Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το ρεκόρ της HELLENiQ ENERGY, η σπορά του ΟΤΕ κι o νέος στόχος για τη Mytilineos

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Η θεραπεία των υψηλών επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μοιάζει να εξαντλείται. Οι αγορές διαισθάνονται ότι ο πληθωρισμός ανά τον κόσμο αναζωπυρώνεται και αυτό έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι αμερικανικές αγορές, πάντως, έχουν τις μεγαλύτερες πιέσεις και τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

ΕΚΤ: Πιθανή μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια μετά το Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα οι υποκείμενες αυξήσεις τιμών, παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.

Oπως αναφέρει το Reuters, παρόλο που ο γενικός δείκτης είναι πολύ κάτω από το ανώτατο όριο, η υποκείμενη αύξηση των τιμών, βασικός δείκτης για την ανθεκτικότητα του πληθωρισμού, αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,3% τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τον κίνδυνο η αύξηση των τιμών να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Societe Generale: Πιθανή η αναβάθμιση από την S&P πριν τις εκλογές

Η πιθανότητα η S&P να αναβαθμίσει τη χώρα στις 21 Απριλίου ή ακόμα και πριν τις εθνικές εκλογές, είναι υπαρκτή, εκτιμά ο γαλλικός οίκος. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, εξηγεί η γαλλική τράπεζα Société Générale, καθώς η βαθμολογία της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016 και συνέχισε να ευνοείται από τους οίκους αξιολόγησης το 2022, παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό έφερε την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα μακριά από τη χαμηλότερη βαθμολογία επένδυσης (IG), εξηγεί η τράπεζα. «Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, οι οικονομικές προοπτικές λόγω της ενεργειακής κρίσης και ο ρυθμός των αναβαθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, πιστεύουμε ακόμα η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (ΙG) το 2023», επισημαίνει η SG.

XA: Eκανε το 10 στα 10 έστω και με διόρθωση

Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία διορθωτική συνεδρίαση χθες αλλά ταυτόχρονα είχαμε και την 10η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Ενα ρεκόρ που πάει πολύ πίσω στο χρόνο και με εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν περιπου 1%.

ΟΤΕ: Η ώρα της σποράς και η ώρα του θερισμού

Για την μετοχή του ΟΤΕ όλη η αγορά είχε καταλάβει ότι τα αποτελέσματα χρήσης 2022 δεν θα ήταν εντυπωσιακά. Οπως και το μέρισμα ότι δεν θα ήταν πολύ μεγάλο.

Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πραγματικά τον όμιλο, βλέπουν ότι την προηγούμενη χρονιά «έσπειρε» ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων για να «θερίσει» σε μερικά χρόνια ιστορικά κέρδη.

Επικοινωνιακά αυτό έπρεπε να τονίσει ο κ. Τσαμάζ.

Mytilineos: Σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Για τον όμιλο Mytilineos, το 2022 ήταν μία σημαδιακή χρονιά, καθώς και ο όμιλος μετασχηματίστηκε και τα κέρδη είναι σε ιστορικά υψηλά, όπως και η μετοχή, που διαμορφώνεται πέριξ των 25 ευρώ.

Οι αναλυτές βλέπουν τώρα τα 30 ευρώ, αλλά μέχρι να φτάσει εκεί ο δρόμος είναι μεγάλος.

Τράπεζα Πειραιώς: Θετικά τα αποτελέσματα και οι νέοι στόχοι

Αναμενόμενα θετικά ήταν τα αποτελέσματα χρήσης της Τράπεζας Πειραιώς. Η αγορά τα είχε προεξοφλήσει το προηγούμενο διάστημα και χθες η μετοχή διαμορφώθηκε με μικρή άνοδο.

Για την επόμενη διετία αναμένεται ότι τόσο η αυξημένη κερδοφορία όσο και η αύξηση των κεφαλαίων CET1 θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας.

HELLENiQ ENERGY: Εσπασε κάθε ρεκόρ η κερδοφορία

Τα ετήσια Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του ομίλου HELLENiQ ENERGY ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά, σε €1.601 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 1.006 εκατ.

Η ιστορικά υψηλή κερδοφορία επιτεύχθηκε εν μέσω ισχυρού περιβάλλοντος διύλισης, βελτιωμένης λειτουργίας των διυλιστηρίων, εξαγωγών, αλλά και ως αποτέλεσμα της στρατηγικής μετασχηματισμού του Ομίλου σε όλες τις δραστηριότητες του.

Σημαντική συνεισφορά είχαν τα δίκτυα πρατηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι επενδύσεις στο τομέα των ΑΠΕ αρχίζουν να εμφανίζουν τη θετική συνεισφορά τους ως νέος κλάδος.

Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 14,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (49% επί του συνόλου των πωλήσεων) και με την αγορά αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων βελτιωμένη, λόγω ανάκαμψης του τουρισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος €0,50/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα €1,15/μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή €0,40/μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το προσωρινό μέρισμα €0,25/μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί.

BIOKAΡΠΕΤ: Δάνειο-μαμούθ 65 εκατ. ευρώ για την ΕXALCO

Μεγάλη ώθηση στις εργασίες αναμένεται να δώσει το νέο κοινοπρακτικό δάνειο που θα πάρει η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ μέσω της EXALCO. Yπεγράφη στις 21/2/2023 η σύμβαση μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ και των Τραπεζών - Ομολογιούχων Δανειστών:

  • ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
  • ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK A.E.
  • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ATTICA ΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

με εγγυητή την ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, για ανάληψη νέου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 65.000.000€. Εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διαχειριστής πληρωμών ορίστηκε η ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

Η παραπάνω σύμβαση του νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου υπεγράφη, έχοντας προηγηθεί η από 15/02/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρίας ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ELTON: Αγορά μεγάλου ακινήτου με δανεισμό

Μεγάλη έκταση στα Οινόφυτα που αποτελείται από 30 συνεχόμενα ακίνητα που ανήκαν σε διάφορους ιδιοκτήτες αποκτήθηκε αντί συνολικού τιμήματος 5.349.553,85 ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση της επένδυσης, η εταιρεία θα προβεί στη σύναψη διμερούς Ομολογιακού δανείου αξίας 5.000.000 ευρώ με την Εθνική Τράπεζα διάρκειας 6 ετών, για το οποίο έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών οι σχετικοί όροι και αναμένεται η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η Εταιρεία θα προβεί σε ξεχωριστή ανακοίνωση για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με το εν λόγω δάνειο. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELTON, Νέστωρ Παπαθανασίου, η αγορά του ακινήτου θα ενισχύσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ομίλου.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ