Νέα

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια επιστροφής προς τις 890 μονάδες - Ανοδος 0,75%

Πηγή: Eurokinissi

Η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών σε Ευρώπη και Αμερική ήταν αποτέλεσμα της βίαιης υποχώρησης των προηγούμενων συνεδριάσεων, των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Αμερική αλλά και των προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν πλέον προς την κατεύθυνση ήπιων αυξήσεων επιτοκίων, προκειμένου να μη βλάψουν την ανάπτυξη.

Πάντως η κ. Λαγκάρντ (ΕΚΤ) σε σημερινές της δηλώσεις ήταν σαφής. Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερα απ’ αυτό που προσδοκούσαν και η περίοδος πληθωριστικών πιέσεων θα κρατήσει πολύ.

Επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Commerzbank αλλά και της Deutsche Bank ήταν σαφείς ότι η γερμανική οικονομία θα επηρεαστεί από την άνοδο των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους Γερμανούς.

Πάντως, τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ευνόησαν την περαιτέρω άνοδο των χρηματιστηρίων

Ανθεκτικές οι αγορές

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε άνοδο 0,9% στις 14.395 μονάδες, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,86% στις 6.630 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,97%.

Στο ίδιο ανοδικό μοτίβο κινούνταν και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Ηπια άνοδο κατέγραφαν οι αμερικάνικοι δείκτες. Ο Dow Jones αυξανόταν κατά 0,26%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,3% και ο Nasdaq 0,22%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη της συνεδρίασης καταγράφηκε η προσπάθεια επιστροφής προς τις 890 μονάδες, με αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως για μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 889,90 μονάδες με άνοδο 0,75%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-0,88%) ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,39%.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 49,4 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά.

Ο FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,81%, ο Mid Cap κατά 0,48%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,7%) λόγω Jumbo κυρίως, οι πρώτες ύλες (3,29%), τα ταξίδια-αναψυχή (2,03%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,99%) με αντίδραση του ΟΤΕ, ενώ και οι Τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά (0,29%) με αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στις 4 συστημικές μετοχές.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-0,46%), Υγείας (-0,33%) και Πετρελαϊκών-Διυλιστηρίων (-0,16%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΤΕ, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ