Νέα
  • ΓΔ: 1042.42 +1.13%
  • Τζίρος: 33,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα νέα προς πώληση «ασημικά» των τραπεζών και η δυναμική της Autohellas

«Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή αυξάνονται έντονα τα επιτόκια. Τρίτη-Πέμπτη αυξάνονται ήπια»... Το αναφέρουμε ως αστείο, αλλά κάπως έτσι είναι η εικόνα της αμερικανικής ειδησιογραφίας.

Χθες κυκλοφορούσαν οι φήμες για ήπια αύξηση τον Δεκέμβριο 2022 από την Fed και σήμερα το αντίθετο (γερακίσια άνοδος).

Εν ολίγοις, όταν οι επενδυτές θέλουν να «ξεφορτώσουν» πάντα κάτι βρίσκουν. «Μην μασάτε» και επιλέξτε τις μετοχές σας λένε οι χρηματιστές.

Οι 3 αμερικανικοί δείκτες πέρασαν και σε αρνητικό έδαφος κατά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.

Ευρωπαϊκές αγορές: Τώρα βλέπουν πολλές αλλά μικρές αυξήσεις επιτοκίων

Από τα χείλια της κ. Λαγκάρντ κρέμονται οι αγορές στην Ευρώπη. Οι χθεσινές δηλώσεις της δείχνουν ότι αφενός θα ακολουθήσει την τάση της Fed (όποια κι αν είναι αυτή) και από την άλλη δείχνουν ότι φοβάται σοβαρά και την ενδεχόμενη ύφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μία μεσοβέζικη στάση με πολλές αυξήσεις, μικρότερης έντασης όμως.

Αυτά, βέβαια, είναι περισσότερο προσδοκίες, γιατί στην πράξη οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, Ταμεία και ασφαλιστικές) είναι αυτοί που θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων.

Unicredit: H ιταλίδα φίλη μας που δεν μας έχει... εμπιστοσύνη

Η Unicredit ήταν κάτοχος ελληνικού χρέους για μεγάλο διάστημα. Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές του ελληνικού κράτους, μία σχέση που διακόπηκε μετά το κούρεμα των ομολόγων και τα προβλήματα που είχε εν συνεχεία στην Ιταλία. Η άποψή της για την ελληνική οικονομία έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σε νέα μείωση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 η UniCredit τοποθέτησε τη χώρα μας στο 0,6% από 0,7% που την είχε υποβαθμίσει το Σεπτέμβριο (και από 1,1% που την έβλεπε νωρίτερα), ενώ διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 5,7% και για το 2024 προβλέπει ανάκαμψη στο 1,5%.

Να σημειώσουμε ότι η Unicredit «έχασε» και το ράλι των ελληνικών ομολόγων από το 2018 μέχρι το 2021.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Oπως μας ενημερώνει το τμήμα ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, «τεχνικά, η αντίσταση των 900 μονάδων με μικρή καθυστέρηση επιβεβαίωσε το βαθμό δυσκολίας που έχει η υπέρβασή της. Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν θεωρείται ακόμα ότι έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα τηρούμενων των αναλογιών της ανόδου που έχει προηγηθεί. Οι 900 μονάδες παραμένουν ένα σκληρό τεχνικό όριο που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλακτικές δυνάμεις και ίσως μια μικρή αποφόρτιση της ανοδικής εικόνας, η οποία θα έβγαζε εκτός προσφοράς τους κερδισμένους από τις αρχές Οκτωβρίου».

Σας τα έχει γράψει και ο Καγκελάριος αυτά.

Να προσθέσουμε ότι σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης, οι 845-850 μονάδες αποτελούν την πρώτη στήριξη, ενώ εάν υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης προς τις 820 μονάδες εκεί θα βγουν νέοι αγοραστές.

Τράπεζες: Ερχονται και νέες πωλήσεις «ασημικών»

Αφού ολοκλήρωσαν τις (πρώτες) πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων και τα μη τραπεζικά assets τους, οι τράπεζες κάνουν λίστες με το τι μπορούν να πουλήσουν, προκειμένου αφενός να ισχυροποιήσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια και αφετέρου να φύγουν από μη συμβατές με τις τράπεζες δραστηριότητες.

Πρώτες στη λίστα είναι συμμετοχές σε ξενοδοχεία, εταιρείες fintech, ιχθυοκαλλιέργειες, εμπορίας αυτοκινήτων κ.λπ.

Μέχρι και πνευματικά ιδρύματα σκέφτονται να πουλησουν καθώς και μουσειακές δραστηριότητες.

Aegean: Οι βασικοί μέτοχοι αγοράζουν

Η Aegean ανακοίνωσε ότι η EVERTRANS SA, συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Ευτύχιο Βασιλάκη και το μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Γεώργιο Βασιλάκη, προέβη την 16/11/2022 σε αγορά 15.339 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 76.818,73 ευρώ και την 17/11/2022 σε αγορά 16.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 79.379,79 ευρώ.

Autohellas: Σε ανοδικό κανάλι η μετοχή

Ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η έτερη εταιρεία συμφερόντων Βασιλάκη, η Autohellas. Η μετοχή ξεπέρασε τα 11 ευρώ και βάζει πλώρη προς νεα υψηλά έτους που είναι τα 11,44 ευρώ, ακριβώς 2 εβδομάδες πριν (4 Νοεμβρίου).

Τα αποτελέσματα γ' τριμήνου που είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων είναι εξαιρετικά και έχει μπροστά την επιστροφή κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,0109778695 ευρώ (καθαρό) ανά μετοχή στους μετόχους της μέσω ΑΜΚ και ισόποσης μείωσης μετοχικού κεφαλαίου αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Autohellas - Hertz στις 14 Οκτωβρίου.

Ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 5η Δεκεμβρίου, ενώ ως ημερομηνία έναρξης καταβολής η 9η Δεκεμβρίου.

Providers: Τιτλοποιημένα δάνεια

Πολύ παιχνίδι γίνεται με τα τιτλοποιημένα δάνεια. Και μιλάμε βεβαίως τα Sunrise Mezzanine και το Galaxy Mezzanine που κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον και σε άνοδο και σε όγκο συναλλαγών.

Θέλουν να γράψουν κέρδη οι ομολογιούχοι; Υπάρχει κάτι με τον Ηρακλή; Θα τα μάθουμε την επόμενη εβδομάδα.

Jumbo

Πολύ δυνατή η αντίδραση της μετοχής Jumbo χθες. Και μεγάλη σε άνοδο και αυξημένοι όγκοι συναλλαγών. Εκτός από την διανομή μερίσματος, η εταιρεία φαίνεται ότι ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις στους μετόχους της.

Ας μην ξεχνάμε ότι οδεύουμε προς την πιο καλή περίοδο (παραδοσιακά) για την εταιρεία που δεν είναι άλλη απ' τα Χριστούγεννα. Πάει για ρεκόρ πωλήσεων.

Prodea Investments: Απορρόφηση 5 θυγατρικών της

Η Prodea αποφάσισε την εκκίνηση διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση από την εταιρεία των 100% θυγατρικών της εταιρειών "ΗΛΔΗΜ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία", "NEW METAL EXPERT Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία", "ΗΡΙΝΝΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ" και "ILIDA OFFICE Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Ακινήτων".

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Prodea και των απορροφώμενων όρισαν ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού για τους σκοπούς της συγχώνευσης την 30.09.2022 και προχώρησαν στην από κοινού σύνταξη σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης με ημερομηνία 15.11.2022, το οποίο καταχώρησαν στο διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ στις 16.11.2022, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Στροφή για τους Eυρωπαίους θεσμικούς επενδυτές

Μαζική στροφή προς τα αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων (money market) καταγράφουν οι θεσμικοί διαχειριστές στην Ευρώπη το γ' τρίμηνο.

Αιτία, βεβαίως, η αύξηση των επιτοκίων που ενισχύει τις τοκοφόρες επενδύσεις και χτυπάν τα ομόλογα. Επιπλέον, έχουν βραχυπρόθεσμη διάρκεια και είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας. 
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ