Νέα
  • ΓΔ: 1411.4 +0.26%
  • Τζίρος: 7,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι winners και οι loosers κλάδοι, η νέα εξαγορά της Entersoft και τα stress tests

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μετά από 3 διορθωτικές συνεδριάσεις, οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και μάλιστα αρκετά έντονα. Ο Dow Jones προσεγγισε τις 34.000 μονάδες ξανά ενώ ο S&P 500 βρέθηκε πάνω από τις 4.000 μονάδες. Ο μήνας έκλεισε με θετικές μεταβολές δεικτών και πολύ μεγάλη μεταβλητότητα.

Γενικός Δείκτης  - Μηνιαία άνοδο 10% τον Ιανουάριο

Πολύ ισχυρή η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο και δεν ήταν και πλήρως ομαλή.  Ωστόσο για να σας προσγειώσω στην πραγματικότητα και ο Ιανουάριος 2020 ήταν πολύ καλός μήνας και μετά «ήρθαν οι μέλισσες».   

Εντυπωσιακή η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 91, 59 εκατ. ευρώ.

Tραπεζικός κλάδος: Ανοδος 20% τον Ιανουάριο

Mία από τις ισχυρότερες μηνιαίες ανοδικές κινήσεις των τελευταίων 10ετών κατέγραψε ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης τον Ιανουάριο. Ξεπέρασε το 20%.  Ουσιαστικά επέστρεψε κοντά στα υψηλά 3ετίας (τέλη Φεβρουαρίου 2020).  Οι τραπεζικές μετοχές με την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο ήταν η Πειραιώς (31,4%) και η Alpha Bank (24,4%)

Τράπεζες: Ανοίγει νέα πλατφόρμα για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Τράπεζες προχωρούν, με ίδιες δαπάνες στην ταχεία υλοποίηση της πλατφόρμας που θα υποδεχθεί τα αιτήματα των δικαιούχων. Από αύριο, 1 η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη πλατφόρμα (στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise- opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete), προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης, με πρώτο βήμα την έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών. 

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιοποιεί τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, και προβαίνει σε σειρά διμερών ρυθμίσεων στηρίζοντας δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν παροδικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Tα σενάρια των stress tests

Το δυσμενές σενάριο βασίζεται σ' ένα αφήγημα υποθετικών αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια να έχουν ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά τη μείωση του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο του 2023 είναι το πιο αρνητικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ΕΕ μέχρι τώρα.

Οι winners και οι loosers (κλάδοι) του Ιανουαρίου

Τράπεζες (20%), Κατασκευές (17,16%), Βιομηχανίες (16.34%) ήταν οι θριαμβευτές του μήνα και «πήραν τα λεφτά».  Στον αντίποδα οι χαμένοι ήταν οι Τηλεπικοινωνίες (-0,74%) λόγω ΟΤΕ και τα τρόφιμα-ποτά (-1,58%) λόγω Coca Cola HBC: Γιατί δεν ξαφνιάζομαι;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Wade ADAMS μέχρι τέλη Μαρτίου για την ΑΚΤΩΡ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ  ανακοίνωσε  ότι έγινε αποδέκτης κοινής προσφοράς των εταιρειών WADE ADAMS HELLAS SMSA και ADAMAS  GROUP LIMITED ("WA & AD") για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην θυγατρική της "ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ" με τις οποίες ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.

Η Προσφορά υπόκειται στους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις για συναλλαγές αυτού του είδους (συμφωνία επί των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, παροχής εγγυήσεων  υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς και τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο και την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD  περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 31.03.2023.

Πηγή: Eurokinissi

Cenergy Holdings

Η Hellenic Cables προμηθεύει inter-array καλώδια σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στις  ΗΠΑ.  Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της και παγκόσμιος πάροχος λύσεων υποβρυχίων καλωδίων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας (offshore wind), ανέλαβε τις μεμονωμένες συμβάσεις για δύο υπεράκτια αιολικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την Ørsted και την Eversource.

Στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τη μελέτη, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια, περίπου 260 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και όλων τα σχετικών εξαρτημάτων για τα έργα South Fork Wind και Revolution Wind στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2024 σύμφωνα με το πρόγραμμα παράδοσης κάθε έργου.

REDS: Πήρε μέσω θυγατρικής της (Smart Park) μεγάλο ομολογιακό δάνειο

Η εταιρεία  «REDS Α.Ε.», ανακοίνωσε ότι η ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε  προχώρησε στη σύναψη κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού € 71,4 εκατ. για τη χρηματοδότηση των έργων του Ομίλου καθώς και για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο ρευστότητας του Ομίλου REDS.

Entersoft: Νέα εξαγορά εταιρείας (CGSoft)

Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν οι τεχνολογικές εισηγμένες σε εξαγορές. Η Entersoft A.E. η καινοτομική εταιρεία πληροφορικής που είναι ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις, πρωταγωνιστεί στην αγορά λογισμικού για  επιχειρήσεις προσφέροντας ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντα της, ERP, CRM, Retail, Mobile, WMS, e-Commerce &amp, προχώρησε σε εξαγορά της CGSoft ΕΠΕ.  Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της CGSoft στην συναλλαγή ήταν η Koubaras Ltd

KΡΙ-ΚΡΙ: Ανεβαίνει συνεχώς σε μερίδια αγοράς στο παγωτό

Στο φετινό συνέδριο Παγωτού, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δια ζώσης ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, συνεργάτες και αντιπρόσωποι της Kρι Κρι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, η Kρι Κρι σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, ενώ ήταν η δεύτερη σε πωλήσεις μάρκα παγωτού σε όγκο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

Η εταιρία ανακοίνωσε το λανσάρισμα νέων γεύσεων παγωτών αλλά και την αναβάθμιση της εικόνας του Επαγγελματικού της Παγωτού με νέο branding και νέο λογότυπο στα σημεία πώλησης.

Σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το έτος 2022

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική άνοδο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε σήμερα 31.01.2023 στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα το 2022 βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 7 μονάδες (από 45 σε 52) και την κατάταξή της κατά 16 θέσεις (από 67 η σε 51η ) σε σχέση με το 2018.

Η χώρα συγκεντρώνει 52 βαθμούς στην αξιολόγηση και καταλαμβάνει την 51 η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στο 30% των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των 180 χωρών (43/100).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ