Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η κοσμοπολίτισσα, η επιστροφή του Τιτάνα και τα τραπεζικά «ζευγάρια»

Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησαν έντονα πτωτικά οι αμερικανικοί δείκτες, αλλά σταδιακά μάζεψαν τις απώλειές τους. Οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του χρόνου και μάλιστα σε ικανοποιητικά επίπεδα -εάν τα θεωρήσουμε ως σηματοδείκτες.

Ο Dow Jones πέριξ των 34.000 μονάδων, ο S&P 500 πάνω από τις 4.000 μονάδες και ο Nasdaq πέριξ των 12.000 μονάδων

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πολύς κόσμος χθες το βράδυ σε κλίμα... αγάπης

Επιχειρηματίες, στελέχη και πολλούς ενδιαφερόμενους για business απ' όλους τους κλάδους μάζεψε η εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου χθες βράδυ.

Ούτως ή άλλως, πλέον οι σχέσεις των δύο κρατών είναι αγαστές και δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτό που βλέπαμε πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν είχαν ξεκινήσει τα Μνημόνια (ξέρετε τώρα).

Τότε για να μπεις στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πέρναγες από σωματικό έλεγχο (σχεδόν). Τέτοια ένταση υπήρχε. Τώρα υπάρχει χρήμα και όλοι μιλάνε για συμφωνίες και είσοδο γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Γενικός Δείκτης: Δημιουργεί αναχώματα πέριξ των 1.090 μονάδων

Δύο συνεδριάσεις υποχώρησε κάτω από τις 1.090 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, αλλά και στις δύο επέστρεψε και έκλεισε πάνω απ' αυτές. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται στηρίξεις στα επίπεδα αυτά.

Επίσης, είναι θετικό ότι οι υπεραγορασμένες μετοχές διορθώνουν και αντιδρούν ανοδικά όσες δεν είχαν ανέβει το προηγούμενο διάστημα.

Τράπεζες: Κινήθηκαν κατά ζεύγη

Διαφοροποιήθηκαν ανά ζεύγη οι τράπεζες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ανοδικά οι μετοχές της Alpha Bank και της ΕΤΕ (πλησιάζει τα 5 ευρώ), υποχώρησαν η Eurobank και Πειραιώς.

Ειδικά για την Eurobank, μάλλον εξορθολογίζεται λίγο η κεφαλαιοποίηση και έρχεται η τιμή σε πιο χαμηλά επίπεδα για να εισέλθουν νέα κεφάλαια. Καλό και θεμιτό είναι.

Για την Πειραιώς, δεν μπορούμε να πούμε πολλά εφόσον είναι ανοιχτά τα θέματα με την MIG. Η εκτόνωση αυτών των θεμάτων θα δείξει καλύτερα την εικόνα της τράπεζας.

Titan Int: Ο Τιτάνας επιστρέφει

Για την μετοχή του Τιτάνα σας είχαμε μιλήσει όταν ήταν πέριξ των 11,5 ευρώ. Τότε λέγαμε ότι είναι μία αρνητική υπερβολή, καθώς βρίσκεται σε επίπεδο αξίας των παγίων του.

Η μετοχή από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι (προεξοφλούνται καλά αποτελέσματα χρήσης και μέρισμα) και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τις διεθνείς προκλήσεις.

Cenergy: Αυτή η άγνωστη... κοσμοπολίτισσα

Μεγάλη άνοδο και με αυξημένους όγκους η μετοχή της Cenergy. Αν και η τωρινή της εικόνα έχει να κάνει με την πρόσφατη (σχετικά) ίδρυσή της (2016), η εταιρεία έχει τις ρίζες της στη Σωληνουργεία Κορίνθου. Με την διαφορά ότι είναι εξαιρετικά «κοσμοπολίτισσα».

Εχει έδρα στις Βρυξέλλες και δουλειές σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματά του 2022 θα είναι ιστορικά υψηλά (έτσι εκτιμούν τουλάχιστον οι εγχώριοι αναλυτές).

Οι όγκοι συναλλαγών που πραγματοποιεί είναι ικανοποιητικοί, αλλά θα χρειαστεί να αυξηθούν εάν θέλει να εισέλθει σε υψηλότερα επίπεδα χρηματιστηριακών δεικτών.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Law and Order και σπόντες για την υποστελέχωση

Σπόντες για την υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έκανε η πρόεδρος, Βασιλική Λαζαράκου, κατά τον απολογισμό της Χρονιάς στην Κοπή της πίτας.

«Στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και η στελέχωση των υπηρεσιών μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελέγχουμε την κάθε υπόθεση εξαντλητικά και με μεγάλη προσοχή και να επιβάλλουμε κυρώσεις εάν και όπου χρειάζεται».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε κατά το 2022:

 • Ολοκληρώθηκε το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού.
 • Ολοκληρώθηκε ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας.
 • Καταρτίστηκε, για πρώτη φορά, πενταετές Στρατηγικό Σχέδιο.
 • Συντάχθηκε επίσης για πρώτη φορά Ετήσιο Επιχειρησιακό Σχέδιο.
 • Για πρώτη φορά η Ε.Κ. αιτήθηκε χρηματοδότηση από κάποιο φορέα, όπως το ΕΣΠΑ, η οποία και εγκρίθηκε προκειμένου να προχωρήσουμε στη σύνταξη διαδικασιών που  θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της Επιτροπής.
 • Ενισχύθηκε η προληπτική εποπτεία για την έγκαιρη ενημέρωση των φορέων της αγοράς για ένα πλήθος ζητημάτων.
 • Ζητήθηκε από τις εισηγμένες εκτάκτως ενημέρωση για τα οικονομικά τους στοιχεία στο εννεάμηνο, προκειμένου να είναι καλύτερα ενημερωμένοι οι επενδυτές λόγω  έκτακτων γεγονότων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στη Ρωσία – Ουκρανία.

Ωραία όλα αυτά κα Λαζαράκου στο θέμα της νομοθεσίας (Law) αλλά χρειάζεται και το Order (τάξη) για τους «άτακτους» του χρηματιστηρίου. Επ' αφορμής αυτών που συμβαίνουν στην Τράπεζα Αττικής και στο MIG-Πειραιώς.

ΕΧΑΕ: Συνεργασία 14 χρηματιστηρίων

Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που λειτουργούν σε 26 συνολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία για συμμετοχή τους σε επικείμενη διαδικασία επιλογής, για την ανάδειξη παρόχου Ενοποιημένης Ηλεκτρονικής Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηριακών Αγορών, υπηρεσία γνωστή και ως «Consolidated Tape».

Το έργο ανταποκρίνεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία υπηρεσία Consolidated Tape που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών.

Τα 14 χρηματιστήρια έχουν υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα επιφορτισθεί με την προετοιμασία της συμμετοχής τους σε μελλοντική διαδικασία επιλογής για την παροχή υπηρεσιών Consolidated Tape στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρηματιστήρια αυτά είναι βασικοί πάροχοι των χρηματοπιστωτικών αγορών σε όλη την Ευρώπη και διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στη λειτουργία κρίσιμων υποδομών της Κεφαλαιαγοράς.

ΑΒΑΞ: Το νέο κομμάτι Μπράλλου-Άμφισσας μάζεψε πολλούς επισήμους

Ο Ομιλος ΑΒΑΞ ανακοίνωσε χθες την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του οδικού άξονα Μπράλος – Άμφισσα. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού και της αναδόχου ΑΒΑΞ, με την παρουσία βουλευτών του νομού Φθιώτιδας και Φωκίδας, αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Να θυμίσουμε ότι η Φθιώτιδα είναι η εκλογική περιοχή και του Χρήστου Σταικούρα και του Γιάννη Οικονόμου. Εκλογές έρχονται...

Η απάντηση των Servicers στους επικριτές τους

Για την απόφαση του Αρείου Πάγου και τις επικρίσεις που δέχθηκαν, οι Servicers απάντησαν χθες ότι έχουν ως προτεραιότητά τους την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eνωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η ΕΕΔΑΔΠ σημειώνει ότι κανένα από αυτά δεν απειλείται με τον κίνδυνο απώλειας της 1ης κατοικίας, καθώς αμέσως με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου και την ένταξη στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα, ο Νόμος επιβάλλει την αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Νέα καταθετικά προϊόντα

Επειδή δεν έχουν μόνο οι συστημικές (μεγάλες) τράπεζες δελεαστικά καταθετικά προϊόντα, εντοπίσαμε χθες ορισμένα ιδιαίτερα θελτικά καταθετικά προϊόντα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Το καταθετικό προϊόν "ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗ 24" προσφέρει για υφιστάμενα και νέα κεφάλαια πελατών από €50.000, τριμηνιαία προθεσμιακή κατάθεση για ένα έτος. Το επιτόκιο διαμορφώνεται ως εξής:

 • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 24 μηνών με αυξανόμενο επιτόκιο έως 3,25%
 • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών με αυξανόμενο επιτόκιο έως 2,00%
 • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 6 μηνών με αυξανόμενο επιτόκιο έως 1,20%
 • Απλές προθεσμιακές αποδώσεις με αυξανόμενο επιτόκιο έως 1,25% και έως 1,75%

Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της Συνεταιριστικής Ηπείρου είναι και Επαγγελματικά Ασφαλιστικά Ταμεία όπως το ΤΕΑ-ΑΕΠΑΕ, που είναι το ταμείο των υπαλλήλων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Εκθεση Τράπεζας Πειραιώς για ελληνικά ομόλογα

Το 10ετές spread έφτασε στα τέλη Ιανουαρίου σχεδόν τα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ιταλικό spread στις 202 μ.β., διατηρώντας την θετική εικόνα στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, το ποσοτικό μοντέλο αποτίμησης που βασίζεται σε μακροοικονομικά στοιχεία και πρόδρομους δείκτες της ελληνικής και γερμανικής οικονομίας δείχνει ότι τα σημερινά επίπεδα υπερεκτιμούν τα σχετικά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η στήριξη της ΕΚΤ από τις επαναγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP.

Συγκεκριμένα, η αποτίμηση του 10ετούς spread που συνάδει με τα οικονομικά στοιχεία είναι στο επίπεδο των 230-240 μονάδων βάσης, περίπου 43-53 μβ από τα τρέχοντα επίπεδα (9 Φεβρουαρίου 2023). Ωστόσο, η θετική δυναμική αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Ισορροπίας Κινδύνων ο οποίος καταγράφει ενίσχυση της πιθανότητας για περαιτέρω πτώση του spread σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με την πιθανότητα ενίσχυσής τους.

 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ