Νέα
  • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
  • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «ξεπάγωμα» του ΟΤΕ, τα σχέδια της Intracom και ο φόβος των τραπεζών

Βλέπαμε στο CNBC την ανάλυση που έκανε ένας πρώην διαχειριστής hedge fund για την εργασία (jobs) στην Αμερική και πώς συνδέεται με τα χρηματιστήρια και μπερδευτήκαμε.

Ας κρατήσουμε ότι παρά την κρίση, η απασχόληση στις ΗΠΑ παραμένει υψηλά και αυτό θα οδηγήσει σε συνέχιση αύξησης επιτοκίων την Fed.

Aυτό σκέφτονταv οι διαχειριστές και πουλούσαν χθες.

ΕΚΤ: Τι λέει η σφυγμομέτρηση των αναλυτών για τον πληθωρισμό

Η σφυγμομέτρηση που διοργάνωσε η ΕΚΤ ανάμεσα στους επαγγελματίες αναλυτές για το α' τρίμηνο του 2023 ανεβάζει τις προβλέψεις για πληθωρισμό τη φετινή χρονιά στο 5,9% (μεσοσταθμικό στην Ευρωζώνη) και στο 2,7% το 2024.

Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από τις προηγούμενες σφυγμομετρήσεις.

Bρετανικό Χρηματιστήριο: Προς νέα ιστορικά υψηλά στην χειρότερη συγκυρία

Αλλόκοτα πράγματα συμβαίνουν. Η Βρετανία βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων 40 ετών (μάλλον γλυτώνει την ύφεση) και ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου ξεπέρασε τις 7.900 μονάδες και οδεύει ολοταχώς προς τις 8.000, με νέο ιστορικό υψηλό.

Οπως μας εξήγησαν κάποιοι εγχώριοι χρηματιστές, είναι η τεράστια ρευστότητα που υπάρχει και οδηγείται κυρίως σε μετοχές εταιρειών με υψηλή κερδοφορία.

Γενικός Δείκτης: Μετά τις 1.035 μονάδες τι έρχεται;

Ο στόχος να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 1.035 μονάδες (εκεί που ξεκίνησε η μεγάλη πτώση τον Δεκέμβριο 2014) επιτεύχθηκε.

Τώρα η αγορά είτε θα ακολουθήσει λίγο ακόμη υψηλότερα ή θα συσσωρεύσει πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Πάντως, η επόμενη κορυφή δείχνει αντίσταση στις 1.094 μονάδες που είχε ο Γενικός Δείκτης παραμονές δεκαπενταύγουστου 2014.

Ρεκόρ συναλλαγών που θυμίζει άλλες εποχές

Τρεις συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα είχαν τζίρους (έστω και προσυμφωνημένους) πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας ξεπέρασε τα 95 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι bull market, ανεξάρτητα πορείας του δείκτη.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA AXΕΠΕΥ, από την αρχή του χρόνου οι τράπεζες καταγράφουν άνοδο 24%, οι κατασκευές 15,6% και οι πρώτες ύλες 12,11%.

Επιμέρους οι μετοχές πολύ μεγαλύτερη άνοδο.

ΕΧΑΕ: Ράλι 30% από την αρχή του χρόνου

Μία από τις πλέον υποτιμημένες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η ίδια η μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου. Από την αρχή του χρόνου έχουν αρχίσει να εισρέουν κεφάλαια που είχαν φύγει την προηγούμενη διετία (από την πανδημία του 2020 μέχρι και το 2022).

Εβαλαν το χέρι τους και οι «ξένοι φίλοι μας» του Λονδίνου.

Τράπεζες: Ξαναέρχονται τα κόκκινα δάνεια

Βλέπουν τις αυξήσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και στα επιχειρηματικά και ιδρώνουν οι τραπεζίτες. Ερχονται νέα κόκκινα σε πολλούς κλάδους, εάν συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων.

Ηδη στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ξεκάθαρα ότι «ανοίγουν» τα επιτόκια δανεισμού πάνω από το 5%, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να συγκρατηθούν.

Εκμεταλλεύονται και τα overnight επιτόκια

Υπάρχουν αμοιβαία κεφάλαια ξένων κεφαλαιαγορών που μοιράζουν τοκομερίδια και μερίσματα στους Ελληνες πελάτες τους.

Συνήθως οι τόκοι και τα μερίσματα αποδίδονται σε 3-5 εργάσιμες απ' την στιγμή που τα κόβουν στο εξωτερικό. Τελευταία, κάποιες (ξέρουμε ποιες) ελληνικές τράπεζες τα αποδίδουν μετά από 5 ημέρες και εκμεταλλεύονται τα overnight επιτόκια.

Nομίσαμε ότι γίναμε Ευρώπη, αλλά πάλι... κατσικοκλέφτες έμειναν κάποιοι.

Alpha Bank: Πλούσια τα ελέη στη νέα εθελουσία

Ξέρω ότι πολλοί εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους αναστέναξαν με την ανακοίνωση της Alpha Bank για τη νέα εθελούσια. Από τα πιο ελκυστικά προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που έχει υλοποιήσει η Τράπεζα.

Αποζημίωση έως 170.000 ευρώ για άμεση αποχώρηση και 200.000 για sabbatical. Εως και 90 καθαρούς μισθούς χορηγεί η τράπεζα -κάλυψη μέχρι τη συνταξιοδότηση για εργαζόμενους άνω των 56 ετών

Intrakom: Το σχέδιο για την Κλουκίνας-Λάπας και τα Mothercare

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, θα οδηγήσει στην απόκτηση από την Intrakom συνολικού ποσοστού 74,2% στην Κλουκίνας-Λάπας, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εντός της προθεσμίας και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Πρόθεση της Intrakom, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι, η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Κλουκίνας-Λάπας, σε συνέργεια με το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο που εισφέρει στη νέα θυγατρική της, Intracom Properties, μέσω της, σε εξέλιξη, διάσπασης με απόσχιση του κλάδου ακινήτων με σύσταση νέας εταιρείας και εισφοράς του σε αυτήν με στόχο την ενιαία περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Σκοπός είναι η συγχώνευση της Κλουκίνας-Λάπας με τη νέα θυγατρική, Intracom Properties, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και η μετονομασία της Κλουκίνας-Λάπας σε Intracom Properties.

Αναφορικά δε με την εμπορική δραστηριότητα της πώλησης παιδικών και βρεφικών ειδών (περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των καταστημάτων Mothercare) της Κλουκίνας-Λάπας Α.Ε., στόχος είναι η αδιάλειπτη συνέχειά της, ως ξεχωριστής εταιρείας, μέσω απόσχισης του σχετικού κλάδου και εισφοράς του σε νέα θυγατρική του Ομίλου Intracom.

MIG: Αναχρηματοδότηση των δανείων για τα ακίνητα στη Σερβία

Η MARFIN INVESTMENT GROUP A.E ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (MIG) ανακοινώνει ότι έχει έρθει σε κατ’ αρχήν μη δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την επιμήκυνση του δανείου της θυγατρικής εταιρείας RKB κατά 7 επιπλέον έτη ήτοι έως το 2032.

Οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα καθορισθούν μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Η RKB αποτελεί μία εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών διαχείρισης εμπορικών ακινήτων στη Σερβία. Έχει υπό διαχείριση 27 εμπορικά κέντρα εκ των οποίων 8 βρίσκονται στο Βελιγράδι και ένα κτίριο γραφειακών χώρων, συνολικού εμβαδού 213.000 τ.μ. Επίσης κατέχει οικοπεδικές εκτάσεις υπό αξιοποίηση συνολικού εμβαδού 21.000 τ.μ. Η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 206,1 εκατ. ευρώ.

ΒΙΣ: Yπάρχει ενδιαφέρον από ξένους αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη

Κατόπιν επικοινωνίας της ΒΙΣ με τον βασικό της μέτοχο, ο οποίος είναι η εταιρία HQF AE, η οποία σήμερα συμμετέχει στο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό 91,314% και ελέγχεται από τον Ιωάννη Φιλίππου και τα τέκνα του, πληροφορήθηκαν ότι έχει λάβει χώρα μία γενική και καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον βασικό μέτοχο από μεγάλο αλλοδαπό όμιλο για την παραχώρηση σ' αυτόν του άνω πακέτου της ΒΙΣ ΑΕ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οιαδήποτε εξέλιξη, ή πρόταση ή προσφορά, ούτε έχει λάβει χώρα οιαδήποτε συζήτηση για καταβληθησόμενο τίμημα ή λοιπούς όρους πώλησης, ούτε υπάρχει δεσμευτική ή μη δεσμευτική προσφορά γραπτή ή προφορική.

ΟΤΕ: «Ξεπαγώνει» η μετοχή

Η μετοχή του ΟΤΕ που βρισκόταν στην 'κατάψυξη' για μεγάλο διάστημα, φαίνεται ότι 'ξεπαγώνει' και αρχίζει να ανεβαίνει. Χθες υπήρχαν αρκετές εισροές κεφαλαίων από funds και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές που βλέπουν ότι η μετοχή έχει μείνει πίσω έναντι της ανόδου και του Γενικού Δείκτη αλλά και άλλων δεικτοβαρών μετοχών.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα