Νέα
  • ΓΔ: 1201.25 -0.24%
  • Τζίρος: 8,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Βουτιά των τραπεζικών μετοχών με ώθηση από τις ΗΠΑ

Πηγή: Eurokinissi

Βουτιά έκαναν οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας SVB Financial Group ότι θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίησή της, λόγω ανησυχιών ότι αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη για ευρύτερους κινδύνους στον κλάδο.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης μετοχών του Stoxx 600 κατρακύλησε 4,9% μετά το άνοιγμα της αγοράς, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί πάνω από 9%.

Οι τράπεζες ήταν στην αιχμή του φετινού ράλι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους τους και τις οδήγησε να διανείμουν υψηλά μερίσματα και στην επαναγορά μετοχών τους.

Το πρόβλημα της SVB Financial Group

Ωστόσο, η ευφορία για τον τραπεζικό κλάδο διαταράχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν η SVB Financial Group με έδρα τη Silicon Valley έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να υπονομεύσει τους ισολογισμούς σε όλο τον τραπεζικό κλάδο.

Η αύξηση των επιτοκίων έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν οι τράπεζες να πουλήσουν ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο, χωρίς να υποστούν ζημιές. Συνεπώς, αν υπάρξουν αναλήψεις από πολλούς καταθέτες τους ταυτόχρονα, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

Εν μέσω αναλήψεων καταθέσεων από την SVB, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ζήτησε από τους πελάτες της να «μείνουν ήρεμοι».

Ο άμεσος κίνδυνος για πολλές τράπεζες δεν είναι υπαρξιακός, ανέφεραν αναλυτές στο Bloomberg, αλλά θα μπορούσε να είναι επώδυνος. Μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, των οποίων οι πηγές χρηματοδότησης είναι συνήθως λιγότερο διαφοροποιημένες, μπορεί να πιεσθούν σημαντικά και να αναγκασθούν να εκδώσουν περισσότερες μετοχές, μειώνοντας την αξία τους για τους υφιστάμενους μετόχους τους.

Εκκαθάριση της Silvergate

Στην επιδείνωση του κλίματος συνέβαλε και η τράπεζα κρυπτονομισμάτων  Silvergate Capital, η οποία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να σταματήσει τη λειτουργία της και να τεθεί σε εκκαθάριση, λόγω της κατάρρευσης των κλάδου των crypto.

Ο δείκτης της τράπεζας KBW, ο οποίος περιλαμβάνει και τις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, βυθίστηκε 7,7% χθες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ακολούθησαν με βουτιά και οι χρηματοπιστωτικές μετοχές στην Ασία.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ