Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips έφεραν ισορροπία - Στις 1033,02 μονάδες ο ΓΔ

Πηγή: Eurokinissi

Με μία ανεπαίσθητη υποχώρηση (-0,04%) ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης και διαμορφώθηκε στις 1033,02 μονάδες. Για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε μεγάλους όγκους συναλλαγών στις δεικτοβαρείς μετοχές αλλά και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε  αντίρροπες δυνάμεις, με τις τράπεζες να κινούνται ανοδικά και να συγκρατούν την αγορά (Γ.Δ) από τις πιέσεις που άσκησε η υποχώρηση τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) , Πετρελαιοειδών (Motor Oil), και Τροφίμων Ποτών (Coca Cola HBC).  

Εντονη πτώση στις ξένες αγορές

Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές αγορές η πτώση ήταν πιο με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν αισθητά για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι η αποκόμιση κερδών μετά την προηγούμενη ανοδική κίνηση και ο δεύτερος λόγος είναι οι φόβοι για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εξαιτίας της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. 

Στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο DAX υποχωρούσε έντονα (-1,07%), ο γαλλικός CAC (-1,7%), ο ιταλικός MIB (-0,38%) και ο Eurostoxx 50 (-1,52%).

Στην Αμερική οι δείκτες ξεκίνησαν  πτωτικά εν αναμονή αυριανών δηλώσεων από τον Πάουελ (FED) για την πορεία του πληθωρισμού και της αμερικανικής οικονομίας. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο  Dow Jones υποχωρούσε οριακά (-0,6%), Ο S&P 500 (-0,8%), o Nasdaq (-0,86%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Οι τράπεζες κράτησαν σταθεροποιητικό τον Γενικό Δείκτη  

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το άνοιγμά του (1033,02 μονάδες), η οριακή μεταβολή δεν λέει την αλήθεια για την πορεία της συνεδρίασης.

Η αγορά είχε έντονη μεταβλητότητα ειδικά στις δεικτοβαρείς μετοχές και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC που ξεκίνησαν ανοδικά την συνεδρίαση την έληξαν με σημαντική υποχώρηση.

Η σταθεροποιητική κίνηση του Γενικού Δείκτη οφείλεται στην νέα άνοδο των τραπεζικών μετοχών που αντιστάθμισε την πτώση άλλων blue chips.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 διαμορφώθηκαν ανοδικά και οι 63 καθοδικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,15%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,04%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (4,5%) λόγω MIG, οι Τράπεζες αυξήθηκαν κατά (1,03%) και τα Προσωπικά-Οικιακά Προιόντα (0,75%). 

Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Υγείας (-3,48%), Πρώτων Υλών (-1,5%), Ταξιδιών Αναψυχής (-1,31%),  Πετρελαιακών (-1,3%) και  Τροφίμων-Ποτών (-1,22%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Μυτιληναίος, Eurobank, Αlpha Bank, ΟΠΑΠ.

Η σημερινή ισορροπία ίσως μεταβληθεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας εάν επικρατήσουν οι πωλητές όπως έγινε στις ξένες αγορές.

Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να δείχνει δυναμική και παραμένει σε ανοδικό κανάλι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ