Νέα
  • ΓΔ: 903.53 +0.03%
  • Τζίρος: 40,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «δραστήρια» Alpha Bank και το συνεχιζόμενο ράλι της Intrakat

Πηγή: Eurokinissi

Μέχρι χθες είχαμε συνηθίσει τις επευφημίες των ξένων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ομως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.

Είμαστε πολύ υψηλά στον πληθωρισμό και στην ανεργία, έχουμε μεγάλα ελλείμματα και βέβαια παραμένει πολύ υψηλά το χρέος.

Οπως ειπώθηκε στην σύνοδο των υπουργών Οικονομίας αλλά και αναφέρει κατά καιρούς η ΕΚΤ, «καμιά χώρα δεν μπορεί να επαναπαυθεί στην καλή εικόνα του εννεαμήνου 2022». Το δ’ τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όπως και το πρώτο τρίμηνο 2023.

ING: Συρρίκνωση στο α’ και β’ τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Ο ολλανδικός τραπεζικός όμιλος της ING είναι αρκετά σαφής για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2022 η ολλανδική τράπεζα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 4,3%, ενώ στο μόλις 2,2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο τρέχον δ’ τρίμηνο.

Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα.

Ξανά κάτω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones

Τη «μέρα της μαρμότας» βιώνουν οι επενδυτές στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dow Jones επέστρεψε πάλι κάτω από τις 30.000 μονάδες με επιταχυνόμενη διόρθωση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τρεις συνεδριάσεις ανοδικές και τώρα έρχονται οι πτωτικές συνεδριάσεις, όπως έγινε αρκετές φορές φέτος.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται σε μεγάλους ομίλους τεχνολογίας (Τwitter, Αmazon) αλλά και στις επενδυτικές τράπεζες.

ΧΑ: Ηπια υποχώρηση, αλλά με μηνύματα

Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 816,68 μονάδες ήταν μόλις 0,3%. Ωστόσο η διακύμανση ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας και αυτό ίσως δείχνει ότι η στήριξη πάνω από τις 820 μονάδες δεν είναι ισχυρή.

Ας είμαστε επιφυλακτικοί κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας γιατί μπορεί να δούμε και τις 805 μονάδες στο αρνητικό σενάριο. Στο θετικό σενάριο (ανόδου) η άνοδος είναι μέχρι τις 825 μονάδες.

Τράπεζες: Μεικτές τάσεις και ανησυχίες

Καταλύτες οι τραπεζικές μετοχές, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά ο πληθωρισμός φέρνει θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Εχει αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το επιτοκιακό περιθώριο, που σημαίνει ότι παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων και αυξάνονται τα επιτόκια χορηγήσεων.

Αρα οι τράπεζες θα έχουν θετικά οργανικά αποτελέσματα; Οχι απαραίτητα. Υπάρχουν και αρκετά άλλα αρνητικά σενάρια στην περίπτωση που επιβραδυνθεί η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο. Και αυτό το γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές, παρά τις εξαιρετικές εκθέσεις που παρουσιάζουν κατά καιρούς.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Φάση Α) για τη διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της εταιρείας «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ».

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος (ΕοΙ) είναι οι εξής:

  1. Κοινοπραξία των εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/A
  2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  3. Terna SpA
  4. StateGrid International Development Belgium Limited

Εντός Οκτωβρίου, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (Eols), για το αν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Κατόπιν, οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (Φάση Β).

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Alpha Bank: Αυξημένη δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες

Παραμένει η πλέον δραστήρια τραπεζική μετοχή κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες (ίσως μαζί με την ΕΤΕ). Φαίνεται ότι o «Ολλανδός» έχει ανεβάσει τους ρυθμούς αγοράς μετοχών το τελευταίο διάστημα.

Θετικές και οι εκθέσεις των ξένων με αναβαθμίσεις στη μετοχή. Ωστόσο πάντα υπό το θετικό σενάριο.

ΟΤΕ: Αναζητείται τάση

Θα θέλαμε να ασχοληθούμε με τα θετικά του ΟΤΕ (τον έχουμε επαινέσει στο παρελθόν), αλλά βλέπουμε ότι η μετοχή έχει τεράστια ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Δεν ξέρουμε πού αποδίδεται και εάν είναι μόνο ξένοι που πουλούν και αγοράζουν.

Πάντως, το γεγονός ότι η μετοχή παραμένει πάνω από τα 15 ευρώ είναι θετική ένδειξη ή τουλάχιστον σταθερότητα

Ιντρακάτ: Συνεχίζεται το ράλι, θα συνεχιστούν και οι εξαγορές;

Ανοδικά κινείται η μετοχή της Ιντρακάτ εξαιτίας του δυναμισμού που έχει επιδείξει η εταιρεία στις διεκδικήσεις έργων και βεβαίως των πρόσφατων εξαγορών.

Σημαντική άνοδος χθες στη μετοχή και με αυξημένους τζίρους. Ακούμε ότι υπάρχει σχέδιο για μία ακόμη εξαγορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι κατασκευαστική ή άλλου κλάδου επιχείρηση.

Space Hellas

Η SPACE HELLAS ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναβάθμιση του εξοπλισμού υποδομών των Data Centers της HELLENiQ ENERGY στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και στα Κεντρικά Γραφεία Αμαρουσίου.

Στόχος του έργου ήταν να υποστηριχτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της HELLENiQ ENERGY, εξασφαλίζοντας αποδοτική λειτουργία και επιχειρησιακή συνέχεια τόσο με την μετάβαση υποδομών της εταιρείας στο Cloud, όσο και με την αναβάθμιση των δύο Data Centers.

Η HELLENiQ ENERGY μετεξελίσσεται ψηφιακά και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργώντας νέες προοπτικές για να οδηγηθεί σε καινοτόμες και πιο παραγωγικές διαδικασίες για τα επόμενα χρόνια.

Χρηματιστηριακές: Μερίδια αγοράς

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές στο ΧΑ τον Σεπτέμβριο κατέλαβε η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, με ποσοστό 20,66%. Την τριάδα συμπληρώνουν η Eurobank Equities (18,24%) και η Euroxx Χρηματιστηριακή (15,66%).

Ακολουθούν οι Εθνική Χρηματιστηριακή (8,87%), UBS Europe (5,16%) και Alpha Finance (5,02%). Επιπλέον, τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Citigroup Global (4,88%), Optima Bank (3,51%), Λέων Δεπολας ΑΕΠΕΥ (3,08%) και Παντελάκης Χρηματιστηριακή (2,45%).

Αντίστοιχα, στο εννεάμηνο του 2022, πρώτη είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με ποσοστό 23,65%, δεύτερη ακολουθεί η Eurobank Equities με ποσοστό 17,12% και τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή με 12,36%.

Οι τζίροι είναι σχετικά αυξημένοι σε σχέση με το 2021 και το 2020 και αυτό επιτρέπει να εμφανιστούν ξανά σενάρια εξαγορών μεταξύ τραπεζικών ΑΕΠΕΥ και μη τραπεζικών (ανεξάρτητων) χρηματιστηριακών. Επίσης ακούγονται σενάρια και για χρηματιστηριακές πλατφόρμες αλλά –κυρίως- για ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών ομίλων για ελληνικές.

Ομως, επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι όσο υπάρχει η κρίση και όσο οι τζίροι παραμένουν χαμηλοί οι ξένοι δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν. Ίσως εάν αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ