Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι δύο δρόμοι των τραπεζών και το joint venture Motor Oil-ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδος στον Dow Jones, μικρή πτώση στον S&P 500, έντονη υποχώρηση στον Nasdaq. Τρεις διαφορετικές εικόνες είχαμε χτες στη Wall Street, δείγμα της ασάφειας που υπάρχει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πάντως, το χαρακτηριστικό χτες ήταν οι έντονες πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας που οδήγησαν τον Nasdaq σε μεγάλη υποχώρηση.

Καλή είναι η τεχνολογία, αλλά όχι η υπέρμετρη εκτίμησή της.

Alpha Bank: H παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

Το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2000, αφού έχει ανατιμηθεί κατά 30% έναντι του γιεν, 13% έναντι του ευρώ και 6% έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, από την αρχή του τρέχοντος έτους (στοιχεία έως την 20 η Οκτωβρίου).

Η απότομη ενίσχυση του δολαρίου μέσα σε λίγους μήνες -λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και των υψηλότερων επιτοκίων της έναντι των άλλων κεντρικών τραπεζών- έχει σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για όλες σχεδόν τις χώρες, δεδομένης της κυριαρχίας του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματαγορές.

Μια ακόμη απτή απόδειξη της διεθνούς κυριαρχίας του δολαρίου είναι το γεγονός ότι ενώ από το 2000 το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων (σε όρους όγκου) έχει μειωθεί από 12% σε 8%, το αντίστοιχο μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές, σε όρους δολαρίου, διατηρήθηκε περίπου στο 40%.

Για πολλές χώρες που προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό (εξαιτίας των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων), η υποτίμηση των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου έχει καταστήσει το εγχείρημά τους πιο δύσκολο, αφού όταν το δολάριο ανατιμάται κατά 10%, η εκτιμώμενη μετακύλιση (pass- through) στον πληθωρισμό είναι 1%.

Τέτοιες πιέσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στις αναδυόμενες αγορές, αφού η υψηλότερη εξάρτησή τους από τις εισαγωγές σε όρους δολαρίου, σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες, τις επιβαρύνει με μεγαλύτερο εισαγόμενο πληθωρισμό.

Ευρωπαϊκές αγορές

Αρκετές φορές μέσα στη χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν πρόσημο οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρωζώνη. Τελικά οι περισσότερες έκλεισαν θετικές.

Δεν είναι τόσο η αναμονή της ΕΚΤ (λες και δεν ξέρουμε ότι θα πάει σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης) που διαμορφώνει τη μεταβλητότητα, όσο η αποκόμιση κερδών από το πρόσφατο μίνι ράλι.

Πάντως, οι επενδυτές δεν είναι τόσο απογοητευμένοι όσο πριν ένα μήνα. Ισως γιατί περιμένουν ότι η ύφεση θα έχει μικρότερες προεκτάσεις.

Ιταλία: Πρεμιέρα της Μελόνι με 10 δισ. στήριξη

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι ξεκίνησε τη θητεία της με πακέτο στήριξης για την ενέργεια ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι αγορές αξιολογούν πλέον κάθε κίνηση της κας Μελόνι.

Ο δείκτης MIB αυξήθηκε χθες κατά 0,45%, ενώ πολλές φορές κινούνταν πτωτικά μέσα στη συνεδρίαση. Ο MIB έχει φτάσει αισίως κοντά στις 22.400 μονάδες. Eμείς το λέγαμε.

Η Μελόνι θα αποδειχθεί πολύ καλύτερη από την κα Τρας που αποχαιρέτησε την πρωθυπουργία πρόσφατα.

ΧΑ: Μπορεί τις 870 μονάδες, αρκεί να υπάρχει κλίμα

Ο στόχος των 870 μονάδων είναι εξαιρετικά εφικτός για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Την Παρασκευή έχουμε 28η Οκτωβρίου.

Αρκεί να υπάρχουν δύο προοπτικές. Να είναι θετικό το κλίμα στο εξωτερικό και να κινηθούν λίγο οι τραπεζικές μετοχές.

Τράπεζες: Θετικά αποτελέσματα σε περίεργο περιβάλλον

Οι τραπεζικές μετοχές και οι επενδυτές τους είναι προβληματισμένοι με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ωστόσο, στον αντίποδα, υπάρχει αισιοδοξία για τα αποτελέσματα 9μήνου αλλά και του τέλους της χρήσης.

Κάποιες μετοχές που κάλυψαν τις προηγούμενες απώλειές τους ίσως διορθώσουν και κάποιες θα συνεχίσουν προς υψηλότερα.

Νομίζω κι εσείς καταλαβαίνετε ποιες θα διορθώσουν και ποιες θα συνεχίσουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Εurobank Equities: Ασυμμετρία στις ελληνικές τράπεζες

Η Eurobank Equities σε έκθεσή της επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς («buy») για τις τρεις συστημικές τράπεζες που καλύπτει και επαναλαμβάνει την προτίμησή της στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank ανέρχεται στο 1,5 ευρώ από 1,42 ευρώ, για την Εθνική στα 4,58 ευρώ από 4,5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,02 ευρώ από 1,8 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρή θεμελιώδη βάση, με τα αυξανόμενα επιτόκια να παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα κέρδη το 2022-2023.

ΟΛΠ

Από τις μετοχές που έχουν υπο-αποδώσει σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips. Tα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά στο γ’ τρίμηνο και στο 9μηνο.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) της εταιρίας, που ανήλθαν σε 75.399 χιλ. ευρώ στην περίοδο 01.01.2022‐30.09.2022 και σε 31.494 χιλ. ευρώ κατά το γ' τρίμηνο, έναντι 54.021 χιλ. ευρώ και 22.673 χιλ. ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 39,57% και 38,91% αντίστοιχα.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 61.726 χιλ. ευρώ στην περίοδο 01.01.2022‐30.09.2022 και σε 26.948 χιλ. ευρώ κατά το Γ΄ τρίμηνο 2022, έναντι 40.619 χιλ. ευρώ και 18.180 χιλ. ευρώ στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51,96% και 48,23% αντίστοιχα.

Motor Oil: Προχωρά το joint venture με ΔΕΗ στην παραγωγή υδρογόνου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα, την δημιουργία κοινής επιχείρησης, της υπό σύσταση εταιρίας με την επωνυμία «HELLENIC HYDROGEN Α.Ε.» στον χώρο παραγωγής και προμήθειας πράσινου υδρογόνου μέσω της απόκτησης κοινού ελέγχου της από τις εταιρίες με την επωνυμία «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.».

H υπό εξέταση πράξη αφορά τις σχετικές αγορές του υδρογόνου (παραγωγή και προμήθεια), την αγορά της παραγωγής/προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά και ειδικά από ΑΠΕ ως αγορά προηγούμενου σταδίου μέσω ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά της διύλισης πετρελαίου ως επόμενου σταδίου ήτοι ως μια τελική χρήση του παραγόμενου πράσινου υδρογόνου.

Titan: Γνωρίζει τα οφέλη του ESG

Ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ ενισχύει τη δέσμευσή του για έναν κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και ανανεώνοντας τους επιστημονικά επικυρωμένους στόχους του.

Οι ανανεωμένοι στόχοι μείωσης CO2 του Τιτάνα θα συμβάλουν στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5oC και έχουν ήδη υποβληθεί για επιστημονική επικύρωση στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ μείωσε τις καθαρές εκπομπές CO2 κατά 5,5%, επιτυγχάνοντας διπλάσιο ρυθμό μείωσης από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Από το 1990 ο Ομιλος έχει μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα κατά 20%.

Autohellas: Aρχές Δεκεμβρίου η επιστροφή κεφαλαίου

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής κεφαλαίου. Η αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου θα γίνει Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022.

Δικαιούχοι επιστροφής κεφαλαίου (record-date): Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022

Εναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου: Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022

Νέοι υγειονομικοί κίνδυνοι

Ενώ στην Ευρώπη ασχολούμαστε ακόμη με τις υποπαραλλαγές του Covid 19, στη δύσμοιρη Αφρική ο Εμπολα θερίζει. Στην Ουγκάντα τα κρούσματα έφτασαν στις 3.000 και έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί.

Οι υγειονομικές ειδήσεις έχουν γίνει συνώνυμες με τις οικονομικές ειδήσεις πλέον. Μην εφησυχάζετε...

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ