Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: To κρίσιμο «σταυροδρόμι» για τον Γενικό Δείκτη - Η επόμενη στάση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η  νέα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη εβδομάδα (πρώτη εβδομάδα) τον έφερε στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2014 απ’ όπου σταμάτησε η διακυβέρνηση Σαμαρά και μετά ξεκίνησε η αποκαθήλωση του από τις 1,035 μονάδες (με αλλαγή κυβέρνησης τον Ιανουάριο 2015 και υποχώρηση μέχρι τα χαμηλά των 485 μονάδων του περιπετειώδους καλοκαιριού 2015).  

Σε μία παρεμφερή κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα  με τον Γενικό Δείκτη να απειλείται από μία 3μηνη-4μηνη προεκλογική περίοδο, την Ευρώπη σε μία ανησυχητική οικονομική φάση και τον γεωπολιτικό κίνδυνο (Τουρκία) να είναι σημαντικά αυξημένος. Η πιθανή υπέρβαση των 1.035 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη, τον εισάγει σε μία «άγνωστη ζώνη» για τα τεχνικά επίπεδα.  Η επιστροφή μετά από 8 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτε εκείνη την περίοδο.

Η Alpha Finance θεωρεί ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσεις, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσουν τη δυναμική σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Η επόμενη - τεχνικά - στάση σε περίπτωση ανόδου είναι τα επίπεδα 1.050-1.090 μονάδων όπου ο Γενικός Δείκτης θα έχει επιστρέψει πίσω στον Αύγουστο 2014. Το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί το ανοδικό momentum και να μην χαλάσει από την προεκλογική περίοδο ή από κάποιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον έχει απεγκλωβιστεί από το άγχος του «πιστωτικού ατυχήματος», παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και ο τραπεζικός του κλάδος έχει εξυγιανθεί και κινείται δυναμικά. Η χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προγράμματα του Greece 2.0 είναι μεγάλα και ο νέος οικονομικός στόχος για την Ελλάδα είναι η επενδυτική βαθμίδα, την οποία φαίνεται ότι μπορούμε να την κατακτήσουμε στο β’ εξάμηνο 2023 ή στις αρχές του 2024.  

Κάποια έχουν προεξοφληθεί στην άνοδο

Επειδή όμως τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δείχνει ότι έχει προεξοφλήσει τις περισσότερες θετικές εξελίξεις και προσπαθεί να κλείσει το discount με τις ξένες αγορές. Έτσι, στην περίπτωση που χαλάσει κάπως το κλίμα στις ξένες αγορές τότε πιθανόν να δούμε επιστροφή του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1000 μονάδες (στις 970-980 μονάδες) μέσα στον Φεβρουάριο.

Μεγάλες εισροές κεφαλαίων και επιχειρηματικές κινήσεις

Η προηγούμενη εβδομάδα  χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εισροές νέων κεφαλαίων και από έντονη κινητικότητα (ακόμη και μεταβολές θέσεων) ξένων χαρτοφυλακίων. Επίσης παρατηρήθηκε μία πολύ μεγάλη επιχειρηματικότητα με ειδήσεις για συγκεκριμένες εταιρείες από την μεγάλη, μεσαία και χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Αυτά είναι στοιχεία ενός bull market.

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 95 εκατ ευρώ κατά την προηγούμενη εβδομάδα και είχαμε την εμφάνιση πολλών πακέτων σε μετοχές όπου οι ξένοι επενδυτές έχουν μεγάλες θέσεις.

Παραμένει φθηνό σε σχέση με τις ξένες αγορές

Με σημαντικό discount έναντι των ξένων αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο. Επιπλέον, οι τρέχουσες αποτιμήσεις αναδεικνύουν το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η εγχώρια αγορά σε σχέση με τις ξένες, όπου σε όρους EV/EBITDA για το 2023 ανέρχεται στο 29% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ΓΔ 5,5x, Stoxx 600 7.8x) και  σε 36% σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (MSCI Emerging 8.6x).

Θετικές διαφαίνονται άλλωστε και οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, με τις αποτιμήσεις να υπολείπονται κατά περίπου 25% σε όρους P/TBV σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0.75x), ενώ η αναμενόμενη επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων αναμένεται να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα ενίσχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μία τραπεζοκεντρική άνοδος και οι υπόλοιποι κλάδοι που την συνοδεύουν

Κινητήριος δύναμη της χρηματιστηριακής ανόδου είναι πλέον ξεκάθαρα οι εγχώριες τράπεζες. Οι ξένοι επενδυτές ξαναπαίρνουν θέσεις σ’ αυτές με αποτέλεσμα οι μετοχές να κινούνται σε νέα υψηλά 10ετίας.

Και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε ανοδικό κανάλι (η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει άνοδο από την αρχή του χρόνου της τάξης του 40%, ενώ διψήφιες αυξήσεις έχουν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές).  Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται στην φάση εξυγίανσης και δημιουργίας νέου σχήματος.

Εκτός από τις τράπεζες , ανοδική κίνηση είχαν οι κατασκευαστικές (ασχέτως εάν διόρθωσαν κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας) με επιχειρηματικά ενδιαφέροντα να εκδηλώνονται γύρω απ’ αυτές και την Ιντρακατ να  εισέρχεται στο «club των ισχυρών» του κλάδου.

Τα διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ) θα ανακοινώσουν ιστορικά ρεκόρ κερδοφορίας για τη χρήση 2022 και εξίσου μεγάλες διανομές μερισμάτων, οι ενεργειακές (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος) έχουν το θετικό momentum (η μετοχή της Μυτιληναίος έκανε νέα ιστορικά υψηλά).

Οι μετοχές τεχνολογίας ευνοούνται και από τις τάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε Κράτος και επιχειρήσεις και βέβαια από τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε , ενώ οι βιομηχανικές (ΕΛΧΑ, Cenergy, Τιτάν) έχουν ξακάθαρα ανοδικό momentum και η Jumbo (προσωπικά-οικιακά προιόντα) έχει εξελιχθεί  ως ένα ισχυρό growth stock που μοιράζει υψηλά μερίσματα.

  Σ’ αυτές τις μετοχές μπορούμε να προσθέσουμε την «επιστροφή» της ΑΛΟΥΜΥΛ με εξαιρετικά μεγέθη και εξωστρέφεια, τα πάντα υπολογίσιμα Πλαστικά Θράκης, την ΕΧΑΕ που επέστρεψε πάνω από τα 4 ευρώ με μεγάλη εβδομαδιαία άνοδο  και οι μετοχές υγείας που λόγω πανδημίας και υψηλών περιθωρίων κέρδους παραμένουν στο προσκήνιο.

Οι  «3 (αδύναμες ) κολώνες» της αγοράς

Αυτές που χρειάζονται ιδιαίτερη αναφορά είναι οι 3 «κολώνες» της αγοράς οι οποίες έχουν υπο-αποδώσει το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για την μετοχή του ΟΤΕ (αφυπνίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα), του ΟΠΑΠ (έχει υψηλή ρευστότητα και νέα διανομή μεγάλου μερίσματος για φέτος) και της Coca Cola HBC η οποία αν και έδειξε στο δ’ τρίμηνο 2022 ότι ξεπέρασε την «ουκρανική κρίση», εντούτοις δείχνει ότι συσσωρεύει πέριξ ή λίγο πάνω από τα 22 ευρώ χωρίς δυναμική ανόδου. 

Εάν οι 3 αυτές μετοχές καταφέρουν να ανταποκριθούν στα ανοδικά κελεύσματα της αγοράς, ο στόχος της προσέγγισης των 1.090 μονάδων είναι εφικτός, αρκεί βέβαια να μην έχει χαλάσει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ