Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καγκελάριος: Η μετοχή της Frigoglass, η Dimand και το... σερβικό deal της Eurobank

Πηγή: Eurokinissi

Συνεδρίαση χτες στο ΧΑ με έντονη μεταβλητότητα από τα χαμηλά στις περίπου 1.102 μονάδες έως τα υψηλά του στις 1.120 μονάδες. Τελικά, διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλά ημέρας (παρά την σημαντική υποχώρηση) σώζοντας τα προσχήματα.

Βέβαια, η έντονη μεταβλητότητα σημαίνει πολλά κέρδη στους in day traders (βραχυπρόθεσμους κερδοσκόπους) και αρκετές ζημιές στους χρηματιστηριακούς διαπραγματευτές (market makers), που κλήθηκαν να ανεβάσουν κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές.

Εάν, πάντως, υποχωρήσει και σήμερα, θα σταματήσει το σερί των 10 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων.

Ευρωπαϊκές αγορές: Από τα χαμηλά στα υψηλά και αναζητείται η αιτία

Εκεί που ουσιαστικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται είναι στις ευρωπαϊκές αγορές.

Υποχωρούν λόγω του πληθωρισμού (και τις ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων) και μετά γυρνούν ανοδικές παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ υπόσχεται «αίμα και θυσίες» τους επόμενους μήνες για να παταχθεί ο πληθωρισμός.

EKT: Δηλώσεις Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε για την επερχόμενη αύξηση επιτοκίων του Μαρτίου κατά 50 μονάδες βάσης ότι είναι απαραίτητη και πολύ πιθανή, τονίζοντας εκ νέου ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% - από το επίπεδο που τρέχει σήμερα, σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά futures, οι επενδυτές βλέπουν πλέον το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%

Ελληνικά ομόλογα

Στα επίπεδα του 4,5% έφτασε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου χθες. Μέσα στην ημέρα είχε εκτοξευτεί και στο 4,65% και γενικώς το κλίμα ήταν φορτισμένο εξαιτίας του πληθωρισμού.

Σημαντικές ανοδικές κινήσεις είχαν και τα ομόλογα των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον τα πράγματα θα τραβήξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Frigoglass: Εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή για εξηγήσεις

Η ανακοίνωση της Frigoglass που είχε ανέβει στο χρηματιστήριο μία ημέρα πριν ήταν αρκετά ασαφής ως προς τους στόχους της εταιρείας.

Με πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η εταιρεία πριμοδοτεί τους ομολογιούχους με μετοχές προκειμένου να μην πληρώσει τοκομερίδια και να πάει σε «τεχνητή πτώχευση» και αυτό δημιουργεί dilution στη μετοχή εις βάρος των απλών μετόχων που δεν είχαν ομόλογα.

Αυτό είδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ανέστειλε την διαπραγμάτευση της μετοχής μέχρι να δοθούν εξηγήσεις.

Eurobank: Πουλά τη θυγατρική της στη Σερβία

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε θετικά σε μία πτωτική συνεδρίαση. Η αιτία φάνηκε λίγο αργότερα με την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd ("AIK") για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna, προχώρησε η Eurobank, θυγατρική της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ("Eurobank Holdings").

Η συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων (RoTBV) και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στο δείκτη CET 1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022) που αντανακλά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού

Η υποχώρηση των εσόδων της ΕΚΤ έπληξε και την ΤτΕ

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της ΕΚΤ θα είχαν εξ' αντανακλάσεως επιπτώσεις και στα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 938,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συνολικά καθαρά έσοδα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρήση 2022, έναντι 1.011,0 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 7,2%, σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

Τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 349,3 εκατ. ευρώ, έναντι 361,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 3,3%. Τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 589,4 εκατ. ευρώ, έναντι 649,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 60,2 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 456,8 εκατ. ευρώ.

Dimand: Oλοκληρώθηκε η πώληση της θυγατρικής της

H Dimand Μέσω της θυγατρικής της Arcela Investments Limited, προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την Eurobank, για την πώληση του συνόλου των μετοχών της 100% θυγατρικής κυπριακής εταιρείας Severdor Ltd. έναντι τιμήματος 74,4 εκατ. eυρώ (με βάση τη μέθοδο της πραγματικής καθαρής θέσης, σε cash-free / debt free βάση).

Η εταιρεία Severdor Ltd αποτελεί τη μοναδική μέτοχο της ελληνικής εταιρείας Insignio Μ.Α.Ε. η οποία είναι ιδιοκτήτρια του οικοπέδου επί της Λεωφ. Κηφισίας 65 στο Μαρούσι, στο οποίο ήδη ανεγείρεται ένα εμβληματικό υπερσύγχρονο συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.940 τ.μ. σε δύο κτηριακούς όγκους, με βάση τις αρχές της αειφορίας και του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο φιλικό, ευέλικτο και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας.

Το συγκρότημα στοχεύει σε πιστοποίηση WELL και LEED στη βαθμίδα Gold, σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης του αμερικανικού φορέα USGBC. Η οριστική πώληση των μετοχών θα λάβει χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του συγκροτήματος γραφείων και την παράδοση αυτού προς χρήση σε μισθωτή,εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

CNL Capital

Η CNL CAPITAL ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 10/02/2023 και στις 21/02/2023 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4548/2018 και Ν.3156/2003 όπως ισχύουν, προέβη:

  • στις 13/02/2023 στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ποσού €1.000.000 ευρώ, διάρκειας 10 μηνών, το οποίο καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
  • στις 23/02/2023 στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ποσού €1.380.000 ευρώ, διάρκειας 1 έτους, το οποίο καλύφθηκε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Τα ανωτέρω ομολογιακά δάνεια, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, έχουν σκοπό την ενίσχυση της επενδυτικής στρατηγικής της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ.-Δ.Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της και το καταστατικό της.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ