Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Credit Suisse: Σε θετικό έδαφος άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Εκτίναξη της μετοχής της CS

Πηγή: Eurokinissi

Ανοδικά άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα καθώς η ανακοίνωση της Credit Suisse ότι θα λάβει ρευστότητα 50 δισ. ελβετικών φράγκων από την κεντρική τράπεζα (SNB) καθησύχασε κατ’ αρχήν τους επενδυτές, ενώ με άνοδο 1,9% άνοιξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 50 άνοιξε με κέρδη 1,9% μετά τη χθεσινή πτώση κατά περίπου 3%, αλλά στη συνέχεια αυτά περιορίστηκαν στo 1% και στις 10.30 ανέρχονταν στο 1,2%.  

Ο γερμανικός DAX σημείωνε κέρδη 1,3% ο γαλλικός CAC, ενώ η μετοχή της Credit Suisse εκτινάχθηκε 33%,

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 1043,88 μονάδες (1,74%) ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, δοκιμάστηκαν χθες έντονα οι στηρίξεις των 1.020 μονάδων λόγω της μεγάλης υποχώρησης κατά 48 μονάδες (-4,55%) του Γενικού Δείκτη ο οποίος τελικά έκλεισε στις 1.025,22 μονάδες. Εάν το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθήσει σήμερα την ανοδική αντίδραση των ευρωπαικών αγορών, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει στις 1.043,88 μονάδες με άνοδο 1,74%. Ο τραπεζικός δείκτης αυξάνεται στην έναρξη της συνεδρίασης κατά 3,83% , τα διυλιστήρια έχουν άνοδο 1,99%, τα ταξίδια-αναψυχή 1,92% και οι πρώτες ύλες 1,91%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατά 2,09% και ο δείκτης Mid Cap 1,65%.

Εκτόνωση της κρίσης;

Οι καθησυχαστικές χθεσινές διαβεβαιώσεις από την SNB και την FINMA σε συνδυασμό με νέες εξίσου καθησυχαστικές δηλώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse και τον βασικό (σαουδάραβα) μέτοχο που έγιναν στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων δείχνουν ότι η κρίση μάλλον εκτονώνεται. Όμως δεν γνωρίζουμε εάν η εκτόνωση αυτή είναι προσωρινή ή έχει βάσεις. Πάντως σήμερα το πρωί οι δύο βασικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την 'ένεση ρευστότητας' 50 δισ. Ελβετικών φράγκων από την SNB (Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας) ή (ενδοχόμενα) και το 'σπάσινο' στα δύο της Credit Suisse. Oι δηλώσεις και οι φήμες αρκούσαν για να εκτοξεύσουν την μετοχή της CS κατά 30% στην έναρξη της συνεδρίασης του ελβετικου χρηματιστηρίου.

Με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, οι οποίες πάντως περιορίστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. O δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με απώλειες 0,8% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, δήλωσε ότι η βάση ρευστότητας της τράπεζας είναι «πολύ, πολύ ισχυρή». Ωστόσο, οι τρεις τελευταίες χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών δείχνουν πόσο γρήγορα μπορεί να πληγούν η εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν η ρευστότητα των 50 δις. φράγκων είναι καθησυχαστική ή μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, αλλά οι επενδυτές έδειξαν αρχικά να καθησυχάζονται.

Μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών 

Σε ότι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση τους στη Credit Suisse είναι μηδενική ή αμελητέα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους τραπεζικούς ισολογισμούς και φυσικά για τους καταθέτες.

Υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι το ευρωσύστημα έχει αυστηρή - κατά πολλούς υπερσυντηρητική - εποπτεία (SSM) με εξαντλητικούς τακτικούς ελέγχους και οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει εδώ και καιρό σελίδα καθώς έχουν καθαρούς και ισχυρούς ισολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λονδίνο στο πλαίσιο του road show της Morgan Stanley οι ερωτήσεις που δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες από τους επενδυτές αφορούσαν το έσοδα από τόκους, τα μελλοντικά έσοδα, τα επιχειρησιακά πλάνα της τριετίας και όχι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα. Σημειώνεται ότι ο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (liquidity coverage ratio) και ο δείκτη δανείων  προς καταθέσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα που ξεπερνούν την πλειονότητα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ