Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ασκήσεις ισορροπίας για τις τράπεζες σε περιβάλλον διόρθωσης

«Πόσο απέχει η αισιοδοξία από την απαισιοδοξία»; Για τα χρηματιστήρια μερικά λεπτά ή μερικές ώρες.

Όπως έγινε την Παρασκευή στην Αθήνα, όταν σε διάστημα 2 ωρών ο Γενικός Δείκτης έγραψε απώλειες της τάξης του 2% και έκλεισε κοντά στις στηρίξεις των 900 μονάδων. 

Από τις 922 μονάδες, επίπεδα που βρίσκονταν κοντά στα υψηλά 9μηνου, αρκούσαν ορισμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις τράπεζες για να έχει ελεύθερη υποχώρηση προς τις 900 μονάδες. Το κλείσιμο στις 903,97 μονάδες ουσιαστικά συντηρεί τις ελπίδες για επιστροφή της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα.  

Οι δηλώσεις αυτές που υποδεικνύουν σαφέστατη διάσταση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και τραπεζικής ηγεσίας σε συνδυασμό και με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστούν - προς τις το παρόν - αβέβαιες τις αυξημένες κερδοφορίες των τραπεζικών ομίλων για το 2023. 

Εφ’ όσον αυτές βέβαια πραγματοποιηθούν και δεν βρεθεί «χρυσή τομή» μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και τραπεζικών διοικήσεων σε θέματα επιτοκίων, χορηγήσεων και προμηθειών.

Η επιτάχυνση της διόρθωσης

Σε τεχνικό επίπεδο, η πτώση ήδη φαινόταν από την Παρασκευή ως συνέπεια της διόρθωσης στις ξένες αγορές αλλά και επ’ αφορμής της αποκόμισης των υπεραξιών που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα από την άνοδο των τιμών των δεικτοβαρών μετοχών και ειδικά τραπεζών, διυλιστηρίων, ενέργειας, υποδομών και τεχνολογίας και συγκεκριμένων εισηγμένων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις σχετικά με τις τράπεζες, επιτάχυναν την διόρθωση. Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η Alpha Bank υποχώρησε κατά (-3,25%), η ΕΤΕ (-3,55%), η Eurobank (-4,58%), η Πειραιώς (-4,68%).

Ο Δεκέμβριος και τα επιτόκια

Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι μήνας πτώσης καθώς οι επενδυτές αυξάνουν ρευστότητα ενόψει των επανατοποθετήσεων το νέο χρόνο. Τώρα όμως έχουμε Δεκέμβριο εν μέσω διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης οπότε οι πιθανότητες διόρθωσης είναι αυξημένες. 

Στο επίπεδο των επιτοκίων, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένονται οι αυξήσεις επιτοκίων σε FED και ΕΚΤ και οι αγορές έχουν ήδη ποντάρει σε μία ηπιότερη αύξηση και από τις δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αν - σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της κας Λαγκάρντ - η πολιτική των μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων συνεχιστεί τότε ίσως η νέα χρονιά ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Το εκλογικό ρίσκο του 2023

Τα αποτελέσματα 9ηνου των εισηγμένων και ειδικά τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν ότι πλέον θα εμφανίσουν τις υψηλότερες κερδοφορίες 15ετίας στο τέλος του χρόνου. Η κερδοφορία αυτή επαρκεί για να «θωρακίσει» τις επιχειρήσεις για ένα σημαντικό διάστημα αλλά όχι για ολόκληρο το 2023. 

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2023 είναι εκλογική χρονιά και το πολιτικό ρίσκο (ειδικά το ενδεχόμενο ακυβερνησίας για μεγάλο διάστημα) είναι ό,τι απεχθάνονται οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται ακόμη πάνω από τα επίπεδα των αρχών του 2022 και αυτό είναι θετικό. Όμως ουδείς γνωρίζει πού θα βρεθεί στις 31/12 εάν συνεχιστεί η μεταβλητότητα. Οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 880 μονάδες και μετά στις 850 μονάδες.  

Τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά blue chips

Το ζητούμενο είναι να καταφέρουν οι τραπεζικές μετοχές να παραμείνουν ή να αυξηθούν από τα παρόντα επίπεδα τιμών και να υπάρξει μία ισορροπημένη συμπεριφορά από τα υπόλοιπα blue chips

Η μετοχή του ΟΤΕ συσσωρεύει το τελευταίο διάστημα πάνω από τα 14 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ  κινήθηκε λίγο πάνω από τα 13 ευρώ έχοντας όμως μοιράσει και μέρισμα μέσα στο Νοέμβριο και αυξάνοντας τα έσοδά του από το στοίχημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Η Jumbo μπαίνει στην καλύτερη περίοδο του έτους (λόγω εορτών) ενώ τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) έχουν καταγράψει ιστορικά υψηλή κερδοφορία. Oι μετοχές τους καταγράφουν και αυτές υψηλή άνοδο. 

Ενδεικτικά η Motor Oil έχει αυξηθεί 45% και η μετοχή των ΕΛΠΕ κατά 16% περίπου. Eπίσης πολύ ισχυρή εικόνα (μεταβολής 2022) έχουν η Τέρνα Ενεργειακή (43,7%), ο αναγεννημένος Ελλάκτωρ (31%) και η Autohellas (28,1%) που εμφανίζει τα υψηλότερα ιστορικά αποτελέσματα.

Πηγή: Eurokinissi

Το καλαντάρι της εβδομάδας

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου μπαίνουν προς διαπραγμάτευση στην κύρια Αγορά του ΧΑ οι 271.448.946 κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank που προήλθαν από τη μετατροπή των ισάριθμων warrants που εξέδωσε η τράπεζα στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σημαντικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου θα έχουμε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από: Autohellas (1,00 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Παπουτσάνης (0,02 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Ideal (0,12 ευρώ αποκοπή 6 Δεκεμβρίου), Νάκας (0,10 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου) και Jumbo (0,385 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου).

Η συνολική αξία των μερισμάτων που θα διανεμηθούν ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ.

Από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεικτών ξεχωρίζει η ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, το μεσημέρι της ερχόμενης Τετάρτης.

Τέλος επισημαίνεται ότι την Δευτέρα 5/12 στη συνεδρίασή του το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ