Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Οι fund managers «γυρίζουν την πλάτη» στις ΗΠΑ και επιλέγουν ευρωπαϊκές μετοχές

Πηγή: AP

«Ψήφο» εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές αντί της Wall Street έδωσαν οι fund managers στη νέα επενδυτική έρευνα της Bank of America. Αν και είναι σημαντικό πως εμφανίζονται και ευρύτερα πιο αισιόδοξοι για τις παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές θεωρώντας πως και ο πληθωρισμός έχει πιάσει «ταβάνι».

Το Fund Manager Survey της BofA, με τη συμμετοχή 286 επαγγελματιών επενδυτών με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 772 δισ. δολαρίων, έδειξε πως οι τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν δραστικά τον Ιανουάριο σε αντίθεση με την αύξηση που καταγράφηκε σε μετοχές της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ένα καθαρό ποσοστό 39% δηλώνει ότι τηρεί underweight θέσεις στη Wall Street, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2005.

Αντιστοίχως ένα ποσοστό 4% δηλώνει ότι τηρεί πλέον overweight θέσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον περασμένο Φεβρουάριο και την έναρξη του πολέμου.  

Βελτιωμένα δεδομένα για την Ευρώπη

Εξάλλου, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν κινηθεί καλύτερα σε σχέση με τους αμερικανικούς δείκτες από την αρχή του τετάρτου τριμήνου, καθώς οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής βελτιώθηκαν με φόντο το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Βεβαίως, τα δύσκολα δεν έχουν παρέλθει για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως καταγράφεται μεγαλύτερη αισιοδοξία σε ποσοστό έως και 70% για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών σε ορίζοντα 12μήνου.

Σημειωτέον πως ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 μετρά άνοδο περίπου 20% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και είναι περίπου 8% μακριά από το ιστορικό υψηλό που είχε αγγίξει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Την ίδια ώρα ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά περίπου 13% από τον εξαιρετικά δύσκολο Οκτώβριο, αλλά βρίσκεται σχεδόν 17% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.

Πάντως, παρά την συνολική πτώση του για την περσινή χρονιά κατά περίπου 20%, ο αμερικανικός δείκτης έχει ξεκινήσει αρκετά καλά τη φετινή χρονιά και έχει καλύψει κι άλλο το χαμένο έδαφος με μια επιπλέον άνοδο κατά 4,2%.

Μάλιστα, τουλάχιστον οι μισοί fund managers, ήτοι το 57% θεωρεί πως ο S&P 500 θα βρεθεί πάνω από τις 4.000 μονάδες στα τέλη του 2023.

Τα επιτόκια και η Fed

Η σταδιακή αλλαγή κλίματος στην αμερικανική αγορά βασίζεται στις ελπίδες πως οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά θα καταλαγιάσουν. Άλλωστε, η απειλή του πληθωρισμού αποτελεί κατά γενική ομολογία ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου

Μάλιστα, υπό το φως των τελευταίων στοιχείων λίγοι από τους fund managers της έρευνας της BofA εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Fed θα ανεβάσει το τελικό ταβάνι των αμερικανικών επιτοκίων έως και στο 5,25% που μέχρι πρότινος φοβόταν η αγορά.

Μόλις το 20% εμφανίζεται πλέον να θεωρεί ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανεβάσει τα επιτόκια τόσο ψηλά, έναντι του 44% που είχε την ίδια άποψη τον περασμένο μήνα. Πλέον η πλειοψηφία εκτιμά πως το «ταβάνι» θα διαμορφωθεί γύρω στο 5%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ