Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το σημαντικό Join Venture στη Ρουμανία, η Intrakat και τα ελληνικά ομόλογα

Πηγή: Eurokinissi

Με τον ταχύτερο εβδομαδιαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ πούλησαν μετοχές οι επενδυτές στην Wall Street το επταήμερο μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America, η οποία, ωστόσο, αποδίδει τη «μαζική φυγή» σε φορολογικούς λόγους.

Ειδικότερα, την εβδομάδα έως την Τετάρτη οι επενδυτές πούλησαν μετοχές συνολικής αξίας 41,9 δισ. δολαρίων.

Ορισμένα στοιχεία ήσσονος σημασίας για τον αμερικανικό πληθωρισμό αρκούσαν για να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα στις αμερικανικές αγορές κατά το τέλος μίας δύσκολης εβδομάδας.

Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των δεικτών είναι αρνητικές, αλλά γενικότερα δείκτες και μετοχές (ειδικά στον Dow Jones και στον S&P 500) βρίσκονται σε καλά επίπεδα.

Πώς ορίζονται τα «καλά» επίπεδα;. Ας πούμε πέριξ των κινητών μέσων όρων 200 ημερών.

Κοιτάτε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Αν θέλετε να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στην Μητρόπολη των Χρηματιστηρίων, να ρίχνετε και μερικές ματιές στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Αυτά πάντα λένε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι.

Ευρωπαϊκές αγορές: Περιόρισαν τις εβδομαδιαίες απώλειες

Οι πρόδρομοι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί η βιομηχανική παραγωγή στο α’ τρίμηνο 2023. Πολύ σημαντικό για να δούμε εάν θα μπουν σε φάση ύφεσης ή, απλώς, μείωσης ανάπτυξης με την έναρξη του 2023.

Πάντως, χρηματιστηριακά δεν θα πρέπει να έχουμε παράπονο. Μετά από κάθε διόρθωση έρχεται πάντα ανάκαμψη κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Οι χαμηλές συναλλαγές που κατέγραψαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές είναι προϊόν των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ακόμη και σε φάση ύφεσης, κάποιοι ανοίγουν σαμπάνιες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Μιλάνο και Μαδρίτη.

ΧΑ: Κράτησε τις 920 μονάδες και μάλλον θα κλείσει τη χρονιά με άνοδο

Το στοίχημα που είχαμε βάλει είναι εάν ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει πέριξ των 915-920 μονάδων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από τις 920 μονάδες και το πιθανότερο είναι να κλείσουμε την χρονιά με ετήσια ανοδική μεταβολή γύρω ή άνω του 2,5%.

Πλαίσιο: «Κλείδωσε» η αύξηση της μετοχής κατά 45,4% στα 4,58 ευρώ

Αναμενόμενο το χθεσινό κλείδωμα της μετοχής της Πλαίσιο στα 4,58 ευρώ από την αρχή της συνεδρίασης μετά τις αγορές του βασικού μετόχου (Γ. Γεράρδου), που ουσιαστικά έκλεισε το discount που είχε η τιμή την Πέμπτη, προ της ανακοίνωσης της τιμής προσφοράς.

ΔΕΗ-Mytilineos: Σημαντικό Join Venture στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ (ΔΕΗΑΝ), θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ, υπέγραψε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Mytilineos για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW στη Ρουμανία.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή.

Intrakat: Το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης ΑΜΚ

Στη δημοσιότητα έδωσε η Intrakat το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.

Η ΑΜΚ της εισηγμένης πραγματοποιείται με την έκδοση 85.470.086 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ ανά μετοχή και τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ.

Στις 30 Δεκεμβρίου γίνεται η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση, η έναρξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου γίνεται στις 4 Ιανουαρίου και η λήξη στις 25 Ιανουαρίου.

Lavipharm: Πουλούσαν βασικοί μέτοχοι χτες;

Μεγάλη πίεση στη μετοχή της Lavipharm (-17,75%) η οποία ολοκλήρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πρόσφατα. Να υποθέσουμε ότι η πίεση οφείλεται σε βασικούς μετόχους που πουλούσαν μετοχές που είχαν με κέρδη από την AMK.

Το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Lavipharm ανέρχεται πλέον σε 50.360.544,60 ευρώ και διαιρείται σε 167.868.482 κοινές, ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία.

Inform Λύκος: Σε υψηλά 5ετίας η μετοχή

Το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά που η Inform Λύκος επισφράγισε την μετεξέλιξή της και την είσοδό της σε νέα εποχή, την εποχή της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού απ’ όπου αναμένει μεγάλα (άμεσα ή έμμεσα) κέρδη.

H Inform Λύκος είναι μια από τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις με συνεχή παρουσία στη χώρα μας, με ιστορία 126 ετών.

Ιδρύθηκε το 1897 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994. Η μετοχή χθες κατέγραψε νέο υψηλό 5ετίας.

Aegean: H μεγάλη επένδυση των 140 εκατ.

Η Aegean θα επενδύσει, σε χρονικό ορίζοντα 5 έως 7 ετών, 140 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει «ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα των υπηρεσιών αερομεταφοράς στη χώρα», όπως ανέφερε, σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

«Η επένδυση αυτή φέρνει στην Ελλάδα ένα εύρος υπηρεσιών υποστήριξης της Aegean που εκτελούνται μέχρι σήμερα στο εξωτερικό, αλλά και δημιουργεί, στην ωρίμανσή της, σημαντικό δυναμικό υποστήριξης πτητικών μέσων και εκπαίδευσης πληρωμάτων τρίτων, βάζοντας τη χώρα και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στον χάρτη των διεθνών υπηρεσιών υποστήριξης αερομεταφοράς», πρόσθεσε.

Στα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν ανήκουν το τίμημα για την παραχώρηση από τον ΔΑΑ έως το 2046 των κτιριακών εγκαταστάσεων, η επισκευή, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή τους, όπως και η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για την επί δεκαετίας και πλέον αδρανή τεχνική βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Το χάνγκαρ της Aegean θα επιτρέπει την υποστήριξη (π.χ. βαριά συντήρηση) των αεροσκαφών και την εκπαίδευση πληρωμάτων και τρίτων εταιρειών, οι οποίες θα αποτελέσουν, σταδιακά, έναν νέο διακριτικό επιχειρηματικό τομέα του αερομεταφορέα.

UBS: Ενδιαφέρον για τα μεσοπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα

Η ελβετική τράπεζα UBS τοποθετεί στις κορυφαίες επιλογές της (Bond Top List) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα λήξεως 2024 και 2025, με τρέχουσες αποδόσεις κοντά στο 3,5%.

«Σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αυξήσαμε τις πιστωτικές προοπτικές για την Ελλάδα σε βελτιούμενες από σταθερές, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον ένας από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης θα αναβαθμίσει τη σύστασή της σε υψηλά επίπεδα ΒΒ κατά τη διάρκειά του, όπως και έγινε», εξηγεί η UBS.

«Συμπεριλάβαμε τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας στην ομολογιακή Top List μας, αλλά επισημαίνουμε την αναμενόμενη αυξημένη μεταβλητότητά τους λόγω της περιορισμένης στήριξης από τις αγορές και τις επανεπενδύσεις της ΕΚΤ και της μη επενδυτικής βαθμίδας τους. Αναμένουμε ότι τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου θα αυξηθούν από εδώ και πέρα, λόγω της επερχόμενης ύφεσης, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής (που οδηγεί σε μείωση της ρευστότητας) και πιθανότατα τη μεγάλη έκδοση νέων ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ