Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Στα «κόκκινα» όλο το ταμπλό - Τεράστια πίεση στις τράπεζες

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP

Η πρωινή επιφυλακτική διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετατράπηκε σταδιακά σε σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές διεθνώς προβληματίζονται έντονα για τον κίνδυνο η… «μόλυνση» του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου, μετά τη δίδυμη κατάρρευση των SVB και Signature Bank, να μεταδοθεί και στην Ευρώπη δημιουργώντας μια ευρύτερη συστημική απειλή στην καρδιά των οικονομιών.

Δεν είναι τυχαίο πως παρά την εσπευσμένη παρέμβαση της ΕΚΤ και των τοπικών εποπτικών αρχών σε αρκετά κράτη μέλη, με κυριότερη τη γερμανική Bafin, περί του περιορισμένου ρίσκου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνθηκε και το σύνολο των επιμέρους αγορών της περιοχής βρέθηκε στο… βαθύ «κόκκινο».   

Αυτή την ώρα, στις 5.00 ώρα Ελλάδος ο γερμανικός Dow υποχωρεί κατά 2,96%. ο αγγλικός FTSE 100 μετρά απώλειες ύψους 2,16%  και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,72%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται επίσης πτωτικά κατά 2,316%, με το σύνολο των επιμέρους κλάδων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών σημειώνει «βουτιά» κατά  5,92%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του από το Μάρτιο του 2022.  

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν βεβαίως οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά η γερμανική Commerzbank βρέθηκε να χάνει έως και 12%, η Deutsche Bank 5,61%, η γαλλική BNP Paribas 6,57% και η ελβετική Credit Suisse 9,4%.

Σημεία-κλειδί

Πάντως, το εύρος και το βάθος της κρίσης που έχει ξεσπάσει θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, αν οι αμερικανικές αρχές καταφέρουν να περιορίσουν τη διασπορά της… μόλυνσης και καταφέρουν να σταθεροποιήσουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χωρίς νέα θύματα.

Αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο, αν αναλογιστούμε και τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται σήμερα στις μετοχές κυρίως των μικρών περιφερειακών τραπεζών, όπως η First Republic στο Σαν Φρανσίσκο και η Western Alliance στην Αριζόνα που έχουν φουντώσει τους φόβους για τη σταθερότητα τους, παρά και τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έλαβε η Fed. 

Δεύτερον, αν οι κεντρικές τράπεζες λειτουργήσουν πυροσβεστικά αναθεωρώντας τα πλάνα τους για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, είτε προχωρώντας σε μικρότερες αυξήσεις ή αναβάλλοντας νέες κινήσεις, τουλάχιστον μέσα στο μήνα. 

Ειδικά για την Ευρώπη, μέσα σε λίγες ώρες το τοπίο άλλαξε άρδην. Έτσι, ενώ το πρωί οι αγορές δεν θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ θα πιεστεί να αλλάξει ρότα, το απόγευμα οι traders πόνταραν μόνο 50% σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατά την επικείμενη συνεδρίαση στα τέλη Μαρτίου.

Κι αυτό παρά το γεγονός πως ούτε η ΕΚΤ ούτε κάποια άλλη εποπτική αρχή κράτους μέλους ή διεθνής οίκος δεν θεώρησε πιθανή την επέκταση της συστημικής απειλής στους κόλπους των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αρκεί βεβαίως η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ να μην επιδεινωθεί και να μην επεκταθεί και άλλες ή μεγαλύτερες τράπεζες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ