Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Δεύτερη συνεδρίαση ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές

Το θετικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών στη δική τους πρώτη συνεδρίαση του 2023 συντήρησε και το καλό κλίμα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μέσα στο 2023.

Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, ο ιταλικός MIB, ο ολλανδικός AEX, αλλά και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο μέχρι και πάνω από 1% στις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Η ανοδική κίνηση αποδίδεται και στις προσδοκίες που υπάρχουν ότι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερος απ' αυτόν του Νοεμβρίου (μεσοσταθμικά) αλλά και ότι η εκτιμόμενη ύφεση ίσως είναι ένα soft landing αντί για βίαια πτώση. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είναι ικανοποιητικές για τους ευρωπαικούς δείκτες. Πάντως λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι αμερικανικοί δείκτες γύρισαν αρνητικοί και αυτό οδήγησε σε υποχώρηση (της ανόδου) και των ευρωπαικών δεικτών.

Πάνω από τις 940 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ήταν πιο ζωηρή σε σχέση με την χθεσινή.

Ο Γενικός Δείκτης πέρασε μετά την έναρξη της συνεδρίασης τις 940 μονάδες και σταθεροποιήθηκε μέχρι και το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης πάνω από τις 943 μονάδες. Τελικά διαμορφώθηκε στις 943,82 μονάδες με άνοδο 0,82%. 

Επίσης αισθητά αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου.

Η αξία συναλλαγών ήταν στα 51 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 66 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap 0,18%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαιακών (διυλιστήρια) με 2,65%, Ταξίδια-Αναψυχή (2,09%), Εμπόριο (1,8%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,89%), οι Τράπεζες (0,7%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,49%), Πρώτων Υλών (-0,29%) και Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-0,1%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Motor Oil, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΟΤΕ.

Η αντίσταση πλέον έχει μετατοπιστεί προς τις 950μονάδες Γενικού Δείκτη και είναι εύκολο να σπάσει μέχρι την Πέμπτη. Ωστόσο, ας μην είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις είτε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη είτε σε επίπεδο δεικτοβαρών τίτλων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ