Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Silicon Valley Bank: Βουτιά 79% έκανε η μετοχή της τράπεζας που αναστάτωσε τις αγορές

SVB

H μετοχή της SVB Financial Group, της τράπεζας της Silicon Valley που προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, βυθίστηκε σήμερα 47% καθώς γνωστοί παράγοντες από τον χώρο των venture capitals συνέστησαν στις εταιρείες να αποσύρουν τα χρήματά τους από αυτή, προκαλώντας νέες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ευρωστία της.

Οι απώλειες της μετοχής έχουν φθάσει τώρα το 79% μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της SVB την Τετάρτη ότι θα εκδώσει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της, προκειμένου να καλύψεις τις ζημιές που είχε από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Οι ζημιές προκλήθηκαν καθώς η τράπεζα, για να καλύψει τις αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες της που αντιμετώπιζαν προβλήματα, πούλησε ομόλογα, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά μετά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Το πλήγμα που δέχθηκε η SVB οδήγησε σε μεγάλο sell-off  των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έκαναν τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά τριετίας χθες και συνέχισαν να υποχωρούν και σήμερα, στις συναλλαγές πριν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς.

Τα προβλήματα της τράπεζας εντάθηκαν όταν γνωστά funds, όπως το Founders Fund του Peter Thiel, κάλεσαν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την έκθεσή τους στην SVB.

Sell-off και στην Ευρώπη

To sell-off ήρθε με τη μορφή ντόμινο και στην Ευρώπη σήμερα, με τον πανευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη μετοχών του Stoxx 600 να κατρακυλά 4,9% μετά το άνοιγμα της αγοράς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι γερμανικές τράπεζες Deutsche Bank και Commerzbank, με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί πάνω από 9%.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η SVB ταρακούνησε τις αγορές καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων μπορεί τελικά να υπονομεύσει τους ισολογισμούς και άλλων τραπεζών, εφόσον αναγκασθούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ομολόγων για να καλύψουν σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων. Και αυτό, γιατί με τα επιτόκια στα σημερινά ύψη, οι πωλήσεις ομολόγων θα προκαλούσαν μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχει  άμεσος κίνδυνος για πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ. Μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες, ωστόσο, των οποίων οι πηγές χρηματοδότησης είναι συνήθως λιγότερο διαφοροποιημένες, μπορεί να πιεσθούν σημαντικά και να αναγκασθούν να εκδώσουν περισσότερες μετοχές, μειώνοντας την αξία τους για τους υφιστάμενους μετόχους τους.

O επικεφαλής αναλυτής της Liberum Capital δεν θεωρεί ότι ην περιπέτεια της SVB αποτελεί κάποιον κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. «Καμία άλλη τράπεζα (πέραν της SVB) δεν έχει αντίστοιχο επιχειρηματικό μοντέλο και, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν το 2023, τα κεφαλαιακά αποθέματα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών είναι επαρκή για να τα αντιμετωπίσουν», τόνισε. 

Μείωση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων 

H περιπέτεια της SVB προκάλεσε και αύξηση των τιμών των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε χαμηλά επίπεδα εβδομάδων. Και αυτό, επειδή οι επενδυτές θεωρούν ότι η Fed θα περιορίσει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της από τον φόβο των προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν. 

Εν τω μεταξύ, αναλυτές αναθεωρούν επί τα χείρω τις αξιολογήσεις τους για τη μετοχή της SVB.  «Με τον κίνδυνο ταχύτερων εκροών καταθέσεων, πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να συστήσουμε τη μετοχή στους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της Truist.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ