Νέα

Χρηματιστήριο: Ατονη διολίσθηση στις 883,28 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Πηγή: Eurokinissi

Hμέρα διόρθωσης στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Αμερικής η σημερινή. Οι 3 αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με σημαντική υποχώρηση, ενώ από το πρωί κινούνται καθοδικά και οι ευρωπαικοί δείκτες.

Οι λόγοι της διόρθωσης είναι κυρίως οι φόβοι για είσοδο σε ύφεση στο τέλος του έτους ή στην αρχή του 2023, η αποκόμιση κερδών και το κλείσιμο των βιβλίων των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αλλά και η νέα επιδείνωση στην Ουκρανία μετά το πυραυλικό «ατύχημα» στην Πολωνία.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,7%, ο S&P 500 κατά 1,05% και στην Ευρώπη ο DAX ισορροπούσε με οριακή άνοδο, ο CAC ήταν στο -0,75%, o ΜΙΒ στο -0,83% και ο Eurostoxx 50 στο -0,37%.

Από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι περίοδος που οι ξένοι επενδυτές αποκομίζουν τις υπεραξίες των μετοχών τους και επανατοποθετούνται για την χρονιά που θα ξεκινήσει.

Βέβαια, οι οικονομικές και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ταχύτατες και ενίοτε δραματικές. Οπότε, ουδείς μπορεί να κάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις.

ΧΑ: Πτωτική συνεδρίαση με χαμηλές συναλλαγές

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνεδρίαση ήταν πτωτική από την έναρξη, αλλά χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Μία μονότονη αποκόμιση κερδών και με χαμηλές συναλλαγές μάλιστα.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 883,28 μονάδες με υποχώρηση 0,43%. Η αξία συναλλαγών ήταν σαφώς χαμηλότερη από την χθεσινή στα 58,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών έδειξε 38 ανοδικές μετοχές και 69 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε (-0,4%), όπως και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,45%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (0,64%), Προσωπικών Οικιακών Προϊόντων (0,34%), Υγείας (0,33%.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,92%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,75%), Τραπεζών (-0,72%). Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος.

Τεχνικά, η πτώση του Γενικού Δείκτη (και των δεικτοβαρών μετοχών) έγινε μέσα στο πλαίσιο των στηρίξεων και δεν έδειξε πανικό. Το ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες μέχρι το τέλος του χρόνου για να επιστρέψει ο Γενικός δείκτης πάνω από τις 900 μονάδες ή θα διολισθήσει λόγω αποκόμισης υπεραξιών προς τις 850 μονάδες.

Ολα θα εξαρτηθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες και την πολιτική που θα ακολουθήσουν, τα μακροοικονομικά μεγέθη και τις επιχειρηματικές κινήσεις που θα γίνουν στο διάστημα αυτό.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ