Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η ταλαιπωρία της μετοχής του ΟΤΕ, το συμβόλαιο της IDE και η αξία της Titan

Πηγή: Eurokinissi

Μετά την προχθεσινή απογοήτευση για τις δηλώσεις Πάουελ χθες είχαμε αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές στη λογική ότι ίσως αποφευχθεί η ύφεση. Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν την Παρασκευή να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για να προχωρήσουν στις κινήσεις τους. Στο θέμα της σύγκρουσης μεταξύ θεωρητικών οικονομολόγων (πρεσβεύουν την ύφεση) και επενδυτών (αγοράζουν μετοχές) κερδίζουν προς το παρόν οι δεύτεροι. «Αρμαγεδδώνα» όπως πρεσβεύει η Morgan Stanley (o S&P 500 στις 3.000 μονάδες) δεν είδαμε ακόμη.  Και ίσως να μην δούμε στο εγγύς μέλλον.

Ευρωπαικές αγορές: Ήπιες ρευστοποιήσεις εν  αναμονή ειδήσεων

Και στις ευρωπαικές αγορές δεν είδαμε τρομερές μεταβολές. Σχετικά ήπιες ρευστοποιήσεις με στόχο την επανατοποθετήση σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι επενδυτές γνωρίζουν τι πρεσβεύει και η ΕΚΤ πλέον και έχουν διαμορφώσει τις στρατηγικές τους μέχρι να δουν πως θα εξελιχθεί η κρίση. Εάν οι (μεγάλες) ευρωπαικές οικονομίες αποφύγουν την ύφεση στο α' τρίμηνο, τότε δύσκολα θα μπουν σε ύφεση στο β' και γ' τρίμηνο 2023. Τα δύσκολα θα είναι μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο λένει οι αναλυτές. Όχι ότι μετά θα είναι εύκολα, αλλά θα πάμε σε soft landing.

E&Y : Μεγάλη υποχώρηση των Δημόσιων Εγγραφών παγκοσμίως το 2022

Μετά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2021, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών υποχώρησε σημαντικά το 2022. Με μόνο 1.333 δημόσιες εγγραφές να συγκεντρώνουν 179,5 δισ. δολάρια, η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών μειώθηκε κατά 45% και 61% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και τα έσοδα, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Καθώς το μέσο μέγεθος των συναλλαγών περιορίστηκε λόγω των μειωμένων αποτιμήσεων και της κακής απόδοσης των χρηματιστηρίων, το 2002 ήταν μικρότερος και ο αριθμός μεγάλων δημόσιων εγγραφών. Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της έρευνας της ΕΥ, Global IPO Trends 2022.

Γενικός Δείκτης - Αντέχει στα ψηλά και αφήνει υποσχέσεις

Αυτή την φορά το πάμε «σεμνά και ταπεινά» για την δυναμική του Γενικού Δείκτη. Συσσώρευση πέριξ των 960 μονάδων και ελπίδες για μελλοντική προσέγγιση των 1.000 μονάδων.  Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει η συσσώρευση πέριξ των 960 μονάδων και πλέον κρατούν ήπιους τόνους γιατί θυμούνται τι έπαθαν την πρώτη φορά όταν ο Γ. Δ βούλιαξε στις 850 μονάδες.

Titan

Μία μετοχή «αξίας» (value stock) που μάλλον αδικείται από τα χαμηλά επίπεδα τιμής που είχε φτάσει. Στα 11-12 ευρώ η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί μόνο στα πάγια στοιχεία του ομίλου. Πόσο μάλλον οι υπεραξίες που παράγει σε όλο τον κόσμο και στις υποδομές που δημιουργεί. Xθες η μετοχή αντέδρασε έντονα ανοδικά και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Μυτιληναίος

Η MYTILINEOS και η Statkraft, υπέγραψαν Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) που θα παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία. Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Emilia Romagna, Lazio και Campania, συνολικής δυναμικότητας 63 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από την MYTILINEOS. Η Ημερομηνία Εμπορικής Εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024. Ακούσαμε ότι έρχονται και νέες συμβάσεις στο εξωτερικό.

EXAE: Μία δεύτερη ματιά χρειάζεται η μετοχή στα παρόντα επίπεδα

Την μετοχή των “Ελληνικών Χρηματιστηρίων” (έτσι είναι η επίσημη ονομασία) θα μπορούσες να την πεις και υποτιμημένη. Ο όμιλος βγάζει κέρδη αλλά φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει κάποιους ξένους θεσμικούς (ένα συνταξιοδοτικό ταμείο βγήκε το καλοκαίρι) και αρκετούς εγχώριους. Ωστόσο εάν δεχθούμε ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη στα παρόντα επίπεδα, ίσως θα μπορούσε να γίνει επιλογή με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΟΤΕ - Ταλαιπωρείται από ξένα funds αλλά και εγχώριους επενδυτές

Η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται ένα δίμηνο σε παρατεταμένη πίεση με εναλλαγές προσήμου και έντονη μεταβλητότητα. Η ουσία είναι ότι η μετοχή δεν μπορεί να ξεφύγει ανοδικά όπως τα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips. Τώρα εκτός από τα ξένα funds που ρευστοποιούσαν προστέθηκαν και κάποια ελληνικά.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ Defence: Νέα μεγάλη σύμβαση οπλικών συστημάτων

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) ανακοινώνει την ανάθεση νέας σύμβασης από την Raytheon Missiles & Defense, ύψους 10,2 εκ. USD που αφορούν στην παραγωγή ηλεκτρονικών υποσυστημάτων του πυραύλου ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) Block-2.

Με αυτή την νέα ανάθεση, η IDE επεκτείνει την επιτυχημένη συνεργασία της με τη Raytheon στο πρόγραμμα συνεργασίας ESSM του NATO.

Πηγή: Eurokinissi

ΝΑΚΑΣ : Προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου

Από την 12.01.2023 οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία 0,60 Ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού 0,08 Ευρώ ανά μετοχή.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Εισήλθε στον δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος περιλαμβάνει τις εταιρείες που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, εισήλθε από τις 19 Δεκεμβρίου 2022 η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι.

Ο δείκτης Athex ESG φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις εταιρείες και κατά συνέπεια την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG.

OPTIMA Asset Management ΑΕΔΑΚ: Πολύ καλή απόδοση για το μεικτό της α/κ

Ως κορυφαίο μικτό αμοιβαίο κεφάλαιο (Α/Κ) για το 2022, αναδείχθηκε το Optima Greek balanced, της Optima asset management ΑΕΔΑΚ, θυγατρικής της Optima bank χάρη στην καλύτερη απόδοση που πέτυχε, ανάμεσα στα 45 αμοιβαία κεφάλαια της ίδιας κατηγορίας.

Η Optima asset management ΑΕΔΑΚ, υιοθετώντας τον προσανατολισμό της τράπεζας για την παροχή της βέλτιστης τραπεζικής εμπειρίας και στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης σειράς επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών, σύστησε στο επενδυτικό κοινό το Α/Κ Optima Greek balanced μικτό εσωτερικού τον Απρίλιο του 2021. Το συγκεκριμένο Α/Κ έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά επενδύοντας σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, τίτλων σταθερού εισοδήματος (ομόλογα, ομολογίες) και μέσων χρηματαγοράς.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ