Νέα
 • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
 • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ζημιές της Attica Bank, η διόρθωση της Aegean και οι προφητείες της Alpha Bank

Πηγή: Eurokinissi

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά αλλά όσο περνούσε η ώρα έχαναν την δυναμική τους για να περάσουν μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος σε αρνητικό έδαφος. Αιτία της διόρθωσης αφ' ενός εταιρικά νέα  που δεν ικανοποιούσαν τους επενδυτές και αφ' ετέρου η κακοκαιρία στις ΗΠΑ που επηρεάζει σχεδόν τα πάντα. Από βιομηχανική παραγωγή, ταξίδια και τουρισμό, εμπόριο και κατανάλωση. Ο λογαριασμός των ημερών αυτών θα είναι πολύ αυξημένος.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εξαιρετικά αδύναμες από την αρχή μέχρι το τέλος οι μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές. Κατι το τέλος του χρόνου, κάτι η προεξόφληση των τεράστιων προβλημάτων ενέργειας στις οικονομίες και την επιχειρηματικότητα έχουν ταλαιπωρήσει μετοχές και δείκτες. Πάντως εάν κάποιος θέλει να το «ποτήρι μισογεμάτο» εύκολα μπορεί να πει ότι οι δείκτες απέχουν 15% από τα ιστορικά υψηλά τους. Με εξαίρεση βέβαια το ταλαιπωρημένο Χ.Α.Α. Αν και θα κλείσει με θετική μεταβολή το 2023, απέχει «έτη φωτός»  από τα ιστορικά υψηλά του

Γενικός Δείκτης - Η χρονιά των blue chips

Όπως γράψαμε, το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρώσει το 2022 με θετική μεταβολή σε σχέση με την αρχή του χρόνου. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στα blue chips, τα οποία γενικότερα υπεραπέδωσαν έναντι των περισσότερων μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Tις 923 μονάδες τις έπιασε με γύρισμα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Πλαστικά Θράκης: Περασμένα μεγαλεία και τωρινοί προβληματισμοί

Η «μετοχή της πανδημίας»  (έτσι την είχαν ονομάσει αρκετοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εξαιτίας της παραγωγής μασκών) μετά το ράλι της περιόδου 2020-2021 που έφτασε την μετοχή στα επίπεδα των 7 ευρώ, τώρα έχει κατρακυλήσει στα 3,9 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι και οι μάσκες σταμάτησαν και τα ενεργειακά κόστη εκτοξεύθηκαν.  Πάντως πολλά «χέρια» την καλοβλέπουν στα επίπεδα των 3,5-3,9 ευρώ.

ΕΤΕ: Επιστρέφει προς την ζώνη των 4 ευρώ

Η μετοχή της ΕΤΕ, αθόρυβα έφτασε στην ζώνη των 4 ευρώ. Χθες διαμορφώθηκε στα 3,74 ευρώ και παραμένει ζωντανή μέσα στο στόχο της. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ΕΤΕ ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση και με τραπεζικά προϊόντα αλλά και με επενδύσεις. Μαθαίνουμε ότι έρχεται και εθελουσία έξοδος αλλά δεν ξέρουμε εάν είναι «ευσεβής πόθος» κάποιων ή υπάρχει το ενδεχόμενο.

Attica Bank: Η ζημιά, της ζημιάς, την ζημιά, ω ζημιά

Ζημιά μετά από φόρους σε επαναλαμβανόμενη βάση ύψους 27,6 εκατ. από 26,9 εκατ. πέρυσι. Λειτουργική ζημία  ύψους 20,4 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων εξόδων έναντι ζημιάς 12,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους.

 • Η λειτουργική ζημιά ανήλθε σε €34,2 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των μη επαναλαμβανόμενων εξόδων λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της επιβάρυνσης των λειτουργικών εξόδων με ένα μη επαναλαμβανόμενο κονδύλι ύψους €13,8 εκατ. που αφορά σε αμοιβές τρίτων για ενέργειες και έργα στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας των μετόχων και του μετασχηματισμού της Τράπεζας.
 • Μείωση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 23,5% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο λόγω μεγάλων αποπληρωμών καθώς και λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής τιτλοποίησης Omega εντός του 2021
 • Συνεχιζόμενη μείωση κατά 20% των εξόδων από τόκους στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου εξορθολογισμού της Τράπεζας αναφορικά με την τιμολόγηση των καταθέσεων και τη διεύρυνση των πηγών άντλησης ρευστότητας
Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Prodea - Κύμα απορροφήσεων θυγατρικών

Ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση από την Prodea Investments των 100% θυγατρικών της. 

Η Προντέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία προχωρά στην συγχώνευση μετ' απορροφήσεως των θυγατρικών της

 • «ΗΛΔΗΜ Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία»
 •  «NEW METAL EXPERT Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία»
 • «ΗΡΙΝΝΑ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
 • «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΡΑΓΚΟΚΚΛΗΣΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
 • «ILIDA OFFICE Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών και Αξιοποίησης Ακινήτων»

Λύκος: Όσοι πανηγύριζαν με το -17% πήραν πίσω 3,4%

Αλλαλαγμοί χαράς ακούστηκαν από κάποιους για την μετοχή της Λύκος που υποχώρησε έντονα χθες. Οι συγκεκριμένοι έχουν λόγους να μην συμπαθούν την Inform Λύκος.

Για τους υπόλοιπους, η πτώση αποδόθηκε στο γεγονός ότι δεν θα έχει επαναλαμβανόμενα έσοδα (π.χ λόγω εκλογών στην Κένυα πέρυσι) αλλά και στο ότι η μετοχή είχε φτάσει στα υψηλά 5ετίας οπότε εύλογα θα έβγαιναν πωλητές. Όπως σήμερα βγήκαν αγοραστές με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράψει σημαντική άνοδο.  

Aegean – Διόρθωσε η μετοχή κάτω από τα 5,5 ευρώ

Η μετοχή διόρθωσε χθες μετά την προηγούμενη άνοδο και έχει επιστρέψει προς τα 5,4 ευρώ. Γενικότερα, η χρονιά ήταν καλή και η εταιρεία αναμένει την διατήρηση του τουριστικού ρεύματος (εσωτερικού και εξωτερικού) και για το 2023. Οι αναλυτές θεωρούν ότι δύσκολα θα την ξαναδούμε κάτω από τα 4 ευρώ. Εκτός εάν υπάρξουν και πάλι έκτακτες καταστάσεις με τον covid 19 ή με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Alpha Bank: Ελληνική και Παγκόσμια Οικονομία το 2023: Προκλήσεις, Απειλές και Ευκαιρίες

Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023 είναι η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, ως αποτέλεσμα αυτής, καθώς και οι τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πτώση της αγοραστικής δύναμης τόσο των Ελλήνων, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν περί του 80% των ταξιδιωτικών αφίξεων στην Ελλάδα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στη χώρα μας.

Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, ο βασικός μοχλός της οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσουν η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και η εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ), οι οποίες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σημείωσαν ιστορικά υψηλή επίδοση.

Στο τέλος του χρονικού ορίζοντα του ΤΑΑ, δηλαδή μέχρι το 2026 και λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό ύψος και τη φύση των επενδύσεων που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν, αναμένεται να είναι ορατή η αλλαγή του μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης της Ελλάδας, με έμφαση στις επενδύσεις και ένα πιο ανθεκτικό και πολύπλευρο παραγωγικό ιστό.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ