Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η επιστροφή στο... 2014, οι τράπεζες και το ραντεβού της JP Morgan

Το «κάστρο» των 1.000 μονάδων πολιορκήθηκε χτες 3 φορές για να «πέσει» τελικά. Πάντως, εάν ενθυμούμαι... σωστά, σας είχαμε πει την προηγούμενη εβδομάδα (με το Γενικό Δείκτη στις 989 μονάδες) ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει η υπέρβαση των 1.000 μονάδων.

Τώρα ο πήχης ανεβαίνει στις 1.030 μονάδες, όσο ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2014, όταν η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έστειλε το Γενικό Δείκτη πολύ χαμηλά.

Την συνέχεια την ξέρετε…

Goldman Sachs-Deutsche Bank: Ξεφεύγει η Ευρώπη από την ύφεση

Δεν πρόκειται για κάτι νέο, αλλά ουσιαστικά οι δύο μεγάλοι επενδυτές βγαίνουν και λένε αυτό που ακούγεται εδώ και δύο εβδομάδες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να έχουμε έντονη ύφεση στην Ευρώπη. Τώρα εάν θα έχουμε επιβράδυνση και πόση της ανάπτυξης θα το δούμε σε άλλο επεισόδιο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί αναλυτές στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία τονίζουν ότι ούτε οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση, αλλά μάλλον σε επιβράδυνση της ανάπτυξης ή έστω πολύ χαμηλή ύφεση.

Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ανάπτυξη 2,9% για το δ’ τρίμηνο, που θεωρείται καλύτερη του αναμενομένου. Δηλαδή, λήξης συναγερμού;

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Η ανακοίνωση ανάπτυξης 2,9% στο δ’ τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς.

Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,21% από 4,30%, έναντι 2,18% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,03% από το 2,1% χθες.

Ανοδος δεν γίνεται χωρίς τις τράπεζες

Θα ήταν αδικία για τον τραπεζικό κλάδο να μην αναφέρουμε την συνεισφορά του στην αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος έχει αυξηθεί περίπου 12% από την αρχή του χρόνου και έχει συνεισφέρει στην άνοδο κατά 7% περίπου του Γενικού Δείκτη το ίδιο διάστημα.

Αν δεν υπήρχαν και κάποιες μετοχές... «βαρίδια» στην αγορά , ο Γενικός Δείκτης σήμερα θα ήταν 10% αυξημένος από την αρχή του χρόνου και θα βρίσκονταν στις 1.020 μονάδες.

JP Morgan: Ραντεβού στην Αθήνα με τραπεζίτες

Οχι που θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Είχαμε γράψει ότι η μονομερής κίνηση του χρηματιστήριου να αναθέσει το road show του Λονδίνου στην Morgan Stanley θα έφερνε αντιδράσεις από τους άλλους.

Τώρα η JP Morgan με ανώτατο κλιμάκιο ήρθε στην Αθήνα και είχε επαφές με πολιτική ηγεσία και τραπεζίτες. Δεν θέλει να αφήσει να «παίζει μπάλα» μόνη της η Morgan Stanley.

Mytilineos: Αποτελέσματα ρεκόρ και αναμενόμενα υψηλό μερισμα

Μάλλον δεν σόκαρε κανέναν η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων του ομίλου Mytilineos. Ισως γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος του (Ευάγγελος Μυτιληναίος) είχε προϊδεάσει για μία εξαιρετική κατάσταση τους αναλυτές και τους δημοσιογράφους το προηγούμενο διάστημα.

Η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ομίλου ήταν το 2022. O κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6,306 δισ. ευρώ έναντι 2,664 δισ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 130% στα 823 εκατ. έναντι 359 εκατ. το προηγούμενο έτος, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις όλων των Τομέων και ιδιαίτερα των Τομέων Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 384% και 171% αντίστοιχα.

Ο Τομέας της Μεταλλουργίας επωφελείται από τις αυξημένες τιμές πώλησης αλουμινίου και τα ιστορικά υψηλά premia, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Το ευχάριστο νέο είναι το προτεινόμενο μέρισμα στα 1,2 ευρώ / μετοχή, που ενδέχεται να αυξηθεί εάν οι συνθήκες είναι καλές.

Ελλάκτωρ: Διαψεύδει (προς το παρόν) την πώληση της Άκτωρ

Η Ελλάκτωρ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Η εταιρεία διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ουδεμία συμφωνία που να αφορά στην πώληση της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, έχει υπογραφεί.

Νέα μεγάλη συμφωνία για την Cenergy

Η Chevron αναθέτει στη Σωληνουργεία Κορίνθου τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Tamar. Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη από την Chevron Mediterranean Ltd. για την κατασκευή και την προμήθεια περίπου 155 χιλιομέτρων αγωγού σωλήνων χάλυβα 20 ιντσών ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (SAWL), για τον αγωγό φυσικού αερίου Tamar στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Fourlis: Πούλησε την Intersport Τουρκίας

Ο Ομιλος Fourlis ανακοίνωσε την συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας «Intersport» στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, δικαιοπάροχο του σήματος «Intersport» και «The Athlete’s Foot» στη Τουρκία, η οποία λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων.

Αγοράστρια είναι ο Όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi. Η συναλλαγή βασίζεται σε Enterprise Value (EV) € 3.0 εκατ. περίπου. Με την υπογραφή της συμφωνίας ο Όμιλος Fourlis επικεντρώνεται για τη δραστηριότητα Λιανικής Αθλητικών ειδών στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, έχοντας σήμερα ένα δίκτυο 106 καταστημάτων «Intersport» και e-commerce σε όλες τις χώρες.

Η ερώτηση είναι γιατί πουλά την θυγατρική στην Τουρκία και διατηρεί τις άλλες; Φοβάται κάτι; Για να ξέρουμε και εμείς, δηλαδή…

Intrakat: Ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεγάλη ΑΜΚ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Intrakat.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν έχουν μείνει αδιάθετες μετοχές, καθώς η αύξηση υπερκαλύφθηκε από όσους είχαν δικαίωμα προτίμησης και προεγγραφής, οι οποίοι προσέφεραν το ποσό των περίπου 117 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι του αρχικού στόχου για άντληση ποσού 100 εκατ. ευρώ).

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 976η/24.1.2023 συνεδρίασή του αποφάσισε:

Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους € 13.000 στην εταιρία «Ν. ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΡΜΑΤΩΝ & ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΩΝ» για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1 της 5/204/2000 κανονιστικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και στους κ.κ. Παναγιώτα Δέδε του Χρήστου και Αθανάσιο Βογιατζή του Γεωργίου υπό την ιδιότητά τους ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρίας, για παράβαση του άρθρου 8 του ν. 3016/2002 και του άρθρου 44 παρ. 3 α, β και γ του ν. 4449/2017, αναφορικά με θέματα λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου και της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρίας.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα