Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο Δείκτης «φόβου», οι μάχες της Τράπεζας Πειραιώς και η μετοχή της Jumbo

Πηγή: Eurokinissi

Οι δηλώσεις του Πάουελ σχετικά με τα επιτόκια και την αμερικανική οικονομία ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της παγκόσμιας χρηματιστηριακή κοινότητας (Πλην Λακεδαιμονίων). «Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο Πάουελ. «Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή», πρόσθεσε.

Ώθηση πάντως στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε η εκτίμηση του προέδρου της Fed ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Οι αμερικανικοί δείκτες μετά από μία μικρή έκλαμψη βρέθηκαν να υποχωρούν, οριακά αυτή την φορά.

ΥΓ.  Αυτό που η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική και υποχωρούν τα χρηματιστήρια πολύ με εκνευρίζει. Εκλαμβάνεται η εργασία ως αιτία πληθωρισμού.

Ομόλογα - Οι καλύτεροι δείκτες για τις δύσκολες εποχές

Το είχαμε πει και το επαναλαμβάνουμε ότι σ’ αυτές τις απρόβλεπτες χρηματιστηριακές περιόδους, μία παρατήρηση στην πορεία των ομολόγων βοηθά στην αποκρυστάλλωση απόψεων και επενδυτικών  θέσεων.  Για παράδειγμα, τα αμερικανικά ομόλογα διαβάζονταν από τους αναλυτές (CNBC χθες) ως αποφυγή της ύφεσης στην Αμερική. Για την ιστορία, μετά την εκτίναξη της απόδοσης του ελληνικού προχθές από το 3,93% στο 4,2%, χθες είχαμε αποκλιμάκωση στο 4,14%.

Εμπορεύματα - Πέφτουν οι τιμές λόγω εξασθένισης κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία (Επενδυτικό Newsletter της ΕΤΕ)

Υποχωρούν οι τιμές πολλών εμπορευμάτων λόγω της εξασθένισης κινδύνων. εγκατάλειψη στην Κίνα της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid-19 και η εν πολλοίς εξασφάλιση απρόσκοπτης ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη για τον τρέχοντα χειμώνα, καθιστούν λιγότερο πιθανά εξαιρετικά αρνητικά σενάρια για την παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα.

Συνολικά, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (χαλκός, αλουμίνιο, μόλυβδος, νικέλιο, κασσίτερος και ψευδάργυρος) έχει σημειώσει άνοδο κατά +23% από το τέλος Οκτωβρίου, με τα μέταλλα να βρίσκουν στήριξη και από το χαμηλότερο δολάριο ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Υποχώρηση την περασμένη εβδομάδα για τις τιμές πετρελαίου (Brent: -5,2% σε $82,2/βαρέλι | WTI: -4,7% σε $75,9/βαρέλι), κυρίως λόγω νέας (για 6η συνεχή εβδομάδα) αύξησης αποθεμάτων στις ΗΠΑ (+4,1 εκατ.βαρέλια σε 453 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου, υψηλό από τον Ιούνιο του 2021), ενώ υπήρξαν και αναφορές στον Τύπο ότι δεν επίκεινται αλλαγές στην πολιτική παραγωγής του OPEC+.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV: Μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 27,62%

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 φτάνοντας το 27,62% στις 31/1/2023 από 28,48% στις 30/12/2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,56%. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε, φτάνοντας το 27,08% τον Ιανουάριο του 2023 από 29,77% τον Δεκέμβριο του 2022. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Ελληνικό Χρηματιστήριο - Επιασε και τις 1040 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με «ξεχασμένες δυνάμεις»

Όλοι όσοι φωνάζαμε για την αδράνεια του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ το προηγούμενο διάστημα (τραπεζικό ράλι) μάλλον πρέπει να είμαστε δικαιωμένοι. Ο ΟΤΕ έδειξε τα «δόντια» του. Σημαντική άνοδο και κυρίως με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών (πάνω από 1,5 εκατ. Τεμάχια άλλαξαν χέρια). Άντε και εις ανώτερα και για τον ΟΠΑΠ που δικαιούται και αυτός (σύμφωνα με τις αναλύσεις) υψηλότερα επίπεδα λόγω ρευστότητας και αυξημένης κερδοφορίας του 2022 όπως διαφαίνεται.

Πηγή: Eurokinissi

MIG: Mπερδεμένα σενάρια και μία Δημόσια Πρόταση

Για την MIG είχαμε εκφράσει την επιδοκιμασία για το σχέδιο αποέπενδυσης από την Attica Group έναντι των τεράστιων και παρατεταμένων χρεών της. Η Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς ουσιαστικά βάζει φωτιά στη μετοχή και στα σενάρια των μετοχο-πολέμων  

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς μοιάζει με έναν μεγάλο στρατό που αντί να κινηθεί στοχευμένα για κάποιον στόχο, διασπάται σε μάχες χαρακωμάτων. Δεν γνωρίζουμε τι θα κερδίσει από την διαδικασία της Δημόσιας Προσφοράς για την MIG και δεν θέλουμε να πιστέψουμε για τις μετοχικές κόντρες με τους υπόλοιπους που ακούμε.  

Εurobank: Στις 9 Μαρτίου τα αποτελέσματα χρήσης 2022

Πρώτη ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων η Eurobank και αυτό από μόνο του προδικάζει ότι η αγορά περιμένει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις. Αυτό άλλωστε έδειξε το ράλι της μετοχής. Χθες η πτώση (στο β’ ημίχρονο) ήταν μάλλον για την αποκόμιση κερδών στα 1,35 ευρώ. Γενικά διατηρεί το momentum η μετοχή παρά τις διορθώσεις της.

Jumbo: Αναμενόμενη η καλή πορεία της μετοχής χθες

Η ανοδική κίνηση της Jumbo, βεβαίως και δεν εντυπωσίασε κανέναν αφού όλοι την περίμεναν.  Αυτό που περιμένουν ουσιαστικά είναι ότι τα θετικά μεγέθη που θα ανακοινώσει για την χρήση 2022 , θα μεταφραστούν σε πλουσιοπάροχο μέρισμα.

ΟΠΑΠ: Εναλλαγές ξένων μετόχων εν αναμονή αποτελεσμάτων και μελλοντικών μερισμάτων

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στο μετοχολόγιο του ΟΠΑΠ με εναλλαγές ξένων funds (κόσμος πάει και έρχεται).  Τα αποτελέσματα χρήσης 2022 θα είναι ικανοποιητικά ενώ εξίσου ικανοποιητικό (στα πλαίσια του guideline) θα είναι και το διανεμόμενο μέρισμα που θα πληρώσει και πάλι ως προμέρισμα και κύριο μέρισμα.

ΟPTIMA BANK - Δίνει εκτιμήσεις και συστάσεις για την «συγγενική της» Motor Oil

Όλη ξέρουμε ότι η Optima Bank και η Motor Oil έχουν τους ίδιους βασικούς μετόχους. Ή τουλάχιστον την ίδια οικογένεια. Η καλή τράπεζα (το επενδυτικό σκέλος) δίνει σύσταση αγοράς για την … Motor Oil. Πάντως κρατήστε τις προβλέψεις γιατί είναι εγκυρότατες όπως γίνεται αντιληπτό.

Στα 27,9 από 23,4 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα «αναπροσαρμοσμένα» EBITDA του 2022 θα ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ, τετραπλάσια σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να εκτιναχθούν στα 963 εκατ. ευρώ το 2022. Η χρηματιστηριακή προβλέπει και μέρισμα ανά μετοχή ύψους 1,1 ευρώ

Αlpha Bank: Στον δείκτη Bloomberg Equal Gender

Η Alpha Bank, εντάχθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI). Η Alpha Bank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που συμπεριλήφθηκε στον Δείκτη, και μία από τις 5 ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν, σε σύνολο 418 οργανισμών παγκοσμίως.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ