Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καγκελάριος: Οι... ζημιές της ΕΚΤ, ο ΟΤΕ και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha Bank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κατέγραψε κέρδη για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το 2022, αφού απομειώθηκαν οι επενδύσεις της σε ομόλογα, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα βρίσκεται στο «κόκκινο» για αρκετά χρόνια μετά την αντιστροφή των εξαιρετικά χαλαρών νομισματικών πολιτικών της.

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα είχε ζημία άνω του 1,6 δισ. ευρώ, εάν δεν είχε αντλήσει πόρους από τα «μαξιλάρια» που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια για την κάλυψη χρηματοοικονομικών κινδύνων, προσθέτοντας ότι δεν θα μοιράσει το μέρισμα που συνήθως καταβάλλει στις νομισματικές αρχές της ευρωζώνης.

To ερώτημα είναι εάν θα επηρεαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος απ’ αυτό. Το μέρισμά της θα είναι μικρότερο φέτος;

ING: Η ΕΚΤ, τα επιτόκια και η επιβράδυνση της ανάπτυξης

Σε πρόσφατη έκθεσή της η ING αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδική τάση και είναι πολύ πάνω από τον στόχο στο 5,2%.

Είναι επομένως πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στις εξελίξεις των τιμών, άρα η ΕΚΤ δεν έχει ολοκληρώσει τη «δουλειά» της, σημειώνει η ολλανδική τράπεζα.

Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί επίσης να κινείται προσεκτικά. Πολλά κινούνται τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε η ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει. Οπου αβεβαιότητα είναι η επιβράδυνση της οικονομίας.

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε στις 1.120 μονάδες

Η χθεσινή συνεδρίαση επανέφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.120 μονάδες εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας. Μία θετική εξέλιξη που δείχνει πόσο ανθεκτική είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά -προς το παρόν...

Επίσης, η στήριξη στις 1.100 μονάδες ισχυροποιείται για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οσο βγαίνουν θετικά αποτελέσματα τόσο θα συντηρείται.

ΟΤΕ: Τα αποτελέσματα «εξήγησαν» την πορεία της μετοχής

Εδώ και καιρό όλοι έβλεπαν ότι η μετοχή του ΟΤΕ υπο-απέδιδε και δεν είχε την δυναμική άλλων εποχών. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ίσως (λέμε υποθετικά) να δόθηκε κάποια εξήγηση.

Αν δούμε και την πορεία της μετοχής, οι πιθανότητες να είναι αυτή η αιτία αυξάνονται. Ωστόσο, το μέρισμα που διανέμει είναι ικανοποιητικό.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα φανεί εάν θα συνεχιστεί η πτώση ή εάν θα υπάρξει ανάκαμψη.

Βriq: Απορροφά την Intercontintal International σε δύο κινήσεις

Στην εξαγορά 17 ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Intercontinental International προχωρά η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φέσσα, ενώ όπως έγινε γνωστό σε συνέχεια της συναλλαγής ακολουθεί συγχώνευση δια απορροφήσεως της πρώτης από την BriQ.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η BriQ υπέγραψε συμφωνία με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ («ICI») και την Ajolico Trading Ltd («Ajolico»), κύρια μέτοχο της ICI, η οποία αναλύεται παρακάτω:

Σε πρώτο στάδιο η BriQ θα αγοράσει από την ICI χαρτοφυλάκιο 17 ακινήτων αξίας € 60.577 χιλ. με βάση τις εκτιμήσεις 30.06.2022, έναντι συνολικού ισόποσου τιμήματος. Η αξία των ακινήτων αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της ICI, σύμφωνα με την Κατάσταση Επενδύσεων της 30.06.2022. Το πρώτο αυτό στάδιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023.

Στο δεύτερο στάδιο, κατόπιν της αγοράς των 17 ακινήτων και αφού η ICI προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή του καθαρού αποτελέσματος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων στους μετόχους της, η BriQ θα αγοράσει πακέτο μετοχών της ICI από την Ajolico συνολικής αξίας € 10.200 χιλ. που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 26% του μετοχικού κεφαλαίου της ICI, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί μετά τις διανομές του πρώτου σταδίου. Όλα αυτά γίνονται για να αποφύγει την χρηματιστηριακή διαδικασία της εξαγοράς.

Prodea: Απέκτησε επιχείρηση για τα μεγάλης αξίας ακίνητά της

Η Prodea Investments προχώρησε στην υπογραφή του οριστικού συμφωνητικού μεταβίβασης του 100% των μετοχών της εταιρείας «ΘΕΤΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», ιδιοκτήτριας οικοπέδου συνολικής επιφάνειας 146 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο οποίο έχει ανεγερθεί σύγχρονο ενεργειακά αποδοτικό συγκρότημα Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής, αποτελούμενο από τέσσερα αυτόνομα κτήρια συνολικής επιφάνειας 59.015 τ.μ.

SeaJet-Hλιόπουλος: Συναισθηματικός και σκληρός ταυτόχρονα

Πολύς κόσμος και από το ναυτιλιακό και από το τοπικό νησιωτικό και από το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ μαζεύτηκε στη συνέντευξη Tύπου του Μάριου Ηλιόπουλου.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά συναισθηματικό, αφού το νέο Iδρυμα θα είναι αφιερωμένο στον πατέρα του, αλλά ο κ. Ηλιόπουλος παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κράτησε «κλειστά χαρτιά», αφήνοντας όμως σπόντες και για τις τράπεζες αλλά και έμμεσα για την κυβέρνηση.

Στις 3 Μαρτίου (Συνέλευση της MIG) πάρτε ποπ κορν και κλείστε θέση. Eχει να γίνει μεγάλο ντέρμπι.

Σε νέα αύξηση της θέσης του προχώρησε το μπλοκ Ηλιόπουλου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση στο χρηματιστήριο. Πλέον έχει ανέβει στο 12,99%

Παπαστράτος: Και οι τράπεζες υπέβαλλαν τα... σέβη τους

Το ότι ο Παπαστράτος είναι ίσως η μεγαλύτερη αμερικανική επιχείρηση στην Ελλάδα (Philip Morris γαρ) είναι γνωστό. Γι’ αυτό πήγε στην παρουσίαση της Τετάρτης και ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Τσούνης.

Ομως και οι ελληνικές τράπεζες έσπευσαν να στείλουν ανώτατα στελέχη τους στην εκδήλωση, θυμίζοντας ότι οι καλοί και ισχυροί πελάτες τους πρέπει να είναι και φίλοι τους.

Αlpha Bank: Αυξάνει την τιμή στόχο η Citi στο 1,6 ευρώ

Η αμερικανική Citi ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την Alpha Bank, στα 1,6 ευρώ / μετοχή από 1,09 ευρώ και αναβαθμίζει και τη σύσταση του για τη μετοχή σε buy από neutral / high risk.

Η Citi δεν αξιολογεί τη μετοχή ως υψηλού κινδύνου πλέον, καθώς βλέπει μεγαλύτερη ισχύ στον ισολογισμό της τράπεζας, στις προοπτικές της αλλά και στα μακροοικονομικά δεδομένα.

H Αlpha Bank θα ανακοινώσει στις 15 Μαρτίου αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την κορυφή των επιδόσεων στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης κατέκτησε η Alpha Bank σε πρόσφατη έκθεση του χρηματιστηριακού δείκτη αειφορίας «Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good) Index Series», ξεχωρίζοντας σε παγκόσμιο επίπεδο ως μία από τις τράπεζες που σκοράρουν τόσο ψηλά στο συγκεκριμένο τομέα.

Ευρωπαϊκά αμοιβαία: Εγραψαν τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από το 2008

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα αμοιβαία κεφάλαια και τις εναλλακτικές επενδύσεις, που υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους €278 δισ. Τόσο υψηλές εκροές δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Το θετικό είναι ότι τα ETF και τα ESG αμοιβαία κεφάλαια συνέχισαν να προσελκύουν νέα κεφάλαια, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η δυναμική της ζήτησης των επενδυτών είναι σαφώς με τα ETF, χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευελιξία συναλλαγών τους, και με τα ESG αμοιβαία κεφάλαια λόγω των αναμενόμενων μακροπρόθεσμων οφελών μιας βιώσιμης επενδυτικής προσέγγισης όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο και τον αντίκτυπο ESG.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ