Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στις 1.015 μονάδες με «όπλο» τα blue chips - Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον

Πηγή: Eurokinissi

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται στον δικό του... κόσμο της «χρηματιστηριακής αισιοδοξίας» με το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 1.010 μονάδες και να κινείται προς υψηλότερα επίπεδα με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Η άνοδός του δρομολογείται μέσα από τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί και το 2023 με αναπτυξιακούς ρυθμούς καλύτερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός δεν έχει ξεφύγει, ενώ σε μικρο-οικονομικό επίπεδο, οι εισηγμένες δείχνουν εξαιρετικά μεγέθη, τόσο ως προς το τέλος του δ’ τριμήνου 2022, ενώ και οι ενδείξεις τους για τον Ιανουάριο του 2023 είναι θετικές.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες δέχονται συνεχώς τα εύσημα για την πορεία τους από τους ξένους οίκους που αναθεωρούν επί τω βελτίω τις τιμές στόχους (μετά την Goldman Sachs, την JP Μorgan είχαμε και την Morgan Stanley), ενώ οι υπόλοιποι κλαδικοί leaders σε ενέργεια, κατασκευές, διυλιστήρια, βιομηχανία, τεχνολογία, εμπόριο βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι.

Η αφύπνιση 3 «μεγάλων»

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα καταγράφεται και άνοδος σε blue chips που δεν είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη άνοδο, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC.

Κοντά στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο

Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαμορφωθεί ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 1.015,48 μονάδες, με άνοδο 1,14%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 76,31 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 74 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Την άνοδο τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών προς τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE large Cap) είχε άνοδο 1,28% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης άνοδο 0,69%. Την μεγαλύτερη άνοδο σήμερα είχε ο κλάδος των πρώτων υλών (3,79%), οι βιομηχανικές (2,81%), οι πετρελαϊκές (2,25%), οι τηλεπικοινωνίες (2,72%), τα προσωπικά οικιακά προϊόντα (1,33%), ενώ οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,77%.

Ισορροπία στην Ευρώπη

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και οριακή ανοδική μεταβολή στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες μετά από την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού Δεκεμβρίου, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στις χρηματιστηριακές αγορές λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Ο Dow Jones έχει ξεπεράσει τις 34.100 μονάδες ξανά, ο S&P κινείται πάνω από τις 4.050 μονάδες και ο Nasdaq έχει άνοδο 0,54%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν ότι ισορροπούν στα χθεσινά επίπεδα ή καταγράφουν ήπια διόρθωση. Ενδεικτικά, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο DAX δεν είχε μεταβολή, ο CAC υποχωρούσε κατά 0,4%, o ΜΙΒ είχε άνοδο 0,65% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 υποχωρούσε 0,08%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ