Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BlackRock: Ψηφίζει ελληνικές μετοχές για το 2021 - Βλέπει βελτίωση οικονομίας και επενδύσεων

BlackRock
BlackRock / Πηγή: AP Images

H BlackRock, o μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, «ψηφίζει» Ελλάδα για το 2021, όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, αναφέροντας ειδικά για τη χώρα μας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ένα καλό «στοίχημα» για τη νέα χρονιά.

Ο Κρις Κολούνγκα, συνδιαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου της BlackRock για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, το οποίο έχει ενεργητικό 617 εκατ. ευρώ, μίλησε στο Bloomberg και ανέφερε ότι ξεχωρίζει το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των αγορών της ευρύτερης περιοχής, καθώς εκτιμά ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και ότι θα βελτιωθούν οι οικονομικές και οι επενδυτικές συνθήκες στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται υπέρ της έκθεση των επενδυτών σε ελληνικές μετοχές. 

Επίσης, «βλέπει» πως υπάρχει γενικότερα δυναμική, λαμβανομένου υπόψη πως η χαλαρή νομισματική πολιτική συνεχίζεται, όπως και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης (Ταμείο Ανάκαμψης). Πέρα από τα παραπάνω, οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την αύξηση των εταιρικών κερδών στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 η BlackRock έχει αυξήσει την έκθεσή της στην Ελλάδα στο 9,6% (η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των προτιμήσεών του), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 59 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι αποτιμήσεις και η παρουσία των επενδυτών σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν «εξαιρετικά χαμηλές», επομένως είναι καιρός οι επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την κατηγορία μετοχών, δήλωσε επίσης ο Κολούνγκα, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμες υποδομές αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη ρευστότητα στην Ανατολική Ευρώπη.

«Ο συνδυασμός ισχυρής ρευστότητας, χαλαρών οικονομικών συνθηκών και υψηλών επιπέδων διαθέσιμου εισοδήματος προσφέρεται για την αύξηση των κερδών, σε μια περίοδο που το εμβόλιο προσφέρει ελπίδα για την εξομάλυνση της ζήτησης», είπε επίσης ο Κολούνγκα.

Ποντάρει και στην Τουρκία, μειώνει την έκθεσή της στη Ρωσία

Εκτός από την Ελλάδα, η BlackRock προτείνει αύξηση θέσεων και στην αγορά της Τουρκίας. Και αιτιολογεί τη στάση της αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής χαμηλή απόδοση και οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της χώρας έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

Όπως ανέφερε η BlackRock, έχει μειώσει την έκθεσή της στη Ρωσία (όπου έχει τοποθετήσει τα περισσότερα κεφάλαιά της) καθώς η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης Putin με τη Δύση συμβάλλουν αρνητικά στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Αντίθετα, η BlackRock έχει μειώσει τις θέσεις της στη Ρωσία, όπου έχει επενδύσει μεγάλο ποσοστό (57%) σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, καθώς εκτιμά ότι η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά τη σύλληψη του επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, θα προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της με τη Δύση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ