Νέα
  • ΓΔ: 1411.79 +1.36%
  • Τζίρος: 27,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η ώρα της Eurobank, οι... αλήθειες της Jumbo και το μέρισμα της Cenergy

Πηγή: Eurokinissi

Αυτό που φόβισε χθες και προχθές τους μεγάλους ξένους επενδυτές είναι ότι η FED φάνηκε πιο αγριεμένη από άλλες φορές σε ότι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων και ότι στο βάθος (στα επόμενα τρίμηνα) φαίνεται ύφεση για τις ΗΠΑ. Οι δείκτες επιστρέφουν προς τα χαμηλά έτους. Ας ελπίσουμε ότι οι φόβοι θα ξεπεραστούν και οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες θα κερδίσουν πάλι πίσω το (maximum) μεσοσταθμικό 5-8% που είχαν μέσα στο 2023.

Ευρωπαϊκές αγορές – Έκλεισαν με άνοδο περιμένοντας δηλώσεις από την ΕΚΤ

Τις δηλώσεις Λαγκάρντ ή κάποιου άλλου ανώτερου στελέχους της ΕΚΤ περιμένουν σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την «κρυάδα» που πήραν από την FED προχθές.  Στο τέλος της συνεδρίασης οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες ήταν ανοδικοί. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν έτσι και αύριο.

Γενικός Δείκτης - «Μαγική εικόνα»  η μικρή μεταβολή στον Γ.Δ, πολλές οι πτωτικές μετοχές

Η χθεσινή εικόνα είναι απ' αυτές που ονομάζουμε «μαγικές εικόνες».  Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά ενώ είχε και πολύ χαμηλή διακύμανση. Ωστόσο, η οριακή υποχώρηση είχε από κάτω μία αναλογία ανοδικών / πτωτικών 1 προς 3. Που σημαίνει ότι «έγινε σφαγή». Για την μικρή διακύμανση (4 μονάδων), αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι υπήρξαν αντίρροπες δυνάμεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Για παράδειγμα, η πτώση του ΟΤΕ αντισταθμίστηκε από την άνοδο της ΔΕΗ.

Εurobank - Ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα χρήσης 2022

Τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας 10ετίας αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank. Μεγάλες αυξήσεις σε καταθέσεις, χορηγήσεις, μείωση NPL's σε μονοψήφιο επίπεδο, μεγάλα έσοδα επενδύσεων από διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και γενικά μία καλή εικόνα. Όμως το πιο ενδιαφέρον θα είναι οι προβλέψεις τους για το 2023. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».  Πάντως για το 2023 θα έχει να αντιμετωπίσει (όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες) τους κινδύνους από νέα κόκκινα δάνεια, τον αυξημένο πληθωρισμό και την πορεία των ομολόγων

Jumbo: Τα δελτία τύπου τους λένε αλήθειες

Tα δελτία τύπου του ομίλου Jumbo έχουν αξία όχι μόνο για τα αποτελέσματα χρήσης και τους αριθμούς αλλά για τις «κοφτερές» αλήθειες που λένε και ενίοτε προβληματίζουν τις κυβερνήσεις. Όταν λάβαμε χθες το Δ.Τ με τα αποτελέσματα, δεν σταθήκαμε ούτε στα κέρδη ούτε στους τζίρους. Στις παρατηρήσεις σταθήκαμε στα εξής:

«Ωστόσο η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί μη συνετό, να εκληφθεί αυτή η εξαιρετική επίδοση (40% αύξηση πωλήσεων το α' δίμηνο 2023) ως βάση εκτιμήσεων για το σύνολο του οικονομικού έτους καθώς συγκρίνεται με μία περίοδο του 2022 όπου οι περιορισμοί λόγω Covid-19 δεν είχαν αρθεί εντελώς.  Λαμβάνοντας, υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, καθώς και ότι αυτή τη χρονική στιγμή η όποια πρόβλεψη για την συμπεριφορά του καταναλωτή κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι εξαιρετικά δύσκολη, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι κατά το 2023 οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση κατά +15%.»

Πηγή: Eurokinissi

Mυτιληναίος - «Κρέμονται από τα χείλη του» οι αναλυτές

Στην περίπτωση της Μυτιληναίος, η αγορά έχει προεξοφλήσει (φαίνεται στην πορεία της μετοχής και στις τιμές στόχους) ότι θα είναι ιστορικά υψηλά. Ωστόσο οι αναλυτές πολύ περισσότερο από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων θέλουν να ακούσουν τι θα πει για τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις (βγήκε στο CNBC ) τόσο στην οικονομία, στην ενέργεια, στις κατασκευές, στην πολιτική όσο και στα τεκταινόμενα. Θα πει πολλά.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Καλά αποτελέσματα αλλά φοβούνται ενέργεια και τιμές μετάλλων

Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης και τζίρους που είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Ωστόσο ο ίδιος ο όμιλος τα υποβάθμισε αναφέροντας τις τιμές μετάλλων και το κόστος ενέργειας. Οι εγχώριοι χρηματιστές θεωρούν ότι θα πληρώσει χαμηλό μέρισμα γι' αυτά τα κέρδη. Μεγάλο πρόβλημα ο μεγάλος και ακριβός δανεισμός.

Cenergy - Πτώση μετοχής λόγω χαμηλού μερίσματος

Θύμωσε κάποιους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές της η πρόταση μερίσματος της Cenergy. O όμιλος είχε ιστορικά υψηλά κέρδη αλλά τελικά θα προτείνει να μοιράσει μέρισμα μόλις  0,05 ευρώ ανά μετοχή. Η ανακοίνωση βγήκε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αλλά προφανέστατα οι μέτοχοι αυτοί είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για τις προθέσεις.  Αλλά και εσείς στον όμιλο, μόνο 0,05 ευρώ μέρισμα (μεικτό);  

Για την ιστορία, η λειτουργική κερδοφορία φτάνει σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειακών έργων. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 καθώς και οι δύο κλάδοι πέτυχαν σημαντικές αναθέσεις έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Trastor - Ανακοίνωσε νέα εξαγορά

Η  Trastor ανακοίνωσε την συμφωνία της απόκτησης της «ΠΗΛΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Η εν λόγω εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 44.991 τ.μ., στον Ασπρόπυργο Αττικής επί του οποίου έχει ανεγερθεί νέο, υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα κέντρων αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 22.234 τ.μ.

To συγκρότημα αποθηκών πρόκειται να λάβει πιστοποίηση σύμφωνα με το σύστημα LEED και θα πρόκειται για το πρώτο κέντρο αποθήκευσης και διανομής στην Ελλάδα με ανάλογα κατασκευαστικά πρότυπα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Το συνολικό τίμημα για την αγορά των μετοχών της «ΠΗΛΕΑΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ισούται με την αξία της καθαρής θέσης (NAV) της αποκτηθείσας εταιρείας κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, και ανήλθε σε €9.65 εκ.

Price Waterhouse Coopers - Mεγάλες οι αποκλίσεις στις μισθολογικές αμοιβές γυναικών και ανδρών

Παρά τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, θα χρειαστεί πάνω από μισός αιώνας για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στις χώρες του ΟΟΣΑ.

  • Σημαντικό χάσμα ενδυνάμωσης μεταξύ των δύο φύλων: οι άντρες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον εργασιακό χώρο με τις πιο «ισχυρές» γυναίκες-εργαζόμενες να εντοπίζονται στον κλάδο της Τεχνολογίας.
  • Απόκλιση 34 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των γυναικών που δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους και εκείνων που το βιώνουν πραγματικά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τις νέες έρευνες της PwC «Women in WorkIndex» και «Global Empowerment Index», οι οποίες εξετάζουν λεπτομερώς θέματα που αφορούν τα δύο φύλα και τον ρόλο τους στο παγκόσμιο επαγγελματικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα Women in Work Index, η οποία δημοσιεύτηκε επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, παρά την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα μετά την πανδημία του COVID-19, ο χώρος εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίθει από ανισότητες εις βάρος των γυναικών.
Δίκαιες αμοιβές και απασχόληση

Ο Δείκτης Women in Work (WiW) της PwC παρουσιάζει ελαφρά αύξηση στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανάμεσα στις 33 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το 2021. Ωστόσο, η πρόοδος προς την πλήρη ισότητα των φύλων παραμένει πολύ αργή.

Μία ενδιαφέρουσα έκθεση της Grant Thornton την «Ημέρα της Γυναίκας»

Σύμφωνα με την  παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton (ανακοινώθηκε χθες την 'Ημέρα της Γυναίκας')  «Γυναικείο Επιχειρείν 2023: Έμφαση στην ίση εκπροσώπηση», το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως, κατέγραψε αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το 2022, αγγίζοντας το 32,4%. Μάλιστα, το εν λόγω ποσοστό παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο έτος πάνω από το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται, για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων. Παράλληλα, η έρευνα της Grant Thornton εκτιμά ότι το 2025, το σχετικό ποσοστό θα ανέρχεται σε 34%.
Παρά τη σχετικά περιορισμένη αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, η φετινή έρευνα δείχνει σημαντική διεύρυνση των ρόλων που κατέχουν οι γυναίκες. Ειδικότερα, έχουν σημειωθεί μεγάλες αυξήσεις στο ποσοστό των γυναικών που κατέχουν θέσεις Διευθύνουσας Συμβούλου (CEO) / Γενικής Διευθύντριας (MD) και Chief Information Officer (CIO). Το 2019, μόλις το 15% των επιχειρήσεων διέθετε γυναίκα CEO / MD. Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ