Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η αντεπίθεση του ΟΠΑΠ, η... ζωηρή Eurobank και οι συναλλαγές της ΕΤΕ

Πηγή: Eurokinissi

Εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται αυξημένη συσχέτιση των Αμερικανών επενδυτών με τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι είχαν μειώσει τις θέσεις τους.

Χθες, μόλις άνοιξαν πτωτικά οι αμερικανικές αγορές, οι ευρωπαϊκές είτε πέρασαν σε πτωτικές μεταβολές, είτε έχασαν τα κέρδη τους.

Κάποιοι κάνουν «χοντρό παιχνίδι» ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

Γερμανία: Ανοδικός έναντι του Ιανουαρίου ο πληθωρισμός

Η άνοδος του γερμανικού πληθωρισμού επιβεβαίωσε τους φόβους που δημιούργησαν οι ανοδικές κινήσεις των πληθωριστικών πιέσεων (λόγω τροφίμων) σε Γαλλία και Ισπανία.

Πλέον όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι και σύντομα και η Ελλάδα θα έχει τα δικά της τα μαντάτα.

ΧΑ: Επιασε τις 1.140 μονάδες αλλά κάποιοι ζαλίστηκαν

Μόλις για 30 λεπτά βρέθηκε κοντά και πάνω από τις 1.140 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και ξεκίνησαν επιλεκτικές ρευστοποιήσεις από εγχώρια (κυρίως) και ξένα χαρτοφυλάκια σε τίτλους που έχουν δώσει υπερκέρδη.

Ετσι (βλέποντας και την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και τα αμερικανικά futures) στράφηκαν σε ρευστοποιήσεις και τραπεζικών μετοχών και λοιπών blue chips.

ΟΠΑΠ: Η αντεπίθεση

Για τον ΟΠΑΠ το περιμέναμε από καιρό ότι κάποια στιγμή θα αντιδρούσε. Η μετοχή «φώναζε» ότι αδικούνταν έναντι των τραπεζικών blue chips, αφού είχε πολύ μικρή άνοδο μέσα στο α’ δίμηνο του 2023.

Τώρα που το discount έναντι των άλλων blue chips «βγάζει μάτια», η μετοχή φορτσάρει για υψηλότερα επίπεδα. Ισως και πάνω από τα 16 ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι θα πληρώσει και φέτος μεγάλο μέρισμα.

Eurobank: Η... ζωηρή μετοχή

Εντονη μεταβλητότητα για τη μετοχή της Eurobank χθες. Eφτασε στις παρυφές των 1,5 ευρώ με σημαντική άνοδο και τελικά έκλεισε με οριακή υποχώρηση στα 1,4495 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εσχάτως έχουν εισέλθει αρκετοί «βραχυπρόθεσμοι» εγχώριοι και ξένοι επενδυτές στη μετοχή και μόλις βγάζουν ενδοσυνεδριακό κέρδος την... «κάνουν αλά ελληνικά».

ΕΤΕ: Αυξημένος όγκος συναλλαγών εν αναμονή αποτελεσμάτων

Μία από τις μεγαλύτερες αξίες συναλλαγών (τζίρους) έκανε η μετοχή της ΕΤΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Ακούσαμε -αλλά δεν το τσεκάραμε κιόλας- ότι οι αγορές έγιναν από λονδρέζικα funds.

Η μετοχή πάντως ξεπέρασε τα 5 ευρώ και αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στη διοίκηση για πιθανό μέρισμα αλλά και αναμονή εξαιρετικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου.

MIG: Ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα αναβολής της Εκτακτης ΓΣ

Α) Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της Εταιρίας με αίτημα την αναστολή της ισχύος της από 13.12.2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας με την οποία έγινε αποδεκτή η πρόταση της εταιρίας «Strix Holdings L.P.» για την ανταλλαγή του συνόλου των ομολογιακών δανείων της Εταιρίας με τη συνολική συμμετοχή της στην θυγατρική «Attica Α.Ε. Συμμετοχών», της πραγματοποίησης της Μετ’ Αναβολήν Επαναληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 3.3.2023 με θέμα, μεταξύ άλλων, την έγκριση της ως άνω προτεινόμενης συναλλαγής και της διενέργειας οποιασδήποτε πράξης συνδέεται με τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της ως άνω Γενικής Συνέλευσης, και

Β) Αίτηση Έκτακτου Ελέγχου κατά της Εταιρίας, κοινοποιούμενη προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», με αίτημα να διαταχθεί ο έλεγχος της Εταιρίας για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022 και μέχρι σήμερα για δήθεν πιθανολογούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας, από ελεγκτική εταιρία διεθνούς κύρους μη συνδεόμενη καθ’ οιονδήποτε με την «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» κατά τα προηγούμενα πέντε (5) έτη.

Στις ως άνω δύο αιτήσεις συμπεριλαμβάνονται αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, ως χρόνος συζήτησης των οποίων ενώπιον του αρμόδιου Προέδρου Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ορίστηκε η Πέμπτη 2.3.2023.

Tράπεζα Πειραιώς: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλά κρατεί

Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν σημάδια ήπιας αποκλιμάκωσης, ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο παρά την εξομάλυνση των ενεργειακών τιμών και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνέχιση του La-Ninia) δείχνουν να υπερτερούν, επιδρώντας αρνητικά στην προσφορά και ενισχύοντας τις τιμές, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές σε σιτηρά, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού και βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές σε βαμβάκι και ρύζι. Η αναμενόμενη μεγαλύτερη ρωσική παραγωγή και εξαγωγές πιθανά να πιέσουν πτωτικά τις τιμές του σιταριού, με την ανανέωση της συμφωνίας, για τα ουκρανικά σιτηρά, να βρίσκεται υπό εξέταση.

Για το καλαμπόκι, οι συνθήκες ξηρασίας στην Αργεντινή αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά, ενισχύοντας την τιμή του, όπως και για τη σόγια, καθώς η προσδοκώμενη ενισχυμένη βραζιλιάνικη παραγωγή σόγιας πιθανά να λειτουργήσει επιβαρυντικά της τιμής της. Η διατήρηση των ινδικών εξαγωγικών περιορισμών στη ζάχαρη δύναται να συνεχίσει να ευνοεί την τιμή της, σε αντίθεση με το ρύζι, όπου η χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών αναμένεται να μειώσει την τιμή του. Για το βαμβάκι, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές, με τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής, δύναται να επιβαρύνουν τις τιμές του.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σημαντικά (-3,03%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων εμφάνισε οριακή ενίσχυση (+0,61%). Ως πιθανότερη αιτία, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, φαίνεται να είναι η συρρίκνωση της προσφοράς, καθώς οι παρεχόμενες θετικές ενδείξεις για επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας δείχνουν να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, παρά τον μετριασμό των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην παραγωγή.

Ενδεικτικό είναι ότι η τεχνική εικόνα του δείκτη εμφανίζεται, πλέον, ουδέτερη από σχετικά αρνητική, με τις ανησυχίες, όμως, της αγοράς για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, να διευρύνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση.

Hellenic Cables: Γ. Διευθυντής ο Κ. Σαββάκης

Η Hellenic Cables, o κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ανακοινώνει ότι από την 1 η Μαρτίου 2023 ο κ. Κωνσταντίνος Σαββάκης, μέχρι σήμερα Εμπορικός Διευθυντής της Εταιρίας, αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Hellenic Cables, καθήκοντα τα οποία μέχρι πρότινος εκτελούσε ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings.

Ξένη τράπεζα πουλούσε ελληνικά ομόλογα

Ποια ξένη τράπεζα πουλούσε τις τελευταίες ημέρες συστηματικά ελληνικά ομόλογα; H άνοδος των αποδόσεων περίπου στο 4,35% (του 10ετούς) δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρίζει τα δόντια του.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο θα το δείξουν άμεσα.

«Μοναχικός κι αδικημένος»

Θα μπορούσε να ήταν τίτλος σε παλιά ελληνική ταινία, ωστόσο, ήταν η εικόνα που έδειχνε ένας πολύ γνωστός κύριος της χρηματιστηριακής αγοράς στο πάρκο του Παπάγου την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ, καθισμένος σε ένα παγκάκι κάτω από τα πεύκα κάπνιζε στεναχωρημένος δείχνοντας ότι η ‘πολιτική πιάτσα’ δεν αναγνώρισε την προσφορά του.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ