Νέα
 • ΓΔ: 1052.43 +0.71%
 • Τζίρος: 63,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η έξοδος της Alpha Bank, το μέρισμα της Πειραιώς και ο «πράσινος» Τιτάνας

Μία ημέρα γεμάτη τράπεζες. Η Alpha Bank βγάζει προειδοποίηση-ενημέρωση (mandate) για έξοδο στις αγορές για 300 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα αναβαθμίζεται από την FITCH σε Β+ και μετά από λίγο ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των ΕΤΕ και Eurobank σε ΒΒ-

Και στο παρασκήνιο, ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε πάνω από 2% στο χρηματιστήριο φτάνοντας σχεδόν το 20% άνοδο από την αρχή του χρόνου.

Συνάντηση Σταϊκούρα - ESM και για τις τράπεζες

Στην πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Γκραμένια και το επιτελείο του συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διοίκηση του ΤΧΣ.  Εύλογα γίνεται αντιληπτό ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις  ελληνικές τράπεζες. Πριν ξεκινήσουν θα υπάρξει ένα διάστημα προετοιμασία του σχεδιασμού που θα κρατήσει 2-3 μήνες.

Γενικός Δείκτης - Προς τις 1.025 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης

Ισορροπούσε πέριξ των 1.018 μονάδων ο Γενικός Δείκτης κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και μόλις στο τελευταίο ημίωρο ξεκίνησε μπαράζ αγορών σε blue chips (κυρίως τράπεζες) που έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 1.025 (παρα κάτι) μονάδες. Την στιγμή εκείνη ήταν ήδη γνωστό στον τραπεζικό περίγυρο ότι αφ' ενός η Alpha Bank τρέχει να προλάβει τον ομολογιακό δανεισμό (seize the day) και αφ' ετέρου υπάρχει αναβάθμιση των τραπεζικών μετοχών από την FITCH.  Tελικά ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κλείσει στο υψηλό ημέρας. Σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας και η μηνιαία άνοδος θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία 10χρόνια. Βέβαια και πέρυσι ο Ιανουάριος ήταν καλός και μετά είδατε τι επακολούθησε....

Ευρωπαϊκές αγορές - Αποκόμιση κερδών με πρόφαση τον ισπανικό πληθωρισμό

Επειδή πάντοτε πρέπει να υπάρχει μία δικαιολογία στις διορθώσεις, ο ισπανικός πληθωρισμός ήταν μία εξαιρετική δικαιολογία για να πάρουν τα κέρδη τους οι επενδυτές. Οι αγορές (ευρωπαικές) είτε έχουν συνηθίσει την ιδέα της ύφεσης είτε δεν πιστεύουν ότι θα έρθει ύφεση. Οι περισσότεροι ευρωπαικοί δείκτες θα ολοκληρώσουν τον μήνα με καλές ανοδικές κινήσεις με αποτέλεσμα να έχουν πλησιάσει και πάλι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.  Πάντως η υπέρβαση των υψηλών δεν θα είναι και η ευκολότερη υπόθεση στο επόμενο διάστημα

Αμερικανικές αγορές - «Μην τα βάζεις με την Fed»

Η τάση των επενδυτών να αγνοούν τις Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται ότι μεγαλώνει αλλά κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ίσως υπάρξουν διορθώσεις αυτή την εβδομάδα προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Η βελτιωμένη κίνηση των τιμών στις μετοχές έχει αρχίσει να πείθει πολλούς επενδυτές ότι κάτι δεν έχουν δει - αναγκάζοντάς τους να συμμετέχουν πιο ενεργά, έγραψε ομάδα ανάλυσης της τράπεζας με επικεφαλής της Morgan Stanley  Μάικλ Γουίλσον σε σημείωμα.

«Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη δράση αντανακλά περισσότερο την εποχική επίδραση του Ιανουαρίου (January Effect)  και την κάλυψη θέσεων ανοιχτής πώλησης (σορτάρισμα) μετά από το δύσκολο τέλος του Δεκεμβρίου και ένα βάναυσο έτος γενικότερα».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Θα μπεί στο β' εξάμηνο το 30% στο ελληνικό χρηματιστήριο με δημόσια προσφορά  ύψους 1 δισ. ευρώ  

Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε τις τράπεζες που θα διεξαγάγουν το γιγάντιο IPO της διάθεσης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ανέφερε χθες το Bloomberg. Το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε την Bank of America και την Morgan Stanley για να «τρέξουν» το IPO στο β' εξάμηνο του 2023 και την Deutsche Bank ως senior joint bookrunner και χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πηγή: Eurokinissi

Τράπεζα Πειραιώς - Ανοδικές εκτιμήσεις για το 2023 και πιθανή διανομή μερίσματος

Αναθεωρεί επί τα βελτίω τα μεγέθη της η Τράπεζα Πειραιώς και προβλέπει

Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω των 0,45 ευρώ, υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άνω των 0,37 ευρώ το 2022 όπως αυτή επικοινωνήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022

 • Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου 100μ.β. περίπου το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας
 • €1,7δισ. καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου, με νέες  χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
 • Κορυφαία λειτουργική αποτελεσματικότητα, με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 2% περίπου, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
 • Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγώντας σε  δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κάτω του 6%, και δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις άνω του 60%
 • Επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2,0%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζοντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις
 • Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6% στο πλαίσιο ενός επεκτεινόμενου ισολογισμού \
 • Η επιτυχής υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, στον οποίο βασίζονται οι μελοντικές εκτιμήσεις, θα επιτρέψει στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να προετοιμάσει το έδαφος για διανομή κεφαλαίου προς τους μετόχους, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις

Titan - Ενας «πράσινος» Τιτάνας

Σαφής είναι πλέον η κατεύθυνση του ιστορικού βιομηχανικού ομίλου να κινηθεί περισσότερο κοντά στα guidelines της «Βιώσιμης και πράσινης επιχειρηματικότητας». Ο όμιλος είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ευασθησίες και η χρόνια δραστηριοποίησή του στην Αμερική, τον έχει κάνει ακόμη πιο δραστήριο σ' αυτό. Τα αποτελέσματά του στο 9μηνο ήταν τα καλύτερα των τελευταίων 5 ετών (μόνο η Βραζιλία πήγε λίγο πίσω) ενώ και η 12μηνη χρήση δείχνει ότι θα είναι πολύ καλή και σε πωλήσεις και σε EBITDA και σε καθαρή κερδοφορία.  

Jumbo - Mείωσε κατά 1% το ποσοστό της η Fidelity Management & Research

Η εταιρεία «Jumbo AEE» ανακοίνωσε ότι η εταιρεία "FMR LLC”, με την από 27.01.2023 γνωστοποίησή της, ενημέρωσε την Εταιρεία ότι από την 26.01.2023 το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της ελεγχόμενης εταιρείας "Fidelity Management & Research Company LLC” ανέρχεται πλέον σε 8,99% και συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό που κατέχει έμμεσα η " FMR LLC”.

Κατά ακολουθίαν των ανωτέρω, ο συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφου, που κατείχε έμμεσα η "FMR LLC”  στην Jumbo AEE κατά την 26.01.2023, ήταν 13.590.010 ή ποσοστό 9,99%, ενώ το ποσοστό αυτής κατά την προηγούμενη γνωστοποίηση ήταν 10,99%.

Ιντρακατ - Πλήρης κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Ποσοστό 95,66% της Αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού € 95.658.808,05 που αντιστοιχεί σε 81.759.665 Νέες Μετοχές.

 • Ποσοστό 4,34% της Αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής με την καταβολή συνολικού ποσού € 4.341.192,57 που αντιστοιχεί σε 3.710.421 Νέες Μετοχές. Δεδομένου ότι ο αριθμός Νέων Μετοχών για τις οποίες υποβλήθηκε αίτηση εγγραφής από ασκήσαντες το δικαίωμα προεγγραφής υπερέβη τον αριθμό των Νέων Μετοχών που έμειναν αδιάθετες κατόπιν ικανοποίησης των ασκηθέντων δικαιωμάτων προτίμησης, οι ως άνω 3.710.421 Νέες Μετοχές διατέθηκαν στους ασκήσαντες το δικαίωμα προεγγραφής επενδυτές κατ’ αναλογία του αριθμού Νέων Μετοχών για τις οποίες άσκησαν το δικαίωμα προεγγραφής.

Κεντρικές Τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη - Τι περιμένουμε αυτή την εβδομάδα

Στις ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve (“Fed”). Το επιτόκιο αναφοράς αναμένεται να αυξηθεί κατά +0,25% στο εύρος του 4,50% - 4,75%. Την Παρασκευή, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία του Ιανουαρίου για την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι νέες θέσεις απασχόλησης στον μη αγροτικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 180 χιλ., ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σε 3,6% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Την Τετάρτη, ο πρόδρομος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας για τον Ιανουάριο από το Institute for Supply Management (ISM), θα παράσχει επιπλέον πληροφόρηση για τη δυναμική της οικονομίας.

Στη Ζώνη του Ευρώ, η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής με τα επιτόκια αναφοράς να αναμένονται να αυξηθούν κατά +0,50%. Την Τρίτη, με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 4 του τριμήνου του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ αναμένεται σε -0,3% έναντι +0,3% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η ετήσια μεταβολή αναμένεται να διαμορφωθεί σε +1,3% από +2,3% αντιστοίχως.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ