Νέα
  • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
  • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η εκτίναξη της Alpha Bank, η άνοδος της Εθνικής και η αθόρυβη επιστροφή των Πλαστικών Θράκης

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Σε επίπεδα αρχών Φεβρουαρίου 2022 ξαναγύρισε ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή την περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είχε αρχίσει ακόμη και οι περισσότερες ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές απολάμβαναν μία πολύ καλή χρονιά. Τώρα ανοίγει ο δίαυλος προς τις 1.000 μονάδες, εάν εφόσον δεν έχουμε πάλι αρνητικά πισωγυρίσματα λόγω εκλογών, γεωπολιτικών ανησυχιών ή ύφεσης στην Ευρώπη.

Ευρωπαικές αγορές:  Έντονα ανοδικά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

Έντονα  και καθολικά ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαικές αγορές χθες. Στην Ευρώπη (και στη Βρετανία) γίνεται πιο αντιληπτό ότι οδεύουμε σε μία ήπια ύφεση (soft landing) στο χειρότερο σενάριο και όχι σε κατάρρευση. Επίσης η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία, δείχνουν ότι προς το παρόν τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα απ’ ότι είχαν προβλέψει κάποιοι επενδυτές. Ο γερμανικός DAX δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει προς τις 15.000 μονάδες και ο γαλλικός CAC προς τις 7.000 μονάδες.  Σε ότι αφορά την Βρετανία, με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών,  ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Αμερικανικές αγορές: Νέα άνοδος μετοχών και δεικτών αλλά η Morgan Stanley είναι αρνητική

Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley προειδοποίησε ότι ενώ οι επενδυτές είναι γενικά απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το risk premium για τις μετοχές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.  «Οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι σωστές από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθος» υπογράμμισε ο Ουίλσον, προειδοποιώντας ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει γύρω στις 3.000 μονάδες - περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι μολονότι μια επιβράδυνση στον πληθωρισμό θα προσέφερε στήριξη στις αγορές ομολόγων, «είναι επίσης κάτι πολύ αρνητικό για την κερδοφορία».

Ελληνικά Ομόλογα: Σε πτωτική τροχιά η απόδοση του 10ετούς και 5ετούς

Το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 οδηγεί σε αγορές ελληνικών ομολόγων. Κόντρα στο ρεύμα ανόδου επιτοκίων  κινούνται τα ελληνικά, που οι τιμές τους ενισχύονται -οι αποδόσεις τους υποχωρούν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε χθες το απόγευμα προς το 4,38%. Περίπου 8 μβ χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής κινείται η απόδοση του ελληνικού 5ετούς, στο 3,49%

Mυτιληναίος - Πέρασε το πακέτο των μετοχών στη Fairfax

Πακέτο 2,7 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή της Mytilineos ανέβασε την αξία συναλλαγών στο χρηματιστήριο κατά 54 εκατ. Ευρώ.

Αlpha Bank: Η ενίσχυση του ενεργητικού της με ακίνητα εκτίναξε την μετοχή

Πολύ δυνατή η χθεσινή συνεδρίαση για τη μετοχή της Alpha Bank. Ενισχύεται με τα ακίνητα της Alpha Aστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ) και η μετοχή αναπροσαρμόζεται προς το νέο ενεργητικό. Επίσης ακούγεται για την αποεπένδυση από το ΤΧΣ.

ΕΤΕ: Επέστρεψε στα επίπεδα Απριλίου 2022

Κυττάμε το ημερολόγιο και βλέπουμε ότι πάνω από τα 4 ευρω η μετοχή βρίσκονταν στα τέλη Απριλίου 2022.  Τελικά, η μετοχή της ΕΤΕ βρέθηκε σήμερα πολύ κοντά στα 4 ευρώ (3,98 ευρώ το υψηλό ημέρας) και φαίνεται να δικαιώνει όσους έσπευσαν να αγοράσουν κοντά στα 3 ευρώ πριν από 2 μήνες.  30% άνοδος δεν είναι ευκαταφρόνητη.

Πηγή: Eurokinissi

Prodea:  Απέκτησε ξενοδοχείο στη Μήλο

Η PRODEA Investments και η Invel Real Estate προχώρησαν την απόκτηση του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites, ενός πεντάστερου, πολυτελούς ξενοδοχείου στη Μήλο, η οποία ψηφίστηκε ως το καλύτερο νησί στον κόσμο το 2021 στο πλαίσιο της έρευνας των World’s Best Awards 2021 που οργάνωσε η κορυφαία αμερικανική ταξιδιωτική έκδοση Travel + Leisure. Το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά στην παραλία Σαρακίνικο και έχει 30 σουίτες, η καθεμία εκ των οποίων διαθέτει ιδιωτική πισίνα και υπέροχη θέα στη θάλασσα.

ΟΛΠ: Ποντάρει πολλά στην κρουαζιέρα

Η Διοίκηση του ΟΛΠ καλωσόρισε το Viking Sky, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη νέα χρονιά, διοργανώνοντας μάλιστα ειδική εκδήλωση κατά την άφιξή του με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών, αλλά και χριστουγεννιάτικα κεράσματα, τα οποία δόθηκαν σε όλους τους επιβάτες κατά την αποβίβασή τους στον Σταθμό Κρουαζιέρας.

Ανοδική  φαίνεται να είναι στο σύνολό της και η φετινή χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας στο λιμάνι Πειραιά, καθώς σύμφωνα με τις προκρατήσεις αναμένονται 786 αφίξεις και αύξηση 16% στις συνολικές αφίξεις σε σχέση με το 2022, όπου είχαν ήδη ξεπεραστεί τα προ πανδημίας επίπεδα. Αύξηση αναμένεται φέτος και στις αφίξεις αποεπιβίβασης (homeport) κατά 5% σε σχέση με το 2022, ενώ σημειώνεται ότι το 2022 οι αφίξεις homeport αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σχέση με το 2019.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Δυναμική κίνηση πάνω από τα 4 ευρώ

Επιστρέφει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα με αυξημένους όγκους συναλλαγών η μετοχή των Πλαστικών Θράκης. Μετά την περιδίνηση στα χαμηλά των 3,5 ευρω εδώ και ένα μήνα η μετοχή ΠΛΑΘ επιστρέφει προς τα 4,4 ευρώ αθόρυβα και έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα που προέκυψε από την αναπροσαρμογή της παραγωγικής διαδικασίας (από τις μάσκες σε νέα προιόντα).

ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ: Στην Beta AEΠΕΥ η ειδική διαπραγμάτευση

Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών  του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την από 29 Δεκέμβριου 2022 συνεδρίασή της ενέκρινε την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί της μετοχής της εταιρείας «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» από το Μέλος του ΧΑ BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της Ειδικής Διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2023.

Goldman Sachs: Η Αμερική πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση

«Κόντρα» στο ρεύμα που θέλει την αμερικανική οικονομία να βυθίζεται σε ύφεση, βρίσκεται το τμήμα στρατηγικής της Goldman Sachs.

Στην προηγούμενη πρόβλεψη για το 2023, η GS εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα ήταν χαμηλότερη από 1% εξαιτίας της φυσιολογικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας του πληθωρισμού και φυσικά λόγω της απότομης ανόδου των επιτοκίων.

Στην τελευταία της έκθεση όμως, τονίζει ότι η αμερικανική οικονομία θα καταφέρει να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα πάνω από το μέσο όρο των εκτιμήσεων. Η θέση αυτή υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι ο δείκτης της GS για την πιθανότητα μιας ύφεσης στους επόμενους 12 μήνες, είναι μόλις στο 35% όταν ο μέσος όρος είναι 65%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ