Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «πρωτοτυπία» της ΕΤΕ, η αντεπίθεση της Αβαξ και το ρεκόρ των εισηγμένων

Πηγή: Eurokinissi

Θετικά ο Dow Jones προς τις 34.400 μονάδες, διορθωτικά ο S&P 500 (παραμένει πάνω από τις 4.000 μονάδες) και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Μία εβδομάδα που είχε 4 συνεδριάσεις (κλειστή λόγω εορτής των Ευχαριστιών) και χαρακτηρίστηκε από χαμηλές συναλλαγές και αυξημένες ελπίδες για μείωση των ρυθμών αυξήσεως των επιτοκίων από την FED.

Oι χρηματιστές εκτιμούν ότι έτσι θα κινηθούν οι αμερικανικοί δείκτες μέχρι το τέλος του χρόνου, «μία μπροστά, μία πίσω και με χαμηλές συναλλαγές». Εκτός βέβαια εάν έχουμε καθοριστικές εξελίξεις (οικονομικές και γεωπολιτικές).

Eυρωπαϊκές αγορές

Εφτασε στις 14.500 μονάδες ο γερμανικός δείκτης DAX και βρίσκεται στα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών (20/2/2022). Ουσιαστικά στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Καλή εικόνα και για τον γαλλικό CAC που βρίσκεται στις 6.700 μονάδες -ακριβώς εκεί που ήταν στις 20/2/2022, όπως και ο γερμανικός.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η ΕΚΤ θα θελήσει να μειώσει και αυτή τους ρυθμούς αύξησης επιτοκίων. Μόνο που η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πιο περίπλοκη.

Goldman Sachs: Μικρότερη κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2023

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν μια ήπια ύφεση στη ζώνη του ευρώ και μια ελαφρώς βαθύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι προβλέψεις για την Ευρώπη είναι χαμηλότερες από το consensus, με τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη Stoxx 600 το 2023 να μειώνονται κατά 8%.

«Αυτή η ύφεση θα είναι πιο ρηχή από τον ιστορικό μέσο όρο, καθώς μια τυπική ύφεση θα έβλεπε τα ευρωπαϊκά κέρδη να μειώνονται κατά 30%. Η ονομαστική ανάπτυξη -και ως εκ τούτου ο συνολικός κύκλος εργασιών- είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.

Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποιούν περίπου το 55% των πωλήσεων εκτός Ευρώπης, το δολάριο είναι ισχυρό και αναμένουμε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

ΧΑ: To ράλι των «μεγάλων» έφερε τις 920 μονάδων

Υπόθεση καθαρά των blue chips ήταν το μίνι ράλι της προηγούμενης εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 3,45% με συνεισφορά από την πλειονότητα των μετοχών του.

Σε επίπεδο κλάδων, οι Πρώτες Ύλες αυξήθηκαν (εβδομαδιαίως) κατά 7,62%, οι Τράπεζες (5,62%), η Κοινή Ωφέλεια (4,55%). Και εάν δεν διόρθωνε λίγο η ΔΕΗ (λόγω αποτελεσμάτων) και ήταν και πιο ισχυρός ο ΟΤΕ, θα είχε φτάσει ο Γενικός Δείκτης στις 925-930 μονάδες.

ΕΤΕ: Πρωτοτύπησε με ομόλογο σε αγγλικές λίρες

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 200 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών.

Αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση ομολόγων σε αγγλικές λίρες από Ελληνική Τράπεζα μετά το 2009 και το 70% του ποσού έκδοσης κατανεμήθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το ομόλογο έχει 4,5 χρόνια διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη. Το τοκομερίδιο του ομολόγου ανέρχεται στο 8,75%. Το τελικό κόστος για την Τράπεζα σε ευρώ, μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων από αγγλική λίρα σε ευρώ (cross currency swap), ανήλθε σε 6,97%, που μεταφράζεται σε 421 μονάδες πάνω από το επιτόκιο βάσης.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για την ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών

Ρεκόρ κερδοφορίας για τις εισηγμένες στο 9μηνο

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο 9μηνο είναι από καλά έως εξαιρετικά. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και μάλλον θα έχουμε τις υψηλότερες κερδοφορίες της τελευταίας 15ετίας

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της BETA AXEΠΕΥ, Μ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «οι εισηγμένες θα σπάσουν όπως φαίνεται φέτος το ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας του 2007 (7,9 δισ. ευρώ) γιατί εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής δίνει περισσότερα κίνητρα εμφάνισης των πραγματικών εταιρικών επιδόσεων, σε αντίθεση με το παρελθόν το οποίο με την σειρά του μεταφράζεται σε περισσότερα φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας».

Εβροφάρμα: Ανάκαμψη και προσεκτικές κινήσεις για το 2023

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου Εβροφάρμα ανήλθαν σε 1,211 εκατ. ευρώ κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2022 και σε 2,272 εκατ. κατά την περίοδο 01.01.2022-30.09.2022, έναντι 142 χιλ. και 1,758 εκατ. ευρώ κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας μεταβολή 751% και 29% αντιστοίχως.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε κέρδη 890 χιλ. ευρώ κατά το Γ΄ τρίμηνο και 1,388 εκατ. κατά την περίοδο 01.01.2022- 30.09.2022, έναντι ζημίων 146 χιλ. και κερδών 908 χιλ. της αντίστοιχης περιόδου της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας μεταβολή 709% και 53% αντίστοιχα.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη 656 χιλ. και 719 χιλ. για την περίοδο 01.01.2022- 30.09.2022, έναντι ζημίων 342 χιλ. και κερδών 310 χιλ. των αντίστοιχων περιόδων του 2021, παρουσιάζοντας μεταβολή 292% και 132% αντίστοιχα.

Η εταιρεία δείχνει ανάκαμψη και μάλιστα σε περίοδο με αυξημένα κόστη. Η εταιρεία δείχνει να ελέγχει προς το παρόν το κόστος παραγωγής και απ’ ό,τι μαθαίνουμε ετοιμάζει και συνεργασίες με παραγωγούς γάλακτος της Βουλγαρίας.

Αβαξ: Η αντεπίθεση της κατασκευαστικής

Ο Όμιλος Αβαξ, μετά τις κινήσεις αποεπένδυσης από non core assets, προχωρά στην περαιτέρω επιτάχυνση των μελλοντικών στρατηγικών επενδύσεων και στόχων του στους βασικούς τομείς δραστηριότητας, με παράλληλη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρεία, με την προ μηνών πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra στη ΔEΗ Ανανεώσιμες και με τη σημερινή ανακοίνωση αποεπένδυσης από τη ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, ο Όμιλος ΑΒΑΞ κλείνει κι επίσημα τον κύκλο των πωλήσεων (Οι 3 πωλήσεις Γραφεία Ομίλου, ΑΠΕ, Γέφυρα με συνολικό τίμημα 153,5 εκατ. ευρώ, με ιστορικό κόστος 61,2 εκατ. ευρώ, απέφεραν στην ΑΒΑΞ κέρδος 92,3 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, το βάρος δίνεται στην υπογραφή της σύμβασης και η εκκίνηση των εργασιών για το έργο ΣΔΙΤ της Νέας Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (γνωστής και ως FlyOver) που θα υλοποιηθεί από την Ένωση Προσώπων ΑΒΑΞ ΑΕ – Mυτιληναίος ΑΕ και στην υπογραφή της σύμβασης Οδικό Τμήμα Μπράλος - Άμφισσα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

Βασικότερη δέσμευση της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου είναι η ανάπτυξη στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών κατασκευαστικών ομίλων, με διαφοροποίηση των εσόδων μέσω διεύρυνσης των δραστηριοτήτων σε συναφείς δραστηριότητες οι οποίες προσφέρουν νέες προοπτικές. Πάντως η αγορά βλέπει και είσοδο ξένων μετόχων στον όμιλο στο προσεχές μέλλον.

Jumbo: Περιμένει μεγάλα «νούμερα» τις ημέρες των γιορτών

Ο όμιλος Jumbo περιμένει εφέτος τις υψηλότερες πωλήσεις της τελευταίας 10ετίας, καθώς σύμφωνα με έρευνες αγοράς που έχει κάνει υπάρχει αυξημένη βουληση για κατανάλωση στα παιδικά παιχνίδια αλλά και σε άλλα προϊόντα της.

Αν δούμε πωλήσεις έκπληξη κατά τον Δεκέμβριο, σίγουρα θα δούμε και καλύτερα αποτελέσματα χρήσης και βέβαια μεγαλύτερο μέρισμα. Ό,τι περιμένουν εγχώριοι και ξένοι μέτοχοι δηλαδή.

Θετική αξιολόγηση για 3,6 δισ. ευρώ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,56 δισ. ευρώ, επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, άναψε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2023 και αφού μεσολαβήσουν μία σειρά από επικυρώσεις διαδικαστικού περισσότερου χαρακτήρα.

Το αίτημα πληρωμής ύψους 3,6 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ. ευρώ) κατατέθηκε στις 30.9.2022, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των 28 προβλεπόμενων οροσήμων. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε ένα ενιαίο αίτημα, διότι τρία ορόσημα από το πρόγραμμα των δανείων εκπληρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Η Ελλάδα ήταν μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (πρόγραμμα δανείων).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ