Νέα
  • ΓΔ: 905.55 -1.02%
  • Τζίρος: 86,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: To σκληρό lockdown και η εικόνα μιας προαναγγελθείσης πτώσης

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τα αίτια της βίαιας διόρθωσης της Τρίτης θα τα βάζαμε κατά σειρά:

  • Χαμηλή ζήτηση που δεν απορρόφησε την προσφορά στο τέλος της συνεδρίασης
  • Οι φόβοι για τις επιπτώσεις από το σκληρό lockdown
  • H επίδραση της ήπιας διόρθωσης των ξένων αγορών

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση για «σκληρό lockdown» οι επαγγελματίες της αγοράς τονίζουν ότι έγινε με τον πλέον αδόκιμο τρόπο. Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας και περίμεναν όλοι τον Πρωθυπουργό για να το επικυρώσει. Η συνεδρίαση είχε χαθεί από τις 10.00 το πρωί και όχι στο τέλος. Να επισημάνουμε ότι μέχρι τις 17.00 η πτώση διαμορφώνονταν στις 764 μονάδες περίπου και μέσα σε 20 λεπτά ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε στις 756,88 μονάδες που ήταν και χαμηλό συνεδρίασης. Σ' αυτό το 20λέπτο υπήρχε ελάχιστη ζήτηση τίτλων (περίμεναν όλοι χαμηλότερα) και έτσι βούλιαξε η αγορά.

Γενικός Δείκτης – η τεχνική εικόνα

Η στήριξη του Γενικού Δείκτη είναι πέριξ των 750-755  μονάδων. Ουσιαστικά, την έφτασε χθες ο Γενικός Δείκτης στο κλείσιμο και θα δούμε την Τετάρτη πως θα ανοίξει η αγορά. Αν σπάσει τις 750 μονάδες , περιμένουμε τις 720 και μετά τις... 650 μονάδες που είναι τα επίπεδα απ' όπου ξεκίνησε η άνοδος του Νοεμβρίου.  Εκεί (650 μονάδες) έχει ουσιαστικά ακυρωθεί όλη η άνοδος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και έχουν χαθεί όλες οι υπεραξίες. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έντονη ανάκαμψη (λίαν αμφίβολο) η αντίσταση παραμένει στις 780 μονάδες. 

Ξένες Αγορές

Και οι ξένες αγορές και ειδικά οι ευρωπαικές διόρθωσαν αλλά αυτές πολύ ηπιότερα από το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή είναι και η διαφορά μίας μεγάλης και ώριμης αγοράς από τις μικρές περιφερειακές και ρηχές (όπως είναι η ελληνική) κεφαλαιαγορές. Οι αμερικανικές αγορές πάλι ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις και έκλεισαν ανοδικά με τον Nasdaq (χρηματιστήριο τεχνολογίας) να κάνει νέο ιστορικό ρεκόρ πάνω στις 14.000 μονάδες . Είναι αυτό το χρηματιστήριο που το 2000 διόρθωσε έντονα γιατί το έλεγαν φούσκα στις 3.500 μονάδες.... 

ΟΛΠ 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. «Το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες», είπε.

«Το λιμάνι του Πειραιά και η επένδυση της Cosco είναι ένα εμβληματικό έργο», σχολίασε απαντώντας ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping. «Το λιμάνι έχει γίνει σημαντικός κόμβος για την ταχεία χερσαία και θαλάσσια σύνδεση Κίνας - Ευρώπης και για τη συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης»

Τραπεζικές μετοχές

Mία κατάσταση deja vu για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν μας ενόχλησε που υποχώρησε. Η βιαιότητα της διόρθωσης είναι ενοχλητική. Ούτε ένα σχέδιο στήριξης των μετοχών με market making. Ελεύθερη πτώση.  Όσο για τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουμε βαρεθεί να τα λέμε. Ενδεχομένως να αυξηθούν εκ νέου τα μη εξυπηρετούμενα υπόλοιπα των δανείων, να χαθούν υπεραξίες από μετοχές και γενικότερα να υπάρξουν νέα προβλήματα από το νέο «σκληρό lockdown».

Eurobank

Η τραπεζική μετοχή που πιέστηκε μεν όπως οι άλλες αλλά τουλάχιστον στο τέλος της συνεδρίασης έβγαλε μία αντίδραση και έκλεισε με τις μικρότερες απώλειες (-4,91%). Αντίθετα, η μετοχή της «κρατικής» (ανήκει στο ΤΧΣ πλέον) Πειραιώς βυθίστηκε με (-6,2%). Αλλά θα μου πείτε ποιος τα κοιτάει πλέον αυτά...

ΟΤΕ

Ασχημη συνεδρίαση για τον ΟΤΕ με υποχώρηση κατά -2,56% και συναλλαγές περίπου 6 εκατ. Ευρώ. Πάντως κάποιοι θεσμικοί  περιμένουν να αγοράσουν σε χαμηλότερα από τα 12 ευρώ επίπεδα. Περιμένουμε το άνοιγμα της συνεδρίασης την Τετάρτη. 

Ιντραλότ

Με ρευστότητα από την πώληση της μονάδας στο Περού βρήκε την Ιντραλότ το νέο lockdown. To ρευστό είναι άκρως χρήσιμο στην παρούσα συγκυρία.

Motor Oil

Aν και έδειξε αντοχές στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η μετοχή της Motor Oil υποχώρησε οριακά προς το τέλος. Έκλεισε στα 11,45 ευρώ με απώλειες (-0,52%). Οι αναλυτές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως επέδρασε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στη διαμόρφωση του περιθωρίου διύλισης και εάν θα συνεχίσει ο όμιλος την υψηλή μερισματική διανομή που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Πλαστικά Θράκης

Hπιες απώλειες και σαφής εικόνα μειωμένης προσφοράς αλλά και καλού market making για την μετοχή της εταιρείας. Έχει ένα «τεχνικό κενό» η διαγραμματική εικόνα της μετοχής μεταξύ 3,6-4 ευρώ που θεωρητικά θα κλείσει.

Attica Bank

Τη διάθεση δύο νέων χρηματοδοτικών προϊόντων (το Attica Business Support και το Attica Business Cash) ανακοίνωσε η Attica Bank, με στόχο να σταθεί δίπλα στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά κατά την δύσκολη αυτή περίοδο, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία και το επιχειρείν, λόγω των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας.

Η τάση των μικρών και ευέλικτων δανείων θα είναι η νέα τάση στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις από εδώ και πέρα.

Logismos

Είχε πολύ καιρό να κινηθεί η μετοχή και το έκανε μία δύσκολη συνεδρίαση (λόγω πτώσης). Από τις μετοχές τεχνολογίας (software) της Βορείου Ελλάδος που έχουν προοπτικές αλλά χρηματιστηριακά δεν έχουν αντίστοιχη ζήτηση. Ανέβηκε 8,96% με μόλις 265 τεμάχια.

Κλάδος Υγείας

Ο κλαδικός δείκτης της υγείας κατέγραψε άνοδο 3,83% και ήταν ο μόνος που κινήθηκε ανοδικά σε μία μέρα έντονα υγειονομικά φορτισμένη, λόγω του lockdown.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ