Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιστροφή της ΔΕΗ, τα «καύσιμα» των πετρελαϊκών και οι τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Σε αυξήσεις (για την μείωση του πληθωρισμού) αλλά με μικρότερους (από 75 μονάδες βάσης) ρυθμούς προσανατολίζεται από τον Δεκέμβριο η Fed.

Aυτό φάνηκε ότι υποστηρίζει η αντιπρόεδρός της, Lael Brainard, η οποία δήλωσε σε εκδήλωση του Bloomberg στην Ουάσιγκτον, ότι η Fed πιθανώς θα πρέπει σύντομα να μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων της, υποδεικνύοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιβράδυνσης σε αύξηση μισής 80 μονάδων βάσης από τον επόμενο μήνα.

Πριν τις δηλώσεις αυτές, είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις και με επενδυτικούς τραπεζίτες οι οποίοι διέρρευσαν τις απόψεις της Fed προς τα χρηματιστήρια και έγινε ο 'πανικός' την προηγούμενη εβδομάδα. Γι' αυτό σας λέω, τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί

Αμερικανικά χρηματιστήρια

«Buy the rumour, sell the fact». Σε συνέχεια των προηγούμενων, οι αμερικανικοί δείκτες ανέβηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, λόγω των φημών για πιθανή επιβράδυνση των αυξήσεων από την Fed και υποχώρησαν χθες, λόγω αποκόμισης κερδών.

Mία διακριτική υποχώρηση με επιλεκτικές πωλήσεις σε μετοχές που έβγαλαν πολλά κέρδη. Κρατάνε ψηλά τα επίπεδα οι 3 βασικοί δείκτες και βάζουν υποθήκες για περαιτέρω άνοδο.

Ευρωπαϊκές αγορές: Ποντάρουν και στην εκτόνωση του πολέμου

Εκτός από τα αμιγώς οικονομικά και, κυρίως, επιχειρηματικά μεγέθη και κινήσεις, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά και από τις προσδοκίες (βάσιμες μάλλον) για προσπάθεια λήξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμη και εάν αυτό φαντάζει μακρινό, ίσως οι δηλώσεις που έγιναν εκατέρωθεν να προδικάζουν προσπάθειες λήξης του πολέμου. Δυνατός και πάλι ο DAX (0,62%) ξεπέρασε τις 14.300 μονάδες. Τον ακολούθησαν και οι άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

Αντε να ακούσουμε και δηλώσεις από την ΕΚΤ μέσα στην εβδομάδα προς την κατεύθυνση της ελεγχόμενης αύξησης των επιτοκίων.

ΧΑ: «Γκολ στις καθυστερήσεις» για τις 900 μονάδες

Για να μπαίνουμε και στο κλίμα το Μουντιάλ, στη χθεσινή συνεδρίαση η υπέρβαση των 900 μονάδων έγινε από «ξαφνική αντεπίθεση των αγοραστών και των market makers» και μπήκε «γκολ στις καθυστερήσεις».

Η ποδοσφαιρική περιγραφή απεικονίζει πλήρως τι έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων ανοίγει τον δρόμο πλέον για τις 910-920 μονάδες. Δύσκολο μεν (λόγω τέλος χρόνου) αλλά όχι απίθανο.

Παρατηρούμε πώς κινούνται οι συνεδριάσεις και μάλλον οι χρηματιστές θα πρέπει να γυρνούν στα γραφεία τους μετά τις 17.00, όπως εξελίσσονται οι συνεδριάσεις. Πριν δεν έχουν και τίποτε να χάσουν.

Tράπεζες: Βγήκε το market making για Πειραιώς και Alpha Bank

Η ΕΤΕ (μετά και την νέα στρατηγική συμμετοχή στο 30% της Epsilon Net) κινήθηκε ανοδικά από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης.

Η Eurobank πάλι είχε αποκομίσεις κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank, οι «διαιτητές» (market makers) απορρόφησαν την προσφορά στις δημοπρασίες και οι μετοχές έκλεισαν ανοδικά.

OTE: Πληρώνει την απογοήτευση για τα αποτελέσματα

Η μετοχή του ΟΤΕ ήταν από τις καλύτερες ως προς την τεχνική συμπεριφορά της μέχρι το Σεπτέμβριο. Μετά, είτε λόγω συγκυρίας (διόρθωση στις ξένες αγορές), είτε λόγω μη θετικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, η μετοχή μπήκε σε φάση συγκέντρωσης.

Χρειάζεται επειγόντως μία δυναμική επιστροφή πάνω από τα 16 ευρώ για να επιστρέψει σε bull market.

Για το Cosmote TV σας τα έχουμε πει: Ακριβές παραγωγές, χαμένα πρωταθλήματα και απώλεια μεριδίων αγοράς.

Πετρελαϊκές-Διυλιστήρια: Με «καύσιμα» στο χρηματιστήριο

Την καλύτερη χρηματιστηριακή περίοδο διάγουν οι πετρελαϊκές-διυλιστήρια. Εκτός από την παρατεταμένη άνοδο των Motor Oil και HELLENiQ ENERGY υπάρχουν και οι εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης του κλάδου, όπως είναι η Elinoil και η Revoil.

Χθες οι δύο μετοχές είχαν την τιμητική τους.

Epsilon Net: Μειοψηφικό μερίδιο στην ΕΤΕ

Μετά τις επανωτές εξαγορές και τις σημαντικές κινήσεις, η Epsilon Net πούλησε μειοψηφικό μερίδιό της στην ΕΤΕ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για το 30%. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ξεκαθαρίσουν το ποσοστό μέσα στην εβδομάδα.

Η μετοχή της ημέρας χθες , λόγω και της ανακοίνωσης και της χρηματιστηριακής κινητικότητας που έδειξε. Βέβαια η εταιρεία έχει μικρό free float και έτσι εμποδίζονται περισσότερα κεφάλαια να εισέλθουν.

Ιντρακόμ-Ιντραλοτ: Ψάχνουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό

Πολύ κινητικότητα στις δύο εταιρείες και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό. Στο εξωτερικό για αναζήτηση επενδυτών και στο εσωτερικό για αναζήτηση εταιρειών προς εξαγορά.

Το άνοιγμα γίνεται προς τις ΗΠΑ και μαθαίνουμε ότι ξένα funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Το θέμα είναι ποιος μέτοχος θα τους πουλήσει, αφού όλοι δηλώνουν απρόθυμοι.

Ομιλος MIG

Kαλά πήγε σε τζίρους και EBITDA, αλλά το ενεργειακό κόστος (ειδικά στην Attica Group) «έσβησε» τις κερδοφορίες. Ετσι τα κέρδη μετά από φόρους ήταν μειωμένα.

  • Οι ενοποιημένες Πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 221,9 εκατ. ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο 2022 και 426,9 εκατ. για την περίοδο 01.01.2022‐30.09.2022 έναντι 150,4 εκατ. και 280,1 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2021, ήτοι σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 48% και 52% αντίστοιχα.
  • Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 61,8 εκατ. ευρώ κατά το γ΄ τρίμηνο 2022 και 52,3 εκατ. για την περίοδο 01.01.2022‐30.09.2022 έναντι 46,8 εκατ. και 39,7 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2021, ήτοι σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 32% και 32% αντίστοιχα.

ΔΕΗ: Επιστροφή στα υψηλά 6μηνου

Η μετοχή της ΔΕΗ συνέχισε την ανοδική κίνηση και έπιασε χθες τα 6,5 ευρώ με «ρεσάλτο» στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν ανέλαβαν δράση οι market makers.

Η ΔΕΗ αναζητά εταιρείες στα Βαλκάνια για να συνεργαστεί και μετοχικά (να αποκτήσει πακέτα μειοψηφίας ή πλειοψηφίας). Βέβαια, υπάρχουν φωνές και από την κυβέρνηση που καλούν τη διοίκηση να μην προχωρήσει λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών (ενεργειακό κόστος).

Κλουκίνας-Λάπας

Η εισηγμένη Κλουκίνας-Λάπας (με εμπορική ονομασία Mothercare) ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας του μόνου καταστήματός της στην Αλβανία και των δύο καταστημάτων της στη Σερβία από τις αρχές του επόμενου έτους 2023.

Η απόφαση της διοίκησης οφείλεται κυρίως στις ασταθείς τρέχουσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις δύο παραπάνω βαλκανικές χώρες, στη μη ικανοποιητική πορεία των πωλήσεων σε αυτές μετά από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και τις συνέπειες που αυτή επέφερε στην οικονομία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ