Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκές αγορές: Ιστορικό sell off για τα ομόλογα το 2022

Η τελευταία συνεδρίαση του 2022 βρήκε τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων να κινούνται πτωτικά, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά μια εξαιρετικά κακή χρονιά τόσο για τα χρηματιστήρια όσο και για τα ομόλογα της περιοχής αντανακλώντας την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και υφεσιακών πιέσεων.

Ενδεικτικά η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε σήμερα έως και κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,511%, μετά τη χθεσινή υποχώρηση του κατά τέσσερις μονάδες βάσης. Συνολικά, ωστόσο, για τη φετινή χρονιά η απόδοση του έχει αυξηθεί κατά πάνω από 260 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell off που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Το γερμανικό 2ετές που είναι πιο ευαίσθητο στα στοιχεία της αγοράς ανέβηκε έως και στο 2,724%, ήτοι το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανέβηκε έως και κατά 8 μονάδες σήμερα στο 4,631%, ενώ η απόδοση του ισπανικού 10ετούς εκτοξεύτηκε στο 3,603% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στη χώρα το Δεκέμβριο, που ανέβηκε πάνω από το αναμενόμενο στο 5,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε σχέση με το Νοέμβριο (όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,1%).

Το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα διευρύνθηκε κατά πάνω από 3 μονάδες βάσης, στις 211 μονάδες.

Αρνητικό σήμα από την ΕΚΤ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία μέτρησαν αρνητικά στη σημερινή συνεδρίαση, όμως ήρθαν απλά να συμπληρώσουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί όλη τη χρονιά καθώς η ΕΚΤ υιοθέτησε  ένα δυναμικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, από το -0,5% τον Ιούλιο στο 2% το Δεκέμβριο, προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Είναι δε, σαφές και από τις δηλώσεις μελών του συμβουλίου, τις τελευταίες ημέρες, ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη χρονιά. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ανοιχτά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο, ανεξάρτητα των συνεπειών, ενώ ο Ολλανδός Κλάας Νοτ ξεκαθάρισε πως το μεγαλύτερο ρίσκο για την ΕΚΤ είναι να ρισκάρει να μην κινηθεί πολύ δυναμικά, καθώς η απειλή του πληθωρισμού συνιστά μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης.

Αναλυτές επισημαίνουν πως οι αγορές αντιμετωπίζουν με νευρικότητα και τη διαφαινόμενη πρόθεση πολλών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε μεγάλες εκδόσεις νέων ομολόγων, προκειμένου να αντλήσουν φρέσκο χρήμα από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα νέα μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση.

Η Γερμανία από μόνη της σχεδιάζει την έκδοση νέων ομολόγων στο ποσό ρεκόρ των 500 και πλέον δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει το κόστος στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες του ενεργειακού κραχ.  

Πάντως, οι επενδυτές δεν χάνουν τις ελπίδες τους πως η είσοδος του Ιανουαρίου θα φέρει αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ήτοι το λεγόμενο «January effect», δίδοντας την ευκαιρία έστω για βραχεία κέρδη. Αν και το σήμα από τα μάκρο δεν προμηνύεται ενθαρρυντικό…

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ