Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσέγγισε τις 970 μονάδες - Στο 1,78% η εβδομαδιαία άνοδος

Πτωτικά ξεκίνησε η Wall Street μετά τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου που εξέφρασαν τραπεζίτες. Η πτωτική έναρξη (με οριακές μεταβολές στους 3 σημαντικότερους δείκτες), βεβαίως δεν προδικάζει την συνέχεια των συνεδριάσεων και το κλείσιμο της εβδομάδας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντίθετα, κινούνταν (λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) ανοδικά, ολοκληρώνοντας μία αρκετά καλή και ανοδική χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Ο γερμανικός DAX παραμένει άνω των 15.000 μονάδων, ο γαλλικός CAC ξεπέρασε τις 7.000 μονάδες και αντίστοιχα κοντά στα ιστορικά υψηλά τους κινούνται και οι περισσότερες περιφερειακές αγορές.

Οι πληθωριστικές τάσεις αποκλιμακώνονται (ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα στοιχεία Δεκεμβρίου, ενώ και ο Ιανουάριος φαίνεται ότι θα κινηθεί χαμηλότερα) και φαίνονται «αχτίδες φωτός» στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Απ' ότι φαίνεται, η όποια ύφεση βιώσει η Ευρώπη θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν.

Σήμερα ανακοινώθηκε και το ΑΕΠ στη Βρετανία και ήταν ικανοποιητικό, γι' αυτό και ο FTSE 100 καταγράφει (νέα) άνοδο.

Καλή εβδομάδα στο ΧΑ

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία καλή εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει την Παρασκευή στις παρυφές των 970 μονάδων.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συντήρησε την ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου.

Στο τέλος της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 968,38 μονάδες με ημερήσια άνοδο 0,43%. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 1,78% και από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά 4,15%. Την εβδομαδιαία άνοδο καθόρισαν κυρίως οι Τράπεζες (10,17%) και οι Κατασκευαστικές (9,54%).

Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν αυξημένη στα 87 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά «ζεσταίνεται». Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,26%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,79%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (Διυλιστήρια) με 2,7% και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (2,7%). Ακολούθησαν τα βιομηχανικά προϊόντα (1,14%) και οι Κατασκευές (0,81%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,89%), οι Τηλεπικοινωνίες (-1,15%), οι Πρώτες Ύλες (-0,98%). Οι τράπεζες αυξήθηκαν την Παρασκευή κατά 0,43%, αλλά πρωταγωνίστησαν στην εβδομαδιαία άνοδο. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank.

Το πρώτο μισό του Ιανουαρίου ξεκίνησε πολύ δυναμικά (παραδοσιακά έτσι κάπως γίνεται) και περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε εάν θα συνεχιστεί η ανοδική τάση προς τα επίπεδα 970-980 μονάδων Γενικού Δείκτη ή θα υπάρξει συσσώρευση προς τις 950 μονάδες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ