Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι τριγμοί από ΗΠΑ, ο σώφρων Καραβίας, οι προσδοκίες από ΟΠΑΠ και η Aegean

Πηγή: Eurokinissi

Μία πτώχευση τράπεζας δεν είναι ποτέ ευχάριστη κατάσταση για την οικονομία, αφού φέρνει πολλά προβλήματα. Ωστόσο η κατάρρευση της SVB δεν ανησύχησε ιδιαίτερα την Fed αφού δεν θεωρείται συστημική τράπεζα.

Είναι μία τράπεζα-μπουτίκ για την Silicon Valey (Καλιφόρνια). Οι καταθέσεις εντάχθηκαν σε συγκεκριμένο ταμείο για να προστατευθούν και η ιστορία φαίνεται ότι τελειώνει κάπου εδώ, για την Αμερική τουλάχιστον.

Oμως καταρρέουν τα κρυπτονομίσματα. Εύκολο να καταλάβουμε γιατί. Ως τράπεζα της «πρωτεύουσας της τεχνολογίας» (Silikon Valey) είχε μεγάλη πελατεία με έκθεση σε κρυπτονομίσματα.

Ανεργία-Απασχόληση-Αμερικανικοί δείκτες

Ενα παλιό αμερικανικό χρηματιστηριακό ρητό λέει ότι : «Ο,τι είναι καλό για την οικονομία είναι κακό για την (χρηματιστηριακή) αγορά». Ισχύει απόλυτα για τους αριθμούς απασχόλησης που εξήγγειλαν χθες στις ΗΠΑ.

Οσο η απασχόληση δείχνει ανθεκτική τόσο οι αγορές το εκλαμβάνουν ως μήνυμα αύξησης επιτοκίων. Οσο αυξάνεται η ανεργία τόσο οι αγορές το εκλαμβάνουν ως μήνυμα μείωσης των επιτοκίων.

Ευρωπαϊκές αγορές: Τρόμαξε ο γερμανικός πληθωρισμός

Μπορεί τα μηνύματα από την ΕΚΤ να είναι παρεμφερή (άλλωστε κινούνται εναρμονισμένα οι δύο κεντρικές τράπεζες) με αυτά της Fed, αλλά αυτό που τρόμαξε περισσότερο τους Ευρωπαίους ήταν ο γερμανικός πληθωρισμός Φεβρουαρίου που αναρριχήθηκε στο 9,2%.

Η Λαγκάρντ το φωνάζει εδώ και καιρό ότι «δεν τελειώσαμε» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ούτε βέβαια και στην Βρετανία που είχε μεγάλες πιέσεις χθες.

Γενικός Δείκτης: Στις 1.050-1.040 μονάδες μία γερή στήριξη

Περιμένουμε την Δευτέρα να δούμε πόσο γερή θα είναι η στήριξη των 1.050 μονάδων ή έστω των 1.040, όπου είχε συσσωρεύσει για αρκετό διάστημα τον Ιανουάριο.

Γενικότερα η πτώση προς το παρόν δεν φοβίζει την αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου καταγράφει κέρδη 13%.

Οι αισιόδοξοι χρηματιστές λένε ότι η πτώση είναι ευκαιρία αγοράς. Οι απαισιόδοξοι λένε «περιμένετε» για χαμηλότερα. Πάντως, χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη πτωτική εβδομάδα του 2023, με υποχώρηση του ΓΔ πάνω από 5%.

ΟΠΑΠ: Ετοιμάζονται για υψηλά αποτελέσματα και «χρυσά μερίσματα»

Η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου αλλά χθες (και εν μέσω «χρηματιστηριακού κατακλυσμού») έκλεισε με ικανοποιητική άνοδο.

Ο λόγος είναι απλός: Την Τετάρτη 15 Μαρτίου πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο site της και στο site του Χρηματιστηρίου.

Και βέβαια, όλοι περιμένουν μεγάλη μερισματική απόδοση. Μεγαλύτερη και από την περσινή (1,4 ευρώ / μετοχή). Ισως είναι δύσκολο, αλλά θα δείξει...

Αutohellas: Ιστορικά υψηλά αποτελέσματα και (πιθανό) μέρισμα

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (εάν δεν κάνουν κάποιες προβλέψεις ή αυξήσουν αποθεματικά) θα κυμανθούν τα αποτελέσματα της Autohellas. Η ετειρεία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα έτους 2022, και θα αναρτήσει την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της χρήσης 2022, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στις ιστοσελίδες της Εταιρείας (www.autohellas.gr) & του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.helex.gr) την Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023.

Ενημέρωση Αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 & Τηλεδιάσκεψη, την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023.

Αν εγκριθεί μέρισμα (που πιθανότατα θα εγκριθεί) θα αποκοπεί στις 24 Απριλίου 2023 και θα μοιραστεί στις 28 Απριλίου.

Αegean: Ανοδος με... «φώτο φίνις»

Η μετοχή της Aegean κινούνταν με οριακές μεταβολές καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Κατά το τελευταίο ημίωρο, ξεκίνησαν «φίλια χαρτοφυλάκια» ή market makers να «μαζεύουν» και τελικά έκλεισε με θετική μεταβολή.

Πάντως, ότι θα έχει μία καλή χρονιά η εταιρεία είναι δεδομένο. Εκτός, βέβαια, εάν τα μαντάτα από το εξωτερικό δεν είναι θετικά (ύφεση μεγάλων οικονομιών).

Μερίσματα: Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των οικονομιών

Οι προβλέψεις για μεγάλες διανομές μερισμάτων το 2023 είναι όλες υπό αίρεση. Εάν επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία (μπουν οι ισχυρές οικονομίες σε ύφεση) και συνεχιστεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, ίσως πολλές εισηγμένες είτε να μην πληρώσουν μερίσματα για να φτιάξουν buffers, είτε να πληρώσουν πολύ μικρά μερίσματα.

Εάν οι συνθήκες στις οικονομίες είναι καλές, τότε ετοιμαστείτε για μέση μερισματική απόδοση άνω του 4,5% στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τραπεζικός κλάδος

Διαβάζω «κλαυθμούς και οδυρμούς» για την εβδομαδιαία πτώση 13% στον τραπεζικό κλάδο. Το ότι ανέβηκε 45% στο α' δίμηνο δεν προβλημάτισε κανέναν;

Πάντως, τα αποτελέσματα των 4 συστημικών τραπεζών (όσων έχουν ανακοινώσει και όσων θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες) είναι εξαιρετικά δυνατά και ίσως δικαιολογούν και περαιτέρω ανοδικές κινήσεις.

Εurobank: Συζητάνε πολλοί τη μη διανομή μερίσματος για εξαγορά του 1,4% του ΤΧΣ

Οι δηλώσεις του κ. Καραβία προβλημάτισαν όσους πόνταραν στο πρώτο μέρισμα σε διάστημα 12 ετών από την Eurobank. Ομως ο CEO της τράπεζας λειτούργησε με εξαιρετική ωριμότητα, προτιμώντας να «απελευθερώσει» την τράπεζα από το ΤΧΣ και του χρόνου (να είμαστε καλά) θα πληρώσει ένα καλό μέρισμα.

Ούτως ή άλλως -όπως δείχνουν οι ενδείξεις του α' τριμήνου- θα είναι μία καλή χρονιά και το 2023.

ETE: Eτοιμάζει κινήσεις εκτός Ελλάδος;

Η ΕΤΕ δεν θα μείνει αμέτοχη στις προκλήσεις του ανταγωνισμού και απ' ό,τι ακούμε ετοιμάζει και αυτή τις κινήσεις της. Εντός και εκτός Ελλάδος.

Ετσι, να γυρνά η μπάλα παιδιά...

Και την Τρίτη η «Μεγάλη μας Φίλη» θα ανακοινώσει και αυτή (καλά) αποτελέσματα για το 2022.

Πλαίσιο

Μετά από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Προσφερόμενων Μετοχών, ο Προτείνων (Γ. Γεράρδος) και τα Συντονισμένα Πρόσωπα (Κ. Γεράρδος) θα κατέχουν συνολικά 21.630.791 Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 97,98% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας Πλαίσιο.

Πρόσθετες Μετοχές που τυχόν αποκτήσει ο Προτείνων μετά από τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ως άνω μεταβίβασης δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω ποσοστό. Μετά και μέσα σε διάστημα 3 μηνών θα προχωρήσει στο squeeze out, δηλαδή, θα ορίσει μία τιμή για να μαζέψει τις υπόλοιπες που απομένουν.

To καλεντάρι της επόμενης εβδομάδας

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Air, Autohellas και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ.

Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, την Δευτέρα επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank μετά το reverse split (1:150) της μετοχής. Την Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της Titan CI στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Βa3, σταθερή προοπτική).

Στο εξωτερικό τέλος, εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την ερχόμενη Πέμπτη 16/03 συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης και κυρίως για την διαχείριση του βιβλίου αγορών των ομολόγων.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ