Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η... φόρα της ΔΕΗ, το σερί του Μυτιληναίου και η... Πόρσε της Μοτοδυναμικής

Πηγή: Eurokinissi

Υψηλό 14 ετών γράφουν τα επιτόκια (αποδόσεις) των 10ετών αμερικανικών ομολόγων. Ενας καλός λόγος που διόρθωσαν οι χρηματιστηριακές αγορές χθες. Επί της ουσίας ήταν μία ημέρα αποκόμισης κερδών μετά το μίνι ράλι. Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει ότι θα το δούμε αρκετές φορές αυτό το φαινόμενο. Μικρά ανοδικά ράλι και πάλι πίσω. Λεφτά (χρηματιστηριακά) βγαίνουν πάντως, ενώ αποφεύγεται και η βίαια διόρθωση.

Ευρωπαϊκές αγορές

Όλοι ήταν ψυλλιασμένοι ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα διόρθωναν μετά από 3 ανοδικές συνεδριάσεις. Το είχαμε γράψει και εμείς χθες και προχθές. Η πτώση όμως είχε μεγάλη μεταβλητότητα. Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι εκτεθειμένες στην ύφεση και την ενεργειακή κρίση ταυτόχρονα και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Εάν καταφέρουν να παραμείνουν σε επίπεδα κοντά στα παρόντα μέχρι το τέλος του 2022, θα είναι μια καλή χρηματιστηριακή εξέλιξη.

Βρετανία: Η πολιτική κατάρρευση συνεχίζεται

Η βρετανική πολιτική σκηνή βρίσκεται σε καθίζηση εδώ και 4 χρόνια. Δυστυχώς μαζί της βρίσκεται σε καθίζηση η βρετανική οικονομία, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων να έχουν εκτοξευτεί στο 4%. Ο πληθωρισμός είναι στα υψηλότερα επίπεδα 40 ετών. Μέχρι τώρα, ο FTSE 100 άντεξε κοντά στις 7.000 μονάδες (-10% από την αρχή του χρόνου) εξαιτίας των καλών επιδόσεων των βρετανικών μετοχών. Θα μπορέσει να παραμείνει εκεί εάν καταρρεύσει δημοσιονομικά η βρετανική οικονομία;

Γενικός Δείκτης: Μια υποχώρηση που δεν ενόχλησε

Την καλύτερη ίσως εξέλιξη είχε η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μια ήπια «αποθέρμανση» που κράτησε τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 850 μονάδες χωρίς να «τραυματίσει» την επενδυτική ψυχολογία. Να θυμίσουμε ότι περιμένουμε την Παρασκευή αξιολόγηση από την S&P για το ελληνικό αξιόχρεο. Οι πιθανότητες να μείνει αμετάβλητη (η αξιολόγηση) είναι αυξημένες. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση σήμερα, οι 830-840 μονάδες είναι μια λογική περιοχή στήριξης. Μια ανοδική επιστροφή πάνω από τις 850 μονάδες θεωρείται ιδανική εξέλιξη.

Ελλάκτωρ

Μεγάλη άνοδο στη μετοχή (6,42%) και με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Ο όμιλος ετοιμάζεται να απορροφήσει τη REDS ενώ και ο βασικός μέτοχος αυξάνει τις θέσεις του. Διεκδικεί έργα, αυξάνει το ανεκτέλεστο και θα προχωρήσει και στη ρύθμιση (εξόφληση) του υπόλοιπου 25% του παλιού ομολογιακού.

ΟΛΠ

Το γ’ τρίμηνο του ΟΛΠ ήταν πολύ καλό μαθαίνουμε. Η κρουαζιέρα ήταν στα υψηλότερα επίπεδα ιστορικά, ενώ και οι εμπορικές μεταφορές πήγαν πολύ καλά.

ΔΕΗ

Ηταν να μην πάρει φόρα η μετοχή της ΔΕΗ. Από τα χαμηλά των 5,1 ευρώ που είχε αρχές Σεπτεμβρίου, έφτασε αισίως τα 5,81 ευρώ εν μέσω μεταβλητότητας. Πάντως εμείς σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως ότι πέριξ των 5,1 ευρώ η μετοχή βρίσκει ισχυρή στήριξη και αγοράζεται.

Μυτιληναίος

Με το ανοδικό σερί της (με μικρές διορθώσεις) η μετοχή της Μυτιληναίος επέστρεψε πάνω από τα 16 ευρώ. Επίπεδα που φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στα μεγέθη 9μήνου που θα ανακοινώσει.

ΟΠΑΠ: Εκοψε το δικαίωμα στο προμέρισμα

Κόπηκε χθες το δικαίωμα του μερίσματος (0,28 ευρώ / μετοχή) για τους μετόχους. Σ’ αυτό αποδίδεται και η διόρθωση κατά 2,59% της μετοχής. Επίσης ο όμιλος προσφέρει το δικαίωμα επανεπένδυσης (σε όρους που θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες) του μερίσματος.

Μοτοδυναμική: Αύξηση μεγεθών από την... Πόρσε

Με ισχυρή ανάπτυξη σε όλα τα μεγέθη έκλεισε το ενιάμηνο για τη Μοτοδυναμική.

Συγκεκριμένα για το σύνολο του ενιαμήνου, οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 37,9% σε σύγκριση με το 2021 και ανήλθαν στα 102,5 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 85,5% ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στα 13,5 εκατ., υπερδιπλάσια από αυτά του 2021.

Όσο αφορά μόνο το 3ο τρίμηνο, οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 45,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και ανήλθαν στα 44,7 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν στα 14,6 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 55,1% ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στα 10,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 41,3%. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις Yamaha, οι πωλήσεις της Sixt (ενοικίαση οχημάτων) αλλά αυτές που εκτοξεύθηκαν κατά 50% ήταν οι πωλήσεις της... Πόρσε. Ξέρω τι σχολιάζετε...

Titan Int

Η μετοχή της Titan Int βρίσκεται καθηλωμένη εδώ και καιρό στα επίπεδα των 11,2 ευρώ. Δεν ξέρουμε εάν είναι fair value όπως λένε πολλοί, αλλά ξέρουμε ότι είναι value stock με παρουσία του ομίλου στις μεγαλύτερες αγορές. Ακόμη και εάν οι αγορές αυτές κτυπηθούν από την κρίση, η μετοχή του Τιτάνα παραμένει μία μετοχή που μπορεί να κληροδοτήσει ο παππούς στον εγγονό του, όπως έκαναν γενιές και γενιές από το 1913 όταν εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Cenergy Holdings

H «Ημέρα Ασφάλειας» πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά στα εργοστάσια της Cenergy Holdings. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εργαζομένων για στοχευμένα θέματα υγείας και ασφάλειας αλλά και η επιβράβευση των καλύτερων προτάσεων βελτίωσης στα θέματα αυτά. Η Hellenic Cables ξεκίνησε από το 2017 αυτή την πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας της ασφάλειας στον χώρο εργασίας και για πρώτη φορά φέτος συμμετείχε και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

O κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables, δήλωσε: «Θεωρούμε πως με βάση τις κοινές μας αρχές, δεν υπάρχει επιτυχία αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μηδενικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας. Οποιαδήποτε επιτυχία σε οικονομικά ή βιομηχανικά αποτελέσματα, αποκτά σημασία μόνον όταν τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας είναι μηδενικά. Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση δεν είναι αποδεκτή».

Alpha Bank: Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων

Ο περαιτέρω περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος -παρά τη σημαντική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης- και η αλλαγή το 2023 του αναπτυξιακού μίγματος με ταχύτερη αύξηση της επενδυτικής δαπάνης σε σχέση με την κατανάλωση και τις εξαγωγές συνιστούν τα κύρια στοιχεία της σχεδιαζόμενης οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 1,7% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος από 5% το 2021, ενώ ο λόγος Δημοσίου Χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί σε 169,1% από 193,3% το 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης επίπτωσης του προβλεπόμενου ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 5,3% και της μεταβολής του αποπληθωριστή του ΑΕΠ κατά 9,1%.

Το 2023 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς καλείται να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει ώστε να επανέλθει μετά από πολλά χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα, ως προς το αξιόχρεο της χώρας.

Δημοπρασία εντόκων ή ομολογιακός δανεισμός της Ελλάδας μέχρι το τέλος του χρόνου;

Η δραστική μείωση των ταμειακών ελλειμάτων στο 9μηνο 2022 σε σχέση με το 9μηνο 2021 δημιουργεί χώρο στην κυβέρνηση για συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής και στο δ’ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δημοπρασία εντόκων ύψους 250-300 εκατ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο και μία θετική αξιολόγηση από ξένους οίκους (πιθανή αξιολόγηση από την S&P την Παρασκευή) εάν θελήσει να καταφύγει σε ομολογιακό δανεισμό.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ