Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ρεκόρ των τραπεζών, η αφύπνιση του γίγαντα ΟΤΕ και η Cenergy

Πηγή: Eurokinissi

Την πρωτιά σε απόδοση μέσα στον Ιανουάριο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές (μέλη της ΕΕ) διεκδικεί ο Γενικός Δείκτης.

Με απόδοση 9,2%, ουσιαστικά ο Ιανουάριος 2023 διατηρεί την παράδοση (January Effect) που θέλει τον πρώτο μήνα του χρόνου να είναι 9 στις 10 φορές θετικός και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στις επόμενες δύο συνεδριάσεις του Ιανουαρίου δεν νομίζουμε ότι η μηνιαία απόδοση θα γυρίσει αρνητική.

ΗΠΑ: Καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν ανάπτυξη και πληθωρισμός

Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση λένε όλο και περισσότεροι αναλυτές. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει «χρηματιστηριακή ευδαιμονία» σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

Μετά την ανάπτυξη 2,9% στο δ' τρίμηνο που ανακοίνωσε προχθές η Fed, σήμερα η ομοσπονδιακή τράπεζα ανακοίνωσε πληθωρισμό μόλις 5%.

Γι' αυτό σας λέει ο Καγκελάριος να κοιτάτε τι γίνεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πριν αποφασίσετε για τις επενδύσεις σας.

Ευρωπαϊκές αγορές: Επιστρέφουν στον Φεβρουάριο του 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε την μεγάλη άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών. Τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου του 2022 προσεγγίζουν και πάλι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Οι περισσότεροι βρίσκονται σε ακτίνα μικρότερη του 10% απ' αυτά. Το January Effect έχει βάσιμους λόγους να συνεχιστεί.

Ολο και περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ευρώπη (και η Βρετανία) δεν θα μπουν σε ύφεση.

Bank of America: Οι επενδυτές... επιστρέφουν στην Ερυώπη

Οι επενδυτές επανατοποθετούνται σε ευρωπαϊκές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ενώ αντίθετα οι εισροές στην αγορά των ΗΠΑ παραμένουν υποτονικές εν μέσω ανησυχιών για ύφεση, σύμφωνα με την Bank of America.

Την εβδομάδα έως τις 25 Ιανουαρίου τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο εισροών στις μετοχές της γηραιάς ηπείρου από τον περασμένο Φεβρουάριο, που ήρθε, μάλιστα, έπειτα από 48 διαδοχικές εβδομάδες καθαρών εκροών.

Tράπεζες: Μεταβολή ρεκόρ 17,15% από την αρχή του χρόνου

Πολύ λίγες φορές στο μακρινό παρελθόν είχαμε δει μηνιαία (σχεδόν) μεταβολή του τραπεζικού κλαδικού δείκτη κατά 17,15% σε περίπου 15 συνεδριάσεις (όσες έχουμε κάνει μέσα στον Ιανουάριο).

Είναι από τους καλύτερους μήνες για τις τραπεζικές μετοχές που ανέβηκαν και με όγκο.

Καταθέσεις: «Eίναι πολλά τα λεφτά Αρη...»

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 4,389 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 694 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2022.

Αύξηση κατά 5,004 δισ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2022, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 591 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 4,8% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα.

ΟΤΕ: Η αφύπνιση του γίγαντα

Είχαμε πολλούς μήνες να δούμε την μετοχή του ΟΤΕ να αντιδρά τόσο δυναμικά. Με υποτονικές μεταβολές και χωρίς μεγάλους όγκους, η μετοχή είχε κολλήσει πέριξ των 14 ευρώ.

Αίφνης (και μετά από πολλές επισημάνσεις) η μετοχή χθες έκανε μία εξαιρετική συνεδρίαση (2,74% άνοδος) με 755 χιλ. τεμάχια συναλλαγών.

Η μετοχή έκλεισε στα 15 ευρώ και ουσιαστικά είναι αυτή που πήγε την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Mytilineos: Η μετοχή μπαίνει στους μεγάλους δείκτες της Ευρώπης

Ονομάσαμε τον κ Μυτιληναίο «Σεργκέι Μπούμπκα» της χρηματιστηριακής αγοράς, γιατί σε κάθε συνεδρίαση ανεβάζει και το ιστορικό υψηλό της μετοχής του.

Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου (αν η μετοχή φτάσει στα 25 ευρώ) θα έχει πλησιάσει τα 4 δισ. ευρώ και ουσιαστικά εισέρχεται (τυπικά ή άτυπα) στους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (MS ή και FTSE).

Cenergy: Η πρωταθλήτρια της εξωστρέφειας το 2022 ξεκινά δυνατά και το 2023

Δεν ξέρουμε εάν υφίσταται τέτοιος τίτλος, αλλά εμείς τον απονέμουμε στην Cenergy η οποία μέσα στο 2022 αλλά και στις αρχές του 2023 κλείνει συνέχεια μεγάλες συμβάσεις με θεσμικούς φορείς σε αναπτυγμένα κράτη.

Αυτό σημαίνει μεγάλες δουλειές που πληρώνονται καλά και άμεσα (χωρίς πιστωτικό κίνδυνο). Επίσης, χρηματιστηριακά είναι ευχάριστο ότι έχει αυξημένους όγκους συναλλαγών.

Inform Λύκος: Η είσοδος των νέων μετοχών έφερε ρευστοποιήσεις

Εισήχθησαν χθες προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την συγχώνευση με την Austriacard. Aυτό έφερε «πληθωρισμό χαρτιών» και κάποιες πωλήσεις.

Η Διασυνοριακή Συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 21.03.2023, ενώ η ακριβής ημερομηνία εξαρτάται από την απόφαση του Αυστριακού Δικαστηρίου Μητρώου Εταιρειών σχετικά με την έγκριση και την καταχώριση της Διασυνοριακής Συγχώνευσης στο Αυστριακό Μητρώο Εταιρειών.

Επιπροσθέτως, η εισαγωγή των Αρχικών Μετοχών στο Χρηματιστήριο της Βιέννης ("VSE") χωρίς έναρξη διαπραγμάτευσης έως την Ημερομηνία Διαπραγμάτευσης αναμένεται στις ή περί τις 30.01.2023. Η Ημερομηνία Διαπραγμάτευσης για τις Αρχικές Μετοχές και τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Συγχώνευσης (οι "Νέες Μετοχές" και μαζί με τις Αρχικές Μετοχές, οι "Μετοχές") στο ATHEX και το VSE αναμένεται μέχρι τις 27.03.2023 με το σύμβολο "ACAG".

ElvalHalcor: Ημερολόγιο «πτήσης»

Οτι θα είναι πολύ υψηλά τα αποτελέσματα της ElvalHalcor το λένε όλοι. Τώρα μάθαμε και πότε θα ανακοινωθούν, αλλά και πότε θα μοιραστεί μέρισμα.

Ανακοίνωση των Ετησίων Οικονομικών Αποτελεσμάτων Χρήσης 2022 την Τρίτη, 07.03.2023. Η Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών επί των Ετησίων Οικονομικών Αποτελεσμάτων Χρήσης 2022 την Τετάρτη, 08.03.2023. Επίσης, την Τετάρτη, 24.05.2023, Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων και η αποκοπή μερίσματος τη Δευτέρα, 26.06.2023

Αlpha Aστικά Ακίνητα: Πτώση με ελάχιστα κομμάτια

Εντονη υποχώρηση χθες για την ΑΣΤΑΚ είδαμε, αλλά περισσότερο μας απογοήτευσαν τα λίγα κομμάτια που συναλλάχθηκαν.

Επειδή η εταιρεία έχει αξία, έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο και έχει και μέλλον, ίσως θα πρέπει να την προσέξουν λίγο περισσότερο οι market makers.

Δεν επιτρέπεται να μην απορροφούν τόσο μικρή προσφορά.

Alumil: Με δύναμη στο ESG

Σύμφωνα με το νέο πλάνο ESG, οι ενέργειες της Alumil -η οποία αποτελεί μία εκ των 35 εισηγμένων εταιρειών στον δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών- για την επόμενη τριετία, εστιάζουν σε 3 Πυλώνες: Περιβάλλον - Κοινωνία - Εταιρική Διακυβέρνηση και σε 13 τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, στο πεδίο του Περιβάλλοντος, με την συμμόρφωση με τον κλιματικό νόμο, την κατανάλωση νερού, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Στο πεδίο της Κοινωνίας, με την εκπαίδευση, τα προνόμια των εργαζόμενων, την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την πολιτική μη-διακρίσεων, την πολιτική ίσων ευκαιριών και διαφορετικότητας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Τέλος, στο πεδίο της Εταιρικής Διακυβέρνησης, οι ενέργειες εστιάζουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στις έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις και στις οικονομικές επιδόσεις.

Παπαστράτος: Δράσεις και στις αναδασώσεις

Ενα χρόνο μετά την ανακοίνωση του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος Αναδάσωσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η Παπαστράτος επέστρεψε στον Άγιο Στέφανο και πραγματοποίησε τον πρώτο δημόσιο απολογισμό.

Στην περιοχή βρέθηκε ο κ. Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, ο οποίος, μαζί με στελέχη της εταιρείας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα και τον Υφυπουργό κ. Αμυρά για την πορεία του προγράμματος.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος και περιλαμβάνει τη φύτευση 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής. Το έργο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, θεωρείται αναγκαίο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής γης, καθώς η Παπαστράτος εκτός από τη φύτευση των δέντρων έχει αναλάβει και την ολοκληρωμένη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα