Νέα
  • ΓΔ: 1168.75 +0.03%
  • Τζίρος: 59,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Υποχώρησε αλλά πέτυχε τη 10η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα

Τα προβλήματα ήρθαν για να μείνουν στις οικονομίες και αυτό δείχνει η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το ΧΑ. Οι φόβοι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν αποτελούν τα καλύτερα φάρμακα για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνονται στη σημερινή συνεδρίαση για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές.

Τα χρηματιστήρια έχουν «τρέξει» το α’ δίμηνο 2023 και πιθανότατα οι σημερινές διορθωτικές κινήσεις είναι μία ένδειξη απομόχλευσης των χρηματιστηρίων. Οι αμερικανικές αγορές στην αρχή των συνεδριάσεών τους καταγράφουν έντονη υποχώρηση σε ό,τι αφορά τον S&P 500 (-1,34%) και τον Nasdaq (-1,67%).

O Dow Jones κινείται ανοδικά (0,33%) στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά μπορεί να γυρίσει μέχρι το τέλος (στις 23.00 ώρα Ελλάδος). Διορθωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον DAX να υποχωρεί λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος (-1,28%), τον CAC (-1,21%), τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx 50 (-1,28%).

Πτώση μεν, αλλά θετική εβδομαδιαία μεταβολή για το Γενικό Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία διπλή ανάγνωση της σημερινής συνεδρίασης. Σε ημερήσιο επίπεδο καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση με αποκομίσεις κερδών σε μετοχές που είχαν υπεραποδώσει, αλλά, έστω και με διόρθωση, κατάφερε να ολοκληρώσει θετικά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ανεβάσει το «ρεκόρ» ανόδου σε 10 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Ουσιαστικά από την εβδομάδα των Χριστουγέννων το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε ανοδικό κανάλι με μεμονωμένες (όπως σήμερα και προχθές) διορθωτικές συνεδριάσεις. Είναι ένα ρεκόρ που παραπέμπει προς την περίοδο του 1999 ξεπερνώντας και την άνοδο 8 συνεδριάσεων του 2004.

Τα αποτελέσματα καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση

Οι καταλύτες της πορείας των μετοχών αυτή την περίοδο είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης. Είδαμε πως αντιμετώπισε η αγορά χθες την μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα που ανήγγειλε.

Σήμερα είχαμε το πρωί τα αποτελέσματα χρήσης της Πειραιώς που κίνησαν ανοδικά τη μετοχή και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ανακοινώσουν τα ΕΛΠΕ.

Εβδομαδιαία μεταβολή κατά 1%

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 1.113,36 μονάδες με υποχώρηση σήμερα κατά 0,53%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,6 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 77 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-0,57%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,67%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , την μεγαλύτερη ανοδική κίνηση κατέγραψαν οι κλάδοι Eμπορίου (0,35%), Βιομηχανικών Προιόντων (0,22%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,09%), Τροφίμων-Ποτών (-1,42%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,41%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Jumbo.

Ο Φεβρουάριος ουσιαστικά ολοκληρώνεται με μία πολύ υψηλή απόδοση για τον Γενικό Δείκτη (περίπου 20%) στο α’ δίμηνο που πρέπει να αφήνει ιδιαίτερα ευχαριστημένους τους επενδυτές του ελληνικού. Από εδώ και πέρα τα αποτελέσματα χρήσης θα διαμορφώνουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις ενώ όσο πλησιάζουν οι μέρες των εκλογών τόσο θα αυξάνεται η μεταβλητότητα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ