Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντίδραση από τις τράπεζες, η βουτιά της Lamda και η άνοδος της Jumbo

χρηματιστηριο δείκτης Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Καλπάζουν οι αμερικανικές μετοχές και έχουν καλύψει όλη τη μίνι διόρθωση των προηγούμενων εβδομάδων. Μάλιστα οι δείκτες των S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά μέσα σ' αυτή την μανία τοποθετήσεων που οφείλεται στην αυξημένη ρευστότητα και εν αναμονή του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων. Πάντως και τα αποτελέσματα των αμερικανικών ομίλων δεν είναι άσχημα. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον θα προσπαθούν να τιθασεύσουν ένα πληθωρισμό που μπορεί να ξεφύγει από το «όριο» του 2% που είχε θέσει η FED. Στα χθεσινά στοιχεία, έχει μειωθεί μεν η ανεργία αλλά έχουν μειωθεί και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (Bloomberg). Επίσης το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Και επειδή, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» ούτε «δωρεάν γεύματα» (κατά την αμερικανική έκφραση) κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν. Αν όχι φέτος, του χρόνου.

Ευρωπαικές κεφαλαιαγορές

DAX uber alles για το γερμανικό χρηματιστήριο. Σταθερά πάνω από τις 14.000 μονάδες (έστω και με οριακή υποχώρηση χθες Παρασκευή) και τεχνικά δείχνει να συνεχίζει απτόητος. Καλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά αποτελέσματα πολλών γερμανικών κολοσσών... Τα υπόλοιπα ευρωπαικά χρηματιστήρια συμπαρασύρονται από το γερμανικό χρηματιστήριο αν και εκεί πολλοί leaders (εταιρείες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) δείχνουν ότι άντεξαν στη κρίση.

Ελλάδα - πανδημία

Δεν γνωρίζω πως θα επιδράσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην οικονομία αλλά από πλευράς καταναλωτικής ψυχολογίας, ο περιορισμός στις 6 μμ τα Σαββατοκύριακα θα μεταθέσει την όποια ζήτηση σε άλλες ώρες και μέρες. Πάντως τα μηνύματα από τον εμπορικό κόσμο και τον κόσμο της εστίασης δεν είναι αισιόδοξα. Υπάρχει μεγάλη κούραση και ανησυχία. Το χρηματιστήριο περιμένει ειδήσεις και από τον τουριστικό κλάδο για τον οποίο, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για το καλοκαίρι. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν αρκεί να υπάρχει σχέδιο της Ελλάδας, πρέπει να υπάρχει και από τις χώρες προέλευσης (να μπορούν να ταξιδέψουν).

Τραπεζικές μετοχές

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις -τουλάχιστον απογοητευτικές- οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν χθες Παρασκευή, στο σύνολό τους. Είχαμε πάνω από μήνα να δούμε αυτό το φαινόμενο. Καλή συνεδρίαση για την Eurobank που φαίνεται ότι έχει πιο στέρεη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αξιοσημείωτο ότι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών πραγματοποίησαν το 30% των συναλικών συναλλαγών (περίπου 12,5 εκατ. ευρώ σε σύνολο 44 εκατ. ευρώ)

Cairo Mezzanino

Αθόρυβα το διαπραγματεύσιμο (ΕΝ.Α) τιτλοποιημένο προιόν της Eurobank έφτασε στα 0,10 ευρώ με τη χθεσινή του άνοδο. Είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο από πολύ χαμηλά επίπεδα. Εχει υψηλό εξαμήνου στα 0,138 ευρώ. Καλό για όσους θέλουν να πάρουν περισσότερο ρίσκο.

ΟΠΑΠ

Μετά από μερικές εβδομάδες συσσώρευσης πέριξ των 10-10,2 ευρώ και σχετικά χαμηλών συναλλαγών, η μετοχή του ΟΠΑΠ σήμερα θέριεψε και έφτασε αισίως στα 10,4 ευρώ με υψηλές συναλλαγές περίπου 8,3 εκατ. ευρώ. Κάποιοι έχουν μπει και αγοράζουν μαζικά γιατί κάτι περιμένουν. 

ΟΤΕ

Τόσο καιρό η μετοχή του ΟΤΕ ήταν αυτή που συγκρατούσε το χρηματιστήριο (Γεν. Δείκτη) για να μην φύγει παρακάτω. Τώρα που αντέδρασαν οι τραπεζικές μετοχές , η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε λίγο προς τα 12,41 ευρώ. Διόρθωση δεν το λες πάντως. Ετοιμαζόμαστε για καλές επενδυτικές ειδήσεις.

Μυτιληναίος

Αναρωτιώμασταν χθες γιατί υποχώρησε η μετοχή μετά την ανακοίνωση και λειτουργικής κερδοφορίας και ισχυρής κερδοφορίας και καλού μερίσματος και νέων επενδύσεων. Προφανέστατα κάποιοι την Πέμπτη είχαν ήδη προεξοφλήσει τα θετικά νέα, δεν ακούστηκε κάτι νέο που να τους συναρπάσει και ρευστοποίησαν. Ηταν άσχημο και το γενικότερο κλίμα στο ΧΑ την Πέμπτη. 

Lamda Development

Η μετοχή του 2018-2019 (είχαν όλοι ποντάρει στο Ελληνικό) μοιάζει να έχει βαλτώσει το τελευταίο διάστημα. Ίσως οι καθυστερήσεις στο project έχουν επηρεάσει κάποιους ξένους επενδυτές. Περίεργη συμπεριφορά είχε χθες. Μετά από μία έντονη «βουτιά» (μετά τις 14.00) ανέκαμψε λόγω market making στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Υψηλό έτους έχει τα 8,42 ευρώ από πέρυσι τον Μάρτιο πριν ξεκινήσει το πρώτο lockdown.

Jumbo

… Να μαστε πάλι εδώ! Η μετοχή της Jumbo είχε άνοδο κατά 3,95% καλύπτοντας σημαντικό μέρος των χρηματιστηριακών απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Καλές οι συναλλαγές της με 160 χιλ. τεμάχια. Ισως η ανακοίνωση καλών πωλήσεων τον Ιανουάριο να λειτούργησε θετικά για την μετοχή της. Για να δούμε από εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η παράθεση Δελτίων Τύπου της εταιρείας και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα.

ΣΙΔΜΑ

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας. Η «ΣΙΔΜΑ» ανακοίνωσε ότι στις 05.02.2021 εκταμιεύθηκαν κοινά ομολογιακά δάνεια ως εξής :

  • κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού 44.635.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.», «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», ως αρχικούς ομολογιούχους,
  • κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού 7.177.000 ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK Α.Ε.», ως αρχικούς ομολογιούχους
  • κοινό εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ποσού 24.980.000 ευρώ το οποίο καλύφθηκε από τις τράπεζες «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK A.E.», «ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.» και «ATTICA BANK Α.Ε.» ως αρχικούς ομολογιούχους, όπως προβλεπόταν από τα συμβατικά έγγραφα για την έκδοση των ως άνω ομολογιακών δανείων, που υπεγράφησαν στις 16 Οκτωβρίου 2020.

     
  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ