Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Σημαντικός «κράχτης» για τους επενδυτές το πολύ χαμηλό p/e

Πηγή: Eurokinissi

Mε ένα από τους χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών (το γνωστό p/e) ανάμεσα στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης ξεκινά το 2023 το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών και τα αποτελεσματα 9μηνου, ο διάμεσος πολλαπλασιαστής κερδών διαμορφώνεται πέριξ του 7 και είναι εξαιρετικά δελεαστικός ως προς την επιλογή μετοχών.

Το p/e 7 σημαίνει ότι χρειάζονται 7 ευρώ για να δημιουργηθεί κέρδος 1 ευρώ ανά μετοχή. Το μέσο p/e στην Ευρωζώνη παραμένει κοντά στα επίπεδα του 12,5 που σημαίνει ότι οι ευρωπαικές μετοχές είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις ελληνικές.

Βελτιώθηκε ο τραπεζικός κλάδος

Οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τους ξένους οίκους αποτελούν ίσως το πιο hot story, που αφορά επιστροφή στην κερδοφορία και στην περαιτέρω ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν κλάδο που γνώρισε ζημιές και απομειώσεις για 12 χρόνια και πλέον έχει βγει στην επιφάνεια.

Οι ξένοι οίκοι το βλέπουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση αυτό και περιμένουν ότι η κερδοφορία των τραπεζών (ειδικά η οργανική κερδοφορία) θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τις ελληνικές τράπεζες.

►Διαβάστε και: Τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2015 κατέγραψε φέτος το δολάριο

Με δεδομένο όμως ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ή τουλάχιστον σταθεροποιείται οι επενδύσεις σε ομόλογα έχουν μειώσει τις απώλειές τους και κάποιες λήξεις έχουν δώσει και κέρδη. Δεν είναι τυχαίο που από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις αγορές ελληνικών ομολόγων και τώρα έχουν μειώσει σημαντικά το κόστος κτήσης τους.

Τα μεγάλα κέρδη βιομηχανικών επιχειρήσεων και διυλιστηρίων

Οι εισηγμένες βιομηχανίες (στο ελληνικό χρηματιστήριο) αποτελούν ίσως την πανευρωπαική εξαίρεση στους κλάδους τους. Έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες από την αύξηση της ενέργειας και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές των τελευταίων 10ετών. 

Σε ότι αφορά τα διυλιστήρια, τα δύο μεγαλύτερα (Motor Oil και ΕΛΠΕ) έχουν παρουσιάσει τις ιστορικά υψηλότερες κερδοφορίες 9μηνου και με μεγαλες πιθανότητες τα ιστορικά υψηλότερα κέρδη έτους (2022). Αυτό σημαίνει ότι οι πολλαπλασιαστές κερδών τους έχουν μειωθεί σε επίπεδα πέριξ του 7 και ενδεχομένως να δούμε σημαντική περαιτέρω υποχώρηση.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στα διυλιστήρια, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στο δ' τρίμηνο ίσως μειώσει τα περιθώρια διύλισης.

Σε ότι αφορά τους κλάδους ενέργειας, όσο οι τιμές ενέργειας αυξάνονται τόσο διατηρούνται οι πιθανότητες υψηλής κερδοφορίας. Με εξαίρεση τη ΔΕΗ την οποία η ενεργειακή κρίση την πέτυχε στην εποχή του μετασχηματισμού της, οι υπόλοιπες εταιρείες ενέργειας (όμιλοι) θα καταγράψουν σημαντικές υπεραξίες αφού φαίνεται ότι κατάφεραν να διαχειριστούν το κόστος παραγωγής τους αλλά και τις πωλήσεις τους. Σημαντική ανάκαμψη μεγεθών και βελτίωση πολλαπλασιαστών κερδών, θα έχουν οι κλάδοι του real estate, του εμπορίου (με αύξηση μεγάλης κερδοφορίας) και του τουρισμού-μεταφορών.

►Διαβάστε και: Χρηματιστήρια: Τα εμπόδια για την ανάκαμψη το 2023 μετά τις απώλειες - σοκ 18 τρισ. δολαρίων

Θα είναι επαναλαμβανόμενη η κερδοφορία τους;

To ερώτημα που πλανιέται πλέον είναι εάν η κερδοφορία ρεκόρ των εισηγμένων το 2022 θα είναι επαναλαμβανόμενη το 2023. Η απάντηση είναι ότι εάν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υποχωρήσει κάτω από 2,5%, ενδεχομένως κάποιοι κλάδοι να καταγράψουν μικρότερα κέρδη ή και ζημιές. Επίσης κλάδοι που σχετίζονται με τις εξαγωγές (βιομηχανία, τρόφιμα, τουρισμός, μεταφορές) θα επηρεαστούν από τον ρυθμό ανάπτυξης των ξένων οικονομιών.

Εν αναμονή του Ιανουαρίου 2023

Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν τον Ιανουάριο για να δουν πως θα διαμορφωθούν και οι οικονομικές  προοπτικές (φόβοι ύφεσης) αλλά και οι χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Σε περίπτωση που οι φόβοι για μεγάλη ύφεση παραμεριστούν, τότε αναμένεται σημαντικό ράλι στις μετοχικές αποτιμήσεις αλλά και στα ομόλογα.

Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι μέσα στα πιο ευνοημένα της Ευρωζώνης. Στην αντίθετη περίπτωση (ύφεσης και μείωσης δεικτών), το ελληνικό χρηματιστήριο θα γυρίσει σε χαμηλότερα των 900 μονάδων επίπεδα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ