Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η καλή εικόνα της ΑΒΑΞ και τα «φίλια χαρτοφυλάκια» της Autohellas

Πηγή: Eurokinissi

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας του 2022 για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν 8,6%, ενώ το ΧΑ βρίσκεται μόλις 3,6% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.

Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο.

Ωστόσο, η μείωση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ δείχνει στάση αναμονής των επενδυτών.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι μάλλον απογοητευτική, καθώς το δ’ τρίμηνο θα σηματοδοτήσει την είσοδο για αρκετές οικονομίες σε ελαφριά ύφεση.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

Η άνοδος των κλάδων πρώτων υλών (2,86%), Real Estate (2,36%), Τράπεζες (1,99%) ήταν αυτές που έδωσαν την υπέρβαση των 860 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γεν. Δείκτης κράτησε τις 860 μονάδες και εάν υπάρχουν θετικές εξελίξεις από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, βλέπουμε επιστροφή προς τις 880-890 μονάδες.

EKT: Οταν τα λόγια έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους αριθμούς

Οτι η ΕΚΤ θα αύξανε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το περίμεναν όλοι. Το τι θα έλεγε η κα Λαγκάρντ είχε ιδιαίτερη σημασία. Και δεν ευχαρίστησε πολλούς όταν αναφέρθηκε στην επιβράδυνση της οικονομίας και κυρίως ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το επίπεδο που θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να αυξάνει τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παραμένει υπερβολικά υψηλός και θα συνεχίσει να βρίσκεται πάνω από τον στόχο για μεγάλη περίοδο.

Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ αναμένει πως η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και στην αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρές και μεικτές μεταβολές αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις της κας Λαγκάρντ. Κρατάμε ως υποσημείωση την άνοδο του DAX και του MIB (Mιλάνο). Eκτός Ευρωζώνης, ο FTSE 100 παρέμεινε ουδέτερος.

Πάντως φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν χωνέψει την ιδέα ότι έρχεται ύφεση. Και κυρίως οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι έχουν κτίσει αναχώματα στην ύφεση.

Αμερικανικές αγορές

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φαίνεται ότι η έννοια της ύφεσης είναι κάπως απόμακρη. Ολοι κοιτούν προς τις εταιρικές κερδοφορίες και αυτές δεν τους απογοητεύουν.

Χθες, ο «αδύναμος κρίκος» ήταν η Meta (Facebook) αλλά και το Twitter.

O Dow Jones οδεύει πάνω από τις 32.200 μονάδες, αναθερμαίνοντας τις χρηματιστηριακές ελπίδες. Ευάλωτος λόγω τεχνολογίας ο Nasdaq αλλά τα «απόνερα» της τεχνολογικής χρηματιστηριακής κρίσης πλήττουν και τον S&P 500.

OTE: Eκτινάχθηκε η μετοχή στις δημοπρασίες

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή του ΟΤΕ δεχόταν ήπιες πιέσεις ή κινούνταν σταθεροποιητικά. Στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες, η μετοχή εκτοξεύθηκε και ο τίτλος έκλεισε θετικά.

Ωραία κατάληξη (άνοδος), όμως δεν συνάδει με τη σταθερότητα της μετοχής. Αρκετά κερδοσκοπική κίνηση που είτε έγινε από ξένους μετόχους είτε από short covering σε κάποια συμβόλαια. Η μετοχή έχει προοπτικές για υψηλότερα των 16 ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά ο Οκτώβριος δεν έδωσε αυτά που ήθελαν οι μέτοχοι.Ισως επηρεάζεται και από την κατάσταση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΑΒΑΞ: Πολύ καλή τεχνική εικόνα και θεμελιώδη μεγέθη

Πολύ καλή η εικόνα της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση και με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Ο όμιλος δείχνει ότι βρίσκεται προς τον δρόμο της ανάκαμψης και θέλει να παίξει στο ελληνικό «Champions League» των κατασκευαστικών, δηλαδή να βρεθεί στη λίστα των 3 ομίλων με ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ.

Τα μεγέθη του α’ εξαμήνου ήταν πολύ καλά, ενώ διεκδικεί όλο και περισσότερα έργα. Υπάρχουν φήμες που αναφέρουν για απόσχιση κάποιου κλάδου της και πώλησής του σε ελληνικό μεγάλο όμιλο.

Δεν τα προσυπογράφουμε, αλλά θα θέλαμε να αναφερθεί η διοίκηση σ’ αυτά.

Coca Cola HBC: Αποκόμιση κερδών

Προχθές η διοίκηση του ομίλου ήταν αναλυτικότατη κατά τη συνέντευξη Τύπου σε ό,τι αφορά την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική (ESG) προσφορά του ομίλου στην ελληνική κοινωνία.

Ωστόσο η μετοχή έχει χάσει τη δυναμική της και εκεί που την περίμεναν πάνω από τα 23 ευρώ, βρίσκεται στα 21,3 ευρώ. Η υποχώρηση αποδίδεται στην αποκόμιση κερδών μετά την τελευταία άνοδο.

Autohellas: H επιστροφή κεφαλαίου φέρνει αγοραστές

Η επιστροφή κεφαλαίου για την Autohellas έχει ενεργοποιήσει αρκετούς αγοραστές, κυρίως από «φίλια χαρτοφυλάκια».

Φεύγει και από τη REDS ο κ. Παναγιωτόπουλος

Μετά την έξοδό του από τhν Ελλάκτωρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος φεύγει και από τη REDS και αναλαμβάνει ο κ. Μπουλούτας.

Αλλαγές διοικητικών συσχετισμών με ιδιαίτερη σημασία.

ΕΧΑΕ: Το 9μηνο θα δώσει αγοραστικές ευκαιρίες

Παραμένει στα χαμηλά πέριξ των 3,1 ευρώ η μετοχή, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να βγάλει ένα καλό 9μηνο.

Η μετοχή της ΕΧΑΕ ίσως θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστική στα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία μέσα στην κρίση προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, απομακρυνόμενες από ένα περιφερειακό χρηματιστήριο.

Πολύ καλή δουλειά κάνει ως market maker η Eurobank Equities.

Galaxy Cosmos Mezzanino: Ξεκινά η διαπραγμάτευση στην ΕΝΑ

Η εταιρεία Galaxy Cosmos Mezz Plc ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 πρόκειται να αρχίσει η διαπραγμάτευση των 86.941.164 κοινών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας Ευρώ 0,27 εκάστη, στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης ΕΝ.Α. PLUS της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (η «ΕΝ.Α. PLUS»). Στις 20 Οκτωβρίου 2022 η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενέκρινε την ένταξη των μετοχών της Εταιρείας στην ΕΝ.Α. PLUS (η «Ένταξη»).

Σύμβουλος ΕΝ.Α. της Εταιρείας για την Ενταξη ορίστηκε η Grant Thornton A.E. Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής της Εταιρείας είναι «ΓΚΜΕΖΖ» με ελληνικούς χαρακτήρες και “GCMEZZ” με λατινικούς χαρακτήρες. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι Ευρώ 0,27 ανά μετοχή. Οι μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και στους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων Μετόχων στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στις 31 Οκτωβρίου 2022.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ