2022 ολοκλήρωσε τις διαδικασίες απόκτησης κατά ποσοστό 100% της εταιρείας ""DNC ENERGY", έναντι συνολικού τιμήματος ποσού 15,1 εκατ. Ευρώ.

Η ως άνω εταιρεία η οποία εισέρχεται πλέον στον Όμιλο Intrakat, διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 520 MW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Ο Όμιλος Intrakat ενισχύει έτσι σημαντικά τη θέση του στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτοντας σήμερα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,8 GW αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ο σχεδιασμός του Ομίλου περιλαμβάνει και την δραστηριοποίηση στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,7 GW.

Προοδευτική ΑΤΕ

Η Προοδευτική ΑTE ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει συμφωνία με την LDA Capital Limited, παγκόσμιο όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων, για χρηματοδότηση έως του ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ