Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Επεσε το «κάστρο» των 1.000 μονάδων - Ιστορική συνεδρίαση

Πηγή: INTIME NEWS

Το «κάστρο» των 1.000 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατακτήθηκε. Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας το ανοδικό ρεύμα που επικρατεί στην Ευρώπη και έχοντας την συνδρομή από τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις και αποτελέσματα, έκλεισε για πρώτη φορά μετά την 8η Δεκεμβρίου 2014, πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Η «πολιορκία» των επιπέδων αυτών ήταν έντονη τις δύο τελευταίες εβδομάδες και ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει για λίγο τα κλεισίματα πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Σήμερα φαίνεται ότι βοήθησαν και οι εκτιμήσεις (που ακούγονταν συχνά τελευταία) από ξένους οίκους, Goldman Sachs ότι η Ευρώπη μπορεί να γλυτώσει την ύφεση.

Ηδη η ανοδική κίνηση των τελευταίων δύο εβδομάδων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προεξοφλούσε αυτή τη θετική εξέλιξη και έμεναν οι αναλυτές των ξένων οίκων να κάνουν τις επίσημες εκτιμήσεις.

Οι αυξημένες ημερήσιες συναλλαγές έδειχναν την υπέρβαση

Οι προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδες έδειχναν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως στα blue chips, γεγονός που προετοίμαζε για την σημερινή υπέρβαση.

Ομως δεν αρκούσε το καλο χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη για να γίνει. Είχαμε καλές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τα εταιρικά αποτελέσματα (χθες Τιτάνα, σήμερα Mytilineos) και επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως η μεγάλη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία είχε ήδη εν πολλοίς προεξοφληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ιστορική χρηματιστηριακή επιστροφή ήταν αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, των κατασκευαστικών, των εταιρειών ενέργειας, των διυλιστηρίων, του εμπορίου, των πρώτων υλών και της τεχνολογίας.

Η πορεία της συνεδρίασης

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έπιασε τις 997 μονάδες και μέσα στο πρώτο ημίωρο είχε ξεπεράσει τις 1.002 μονάδες πέριξ των οποίων κινήθηκε σ' ολόκληρη την συνεδρίαση.

Οι τοποθετήσεις ήταν στην πλειονότητα των blue chips όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Σταδιακά αυξήθηκαν οι τοποθετήσεις και ο Γενικός Δείκτης προς το τέλος της συνεδρίασης κινήθηκε στα υψηλά ημέρας στις 1008 μονάδες. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1004 μονάδες με άνοδο 1,02%.

Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι ικανοποιητική, στα 74,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,23% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,05%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (2,31%), Τραπεζών (2,24%), Ταξιδίων-Μεταφορών (1,95%), Χρηματοοικονομικών (1,6%), Τεχνολογίας (1,38%) και Βιομηχανικών (1,14%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-2,7%) και Πετρελαιοδών (Διυλιστήρια) (-0,07%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ.

Ξένες αγορές

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μάλλον προεξοφλούν ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση και θα την γλυτώσει με soft landing δηλαδή επιβράδυνση ανάπτυξης. Ο γερμανικός DAX μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος αυξάνονταν κατά 0,13%, ο γαλλικός CAC κατά 0,71%, ο ιταλικός MIB κατά 0,94% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,51%.

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν ξαναπλησιάσει (σε απόσταση μικρότερη από 10%) στα ιστορικά υψηλά τους.

Οι αμερικανικές αγορές ενθαρρύνονται από τις εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2022 θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν και από την έντονη ανάκαμψη των τεχνολογικών μετοχών. Ο Dow Jones μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε οριακά, ο S&P 500 αυξανόταν κατά 0,34% και ο Nasdaq κατά 0,91%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ