Νέα
  • ΓΔ: 1216.63 +1.36%
  • Τζίρος: 50,61 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ράλι της ΑΒΑΞ, η αφύπνιση του γίγαντα ΟΠΑΠ και η μετοχή της Motor Oil

Πηγή: Eurokinissi

Δεν μπήκαν με το «δεξί» οι αμερικανικές αγορές στο 2023. Πτωτικά και μάλλον ανόρεκτα (εάν κρίνουμε από τους τζίρους δεικτοβαρών μετοχών). Ωστόσο η πτώση δεν είχε επιθετικές διαστάσεις στις πωλήσεις αλλά μάλλον έλλειψη ζήτησης.  Μέχρι να δουν σημάδια και τάσεις στην αμερικανική οικονομία. Δηλαδή προς τη μέση του μήνα όταν θα βγουν περισσότερα μακρο στοιχεία και θα διαφανούν οι τάσεις στα επιτόκια.

Ευρωπαικές αγορές - Προσδοκιες για αποκλιμάκωση πληθωρισμού έφερε νέα άνοδο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αποκλιμακώνεται και η ίδια τάση φαίνεται ότι υπάρχει και στις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Μάλλον αυτό προεξοφλούν οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές στις δύο πρώτες συνεδριάσεις τους. Πάντως πολύ δυναμικά ξεκίνησε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο που χθες δεν είχε συνεδρίαση. Ο DAX έφτασε αισίως τις 14.200 μονάδες, ξανά.

Ελληνικό χρηματιστήριο - Είχαμε κανονική συνεδρίαση σε τζίρους συναλλαγών και άνοδο σε blue chips

Με αξία συναλλαγών στα 51 εκατ. Ευρώ, είχαμε κανονική συνεδρίαση χθες. Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης έφτασε κοντά στις 950 μονάδες, επίπεδα που θα γίνει η επόμενη «μάχη υπέρβασης».  Το κλίμα μοιάζει αισιόδοξο παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν την ελληνική οικονομία. Γενικότερα, βλέπουμε ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις η άνοδος Γ.Δ ξεπέρασε το 2%. Εάν καταφέρει μέχρι την Πέμπτη να ξεπεράσει τις 950 μονάδες ουσιαστικά προσεγγίζει για δεύτερη φορά τους τελευταίους 12 μήνες τα υψηλά 200 ημερών (στις 970 μονάδες).

ΟΤΕ - Έδειξε σημάδια ανάκαμψης

Η μετοχή του ΟΤΕ έκανε την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα. Και με άνοδο και με όγκους. Επιστρέφει προς τα 15 ευρώ και έχει ως στόχο να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για τον όμιλο.

Εγκρίθηκε η συγχώνευση των εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και «OTE Διεθνείς Λύσεις Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία», με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Αυτό γνωστοποιήθηκε με σημερινή απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

ΔΕΗ

Το θετικό momentum που είχε τις 3 τελευταίες εβδομάδες η μετοχή της ΔΕΗ έφτασε στις παρυφές των 7 ευρώ. Η μετοχή επανέρχεται τεχνικά για να κλείσει το κενό ανάμεσα στα 9 ευρώ και στα 6 εύρω όπου είχε συσσωρεύσει. H εταιρεία ευνοείται και από το ενδεχόμενο εξεύρεσης ενεργειακής λύσης στην Ευρώπη.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο κ. Γ. Γεράρδος και τα υπόλοιπα συντονισμένα πρόσωπα κατέχουν πλέον, 21.327.367 Μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 96,61% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας

ΟΠΑΠ - Η αφύπνιση του γίγαντα;

Η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε βυθιστεί προς τα 13 ευρώ αλλά φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί αγοραστές και από ιδιωτικά και από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι ξένοι έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε πολύ μικρά ποσοστά.  

Motor Oil

Η μετοχή συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη και να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά υψηλά.  Ξεπέρασε τα 22 ευρώ. Εάν δούμε τον πολλαπλασιαστή κερδών της (p/e)  με τις τιμές 31/12,  θα δούμε ότι διαμορφώνεται πολύ χαμηλά. Ίσως τα 22 ευρώ να αναπροσαρμόζουν την τιμή σε δίκαια επίπεδα.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Σε κατεύθυνση προς τα 1,8 ευρώ

Η μετοχή της Ελλάκτωρ συσσώρευσε για αρκετούς μήνες μεταξύ 1,6-1,75 ευρώ. Τώρα δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς τα 1,8 ευρώ.  Για να δούμε πως θα κινηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.  Ετοιμάζονται και νέες συνεργασίες και αύξηση ανεκτέλεστου.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ - Παραίτηση Σωτήρη Χατζίκου, αναλαμβάνει ο γιός του Οδυσσέα Κυριακόπουλου

Η  "ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι ο κ. Σωτήριος Χατζίκος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, η οποία έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 03.01.2023, παραμένει δε στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εκλεγμένο από τη γενική συνέλευση μέλος. Ο κ.  Πάρης Κυριακόπουλος του Οδυσσέα και της Αναστασίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος.

ΑΒΑΞ - Ισχυροποιείται και χρηματιστηριακά

Σε ανοδικό κανάλι βρίσκεται η μετοχή της ΑΒΑΞ. Όμως πίσω από την άνοδο κρύβεται μία παρατεταμένη διεκδίκηση νέων μεγάλων συμβάσεων. Η AΒΑΞ θέλει να παραμείνει μέσα στη Big 4 του κατασκευαστικού κλάδου και να αυξήσει ακόμη περισσότερο μερίδια αγοράς. Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, μαθαίνουμε ότι κάτι κτίζεται και με ξένες εταιρείες.

Χρηματιστηριακές - Μερίδια αγοράς

Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, κατέλαβε το 2022 η Πειραιώς ΑΕΠΕY για τέταρτη συνεχή χρονιά, με μερίδιο που υπερέβη το 23%.

Το 2022 έκλεισε για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με συναλλαγές ύψους 8,36 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 23,21%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο αγοράς 16,91% και συναλλαγές ύψους 6,09 δισ.ευρώ και στην τρίτη θέση, η Euroxx Χρηματιστηριακή με μερίδιο 12,72% και αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους 4,58 δισ.ευρώ.

Το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ διαμορφώθηκε σε 17,13% το 2019 και σε 18,85% το 2020 ενώ ενισχύθηκε στο 20,16% το 2021 και έφθασε το 23,21% το 2022, διατηρώντας συνεχώς την πρώτη θέση.

Τον μήνα Δεκέμβριο, το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ανήλθε σε 21,80% με συναλλαγές ύψους 496 εκ.ευρώ, με την Euroxx Xρηματιστηριακή να είναι δεύτερη με μερίδιο 14,07% και την Eurobank Εquities τρίτη, με μερίδιο 13,36%

Χρήστος Σταικούρας - The Banker:  Θα διατηρήσει την αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα και το 2023

Mε δήλωσή του ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στην βράβευση του ως Υπουργός Οικονομικών της χρονιάς από το The Banker, ως εξής (μεταξύ άλλων):

«Μέσα σε μια ιστορική περίοδο επάλληλων κρίσεων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει γιατί κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει οριστικά σελίδα, κλείνοντας τον πολυετή, επώδυνο κύκλο της οικονομικής κρίσης, αλλά και να καταστήσει την οικονομία της πρότυπο αντοχής και δυναμικής. Μια οικονομία που αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και προβλέπεται να διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και το δύσκολο –διεθνώς – έτος 2023».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ