Νέα
  • ΓΔ: 1035.72 +1.41%
  • Τζίρος: 46,74 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το Davos, το ιστορικό υψηλό της Μυτιληναίος και οι ελληνικές τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Ο τραπεζικές μετοχές έσυραν τον χορό της ανόδου, τα διυλιστήρια είχαν ήδη τρέξει και έμειναν δεικτοβαρείς μετοχές που είτε ανακάμπτουν (ΔΕΗ) είτε αναπροσαρμόζονται προς ιστορικά υψηλά (Μυτιληναίος). Φτάσαμε αισίως τις 980 μονάδες αλλά μάλλον η αντίσταση θα βγει προς τις 1.000 μονάδες. Αν συνεχίσει ανοδικά ο ΟΤΕ που συσσώρευσε αρκετά το προηγούμενο διάστημα τότε θα δούμε άμεσα τις 1.000 μονάδες Γενικού Δείκτη. Αρκεί βεβαίως να μην χαλάσει στις επόμενες ημέρες του Ιανουαρίου το κλίμα.

Ευρωπαικές αγορές: Η ύφεση μπορεί να περιμένει, θα το πουν και στο DAVOS;  

Ένα Davos με αρκετούς προβληματισμούς αλλά και, στο βάθος, ψήγματα αισιοδοξίας θα δούμε λένε οι αναλυτές. Το περίφημο συνέδριο του Davos (οι έλληνες το μάθαμε από τον Ανδρεα Παπανδρέου) οι ηγέτες (πολιτικοί και οικονομικοί) θα αναλύσουν την πορεία των οικονομιών, θα εκφράσουν τους φόβους τους, θα προτείνουν λύσεις και ίσως παραδεχθούν ότι η ύφεση μπορεί να μας «στήσει στο ραντεβού».

ΕΚΤ - Θα περιορίσει τον ρυθμό αύξησης επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο... ξανά μειώσεις

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να περιοριστεί στα μέσα του 2023, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της θα αρχίσουν μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της έρευνα δείχνει ότι η αγορά αναμένει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα (0,5%) στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και στη συνέχεια μία ακόμα 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Ακολούθως, ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023.

Ελληνικές τράπεζες - Ράλι 14% για τον κλάδο από την αρχή του χρόνου

Αφού εντυπωσίασαν με τα αποτελέσματα 9μηνου και την βελτίωση των μεγεθών τους ήρθε η σειρά τώρα των μετοχών τους να εκτοξευτούν σε υψηλότερα επίπεδα. Έτσι πάει αυτό. Θετική και η έκθεση της NBG Securities (πρωην Εθνική Χρηματιστηριακή) για τους 3 ανταγωνιστές της ΕΤΕ. Η NBG Securities, δίνει τιμή - στόχο τα 2,35 ευρώ για την Πειραιώς από 1,85 ευρώ πριν, με περιθώρια ανόδου 48%, για την Eurobank το 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ προηγουμένως με περιθώρια ανόδου 22%, και για την Alpha Bank το 1,55 ευρώ από 1,45 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 36%.

Tράπεζα Πειραιώς - Μεγάλη άνοδος, αυξημένοι όγκοι με το μάτι στον MSCI Standard

Η αύξησης κεφαλαιοποίησης, εμπορευσιμότητας και εισόδου της μετοχής στον MSCI Standard ήταν αυτα που έφεραν την σημερινή εκτίναξη της μετοχής πάνω από τα 1,6 ευρώ. Τώρα εάν ρωτάτε εάν θα φτάσει στα 2 ευρώ; Θα σας πούμε ότι έχει την δυναμική αλλά θα χρειαστεί λίγο χρόνο.

Μυτιληναίος: Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή και με αυξημένες αγορές

Με πλήθος εντολών από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια (αλλά ακολούθησαν και οι έλληνες) η μετοχή έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τα 21 ευρώ. Ανακοίνωσε και νέο έργο, την εκτέλεση σύμβασης για την "Προμήθεια και εγκατάσταση Σύγχρονου Πυκνωτή", για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΕΗ - Θυμίζει άνοδο περιόδου προ αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Το ράλι της περιόδου προ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θυμίζει η μετοχή της ΔΕΗ. Αφού συσσώρευσε στο δ' τρίμηνο (πάνω από τα 5,1 ευρώ) μέσα σε δύο (2) μήνες έχει φτάσει στα 7,32 ευρώ με άνοδο περίπου 40%. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ήταν μία μάλλον κακή χρονιά για την μετοχή. Τώρα κάποιοι λένε ότι ίσως ανεβαίνει λόγω προεκλογικής περιόδου. Δεν νομίζουμε ότι είναι γι' αυτό. Ίσως,  όχι μόνο γι' αυτό.

ΟΤΕ - Ο γίγαντας ξύπνησε;

Καλή η συνεδρίαση (όχι εντυπωσιακή) για τον ΟΤΕ ο οποίος δείχνει ότι συνέρχεται από την παρατεταμένη συσσώρευση πέριξ των 14,5 ευρώ. O όμιλος έθεσε ως στόχο τις μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και μάλλον τα κατάφερε.  Ξεπέρασε το 80% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας, με την COSMOTE να πετυχαίνει, και με το παραπάνω, τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για το 2022.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία, η πληθυσμιακή 5G κάλυψη έχει ξεπεράσει το 90% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες 37 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη έχει φθάσει στο 97% και 90%, αντίστοιχα, ενώ η 5G κάλυψη ξεπερνά το 90%.

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

ΕΧΑΕ: Άνοδος πάνω από 5% από την αρχή του χρόνου

Για την μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, σας τα είχαμε πει. Αδικούνταν από τα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 3 ευρώ, απέχει πολύ από τον ΚΜΟ 200 ημερών και σίγουρα δικαιούνταν κάτι καλύτερο. Εντούτοις είδαμε την μετοχή να κινείται ανοδικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και να προσεγγίζει τα 3,5 ευρώ. Το θέμα είναι τι «βενζίνη έχει στο ρεζερβουάρ».

Intrakom Properties - Η νέα παρουσία  στο real estate - Υπεραξίες από τα ακίνητα

Τη διάσπαση της εταιρείας Intracom με απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και τη σύσταση νέας εταιρείας με διακριτικό τίτλο Intracom Properties, ενέκρινε, μεταξύ άλλων η σημερινή ΕΓΣ της Intracom. Θα γράψει σημαντικές υπεραξίες από την διάσπαση του ομίλου και την αξιολόγηση των ακινήτων σε τιμές αγοράς.

Aμοιβαία κεφάλαια: Πάνω από 3,62 δισ. ευρώ οι εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα 3,62 δισ. ευρώ.

Τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν σημαντικές πιέσεις σε όλες τις κατηγορίες στο 9μηνο 2022 αλλά ανέκαμψαν λόγω ανόδου των μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο. Οι ελληνικές ΑΕΔΑΚ παρουσίασαν μείωση ενεργητικού 2,2% από την αρχή του χρόνου αλλά αύξηση 7,3% στο δ’ τρίμηνο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 10,88 δις. Ευρώ. Στο δ’ τρίμηνο καταγράφηκαν εισροές ύψους 373,8 εκατ. Ευρώ συνεχίζοντας την αυξητική τους πορεία για 11 ο συνεχόμενο τρίμηνο.

ΕΤΕ/Premium Banking: Ανοδική η πορεία των διεθνών αγορών αλλά κίνδυνος μείωσης κερδοφοριών

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές (MSCI ACWI) ξεκίνησαν ανοδικά το 2023 (+5%), ύστερα από απώλειες -20% το 2022 λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν συντονισμένα και σημαντικά τα επιτόκια αναφοράς για να καταπολεμήσουν διψήφιες μεταβολές στον πληθωρισμό.

Οι μετοχές των αναπτυσσόμενων αγορών έχουν υπέρ-αποδώσει από την αρχή της χρονιάς (+7%), με τον δείκτη MSCI EM να σημειώνει άνοδο +21% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και να εισέρχεται στην τεχνική περιοχή του bullmarket. Βασικός παράγοντας η άνοδος των Κινέζικών μετοχών (MSCI China: +10% | 32% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη), λόγω των ισχυρών στοιχείων κινητικότητας και των ευνοϊκών ρυθμιστικών δράσεων στην αγορά κατοικίας.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η ετήσια μεταβολή των κερδών αναμένεται να διαμορφωθεί σε -4,8% από +2,4% το προηγούμενο τρίμηνο (+4,5% το 2022). Για το 2023 η ετήσια μεταβολή κερδών αναμένεται σε 4,8% (EPS: $228), με ρίσκο μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κερδών (EPS) κατά -15% (διάμεσος 12 υφέσεων από το 1948). Ο δείκτης EuroStoxx έχει σημειώσει άνοδο κατά 8% το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, υποστηριζόμενος από τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου  και το «άνοιγμα» της οικονομίας της Κίνας, με το 21% του κύκλου εργασιών των εταιρειών του δείκτη να προέρχεται από την Ασία.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ