Νέα
 • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
 • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Ο τραπεζικός... ιός, το ασανσέρ του ΧΑ και τα ξεχασμένα αποτελέσματα

Πηγή: Eurokinissi

Η τραπεζική κρίση οδήγησε τους επενδυτές στις αμερικανικές αγορές να κάνουν μία μεγάλη στροφή προς μετοχές μικρότερου συστημικού κινδύνου όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία και οι υποδομές.

Μία αρκετά έξυπνη κίνηση που αφενός αυξάνει την προστασία στα χαρτοφυλάκια αφετέρου δίνει κέρδη.

First Rebublic Bank: Τη σώζουν οι συστημικές τράπεζες

Εντεκα κορυφαία αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βάζουν… πλάτη για την θωράκιση της μικρής περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank που θεωρείτο ότι μπορεί να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει, από την περασμένη εβδομάδα, στον κλάδο.

Οπως είχαν αναφέρει και δημοσιεύματα νωρίτερα, η JPMorgan Chase, που δουλεύει συμβουλευτικά προς την μικρή τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είχε βγει στη… γύρα από το βράδυ της Πέμπτης αναζητώντας επειγόντως νέα κονδύλια για τη στήριξη της, καθώς η κρατική βοήθεια δεν φαινόταν να είναι αρκετή για να καθησυχάσει μετόχους και καταθέτες. Μέσα σε λίγα 24ωρα η μετοχή της είχε χάσει πάνω από 70% της αξίας της, μετά και την υποβάθμιση της σε «σκουπίδια» από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Τελικά το σχέδιο απέδωσε καρπούς και μια ομάδα 11 κορυφαίων τραπεζών της Wall Street, μεταξύ των οποίων η JPMorgan, η BofA, η Citigroup και η Wells Fargo δημιούργησαν ένα «μαξιλάρι» ύψους 30 δισ. δολαρίων σε μη εγγυημένες καταθέσεις. Μάλιστα, μόνο οι συγκεκριμένες τέσσερις μεγάλες τράπεζες συνέβαλαν με περίπου 5 δισ. δολάρια η καθεμία.

Goldman Sachs και Morgan Stanley ακολουθούν στη λίστα προσφέροντας η καθεμία από 2,5 δισ. δολάρια. Οι υπόλοιπες θα «μπουν» με λιγότερα.

Ευρωπαϊκές τράπεζες VS Aμερικανικές, σημειώσατε 1

H Moody's αναθεώρησε την Τρίτη το outlook του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ σε «αρνητικό» από «σταθερό», επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους για τον κλάδο μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, που τροφοδότησαν φόβους ευρύτερης μετάδοσης.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει σε καλή θέση ως προς τα θεμελιώδη μεγέθη του παρά την κατάρρευση δανειστών στις ΗΠΑ και τους κλυδωνισμούς στην Credit Suisse, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, όπως είπε σε επενδυτές και δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Moody's, Νικ Χιλ, το χαμηλότερο ποσοστό ενεργητικού σε ομόλογα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις μεταβολές των επιτοκίων σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ.

Ξενύχτια για τραπεζικά στελέχη λόγω Credit Suisse

«Μαντρωμένα» είχαν την Τετάρτη το βράδυ ανώτατα στελέχη των 4 συστημικών τραπεζών οι διοικήσεις τους απ’ ό,τι μαθαίνουμε.

Πήγαν στις 7 το πρωί και έφυγαν κατά τις 9.00 το βράδυ. Πήγαν ξυρισμένοι και έφυγαν με μούσι.

Κάποιοι εξαντλημένοι έκατσαν και είδαν και Champions League μέχρι να βγει το δελτίο τύπου από την SNB.

Γενικός Δείκτης: Ασανσέρ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση

Εντονη νευρικότητα χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο και πολύ μεγάλη ανησυχία όπως μας είπαν οι χρηματιστές. Οι δύο τραπεζικές κρίσεις (Αμερική και Ελβετία) δεν άφηναν «καθαρό μυαλό» και ψυχραιμία στους επενδυτές.

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε πρώτα στις 1.045 μονάδες και μετά βυθίστηκε (άνευ λόγου;) στις 1.020 μονάδες, για να ακολουθήσει νέα άνοδος προς τις 1.031 μονάδες.

Ας είναι, θα ηρεμήσει η κατάσταση και θα καθαρίσει ο ορίζοντας.

Δείκτες ΧΑ: Αντικαθίστανται οι μετοχές της Inform-Λύκος

Οι μετοχές της εταιρείας INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ θα αφαιρεθούν από τις συνθέσεις των δεικτών στους οποίους συμμετέχουν λόγω απορρόφησής της από την εταιρεία «AUSTRIACARD HOLDINGS AG».

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Γενικός Δείκτης Τιμών ΧΑ & Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη ΧΑ
  Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τις συνθέσεις των δεικτών και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «LOULIS FOOD INGREDIENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με συντελεστή στάθμισης (free float) 25% και συντελεστή capping 1.0.
 • Δείκτης ATHEX Select
  Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝ.& ΕΜ. Α.Ε.» με συντελεστή στάθμισης (free float) 32% και συντελεστή capping 1.0.

Αποτελέσματα εισηγμένων: Τα ξεχάσαμε μέσα στον φόβο της κρίσης

Ούτε ένας δεν ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα που έβγαλαν οι εισηγμένες τις προηγούμενες ημέρες.

Hταν τόσο μεγάλο το σοκ με τις τραπεζικές εξελίξεις ώστε τα αποτελέσματα πέρασαν απαρατήρητα.

Oμως σίγουρα αξίζει να σχολιαστούν γιατί αυτές οι μετοχές ίσως αποτελέσουν βασικές επιλογές στα χαρτοφυλάκια.

Aegean: Yψηλές επιδόσεις μετά από δύο χρόνια ζημιών

Tα κέρδη του 2022 μετά από Φόρους της Aegean ανήλθαν στα €106,8 εκατ. από οργανικές Ζημίες ύψους €57,6 εκατ. το 2021, υπερβαίνοντας κατά 36% την αντίστοιχη κερδοφορία του 2019, η οποία είχε διαμορφωθεί στα €78,5 εκατ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους ανήλθε σε €1,34 δισ., αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021, και 2% υψηλότερος από το 2019. Το 2022 ο Όμιλος προσέφερε 15,8 εκατ. θέσεις και μετέφερε 12,5 εκατ. επιβάτες συνολικά 73% περισσότερους σε σχέση με το 2021, εκ των οποίων 7,3 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού.

Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 79,8% σημαντικά βελτιωμένος από το 2021 (+ 14,3 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά κάτω από τα επίπεδα του 2019 απόρροια της επίδρασης του πρώτου και δεύτερου τριμήνου. Η συμβολή της κίνησης του δικτύου εξωτερικού αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου για το 2022.

Η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια προς αλλά και από την Ελλάδα, η αύξηση του μέσου εσόδου ανά προσφερόμενη θέση, ο εμπλουτισμός του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας που επιταχύνθηκε το 2022, καθώς και οι έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών συνέβαλλαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την σημαντική αύξηση του κόστους καυσίμου και την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ

Συνεργασίες θυγατρικών ΕΛΠΕ και Space Hellas σε πιστοποίηση ISO

Η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, μέλος του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, ανέθεσε στη SingularLogic, μέλος του Ομίλου Space Hellas, την υλοποίηση έργου μέτρησης και παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων και ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, στο πλαίσιο υποστήριξης του Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης ISO 50001:2018 που εφαρμόζει

ΟΠΑΠ: Διπλασιασμός κερδοφορίας

Για τον ΟΠΑΠ σας είχαμε πει ότι το δ’ τρίμηνο θα έχει έξτρα έσοδα λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γενικότερα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά, αλλά οι ξένοι επενδυτές μάλλον έκριναν ότι δεν είναι επαναλαμβανόμενα.

Επίσης, το μέρισμα του 1,45 ευρώ / μετοχή δεν κρίνεται τόσο μεγάλο για διπλασιασμό κερδοφορίας. Τα ξένα funds περίμεναν ένα 1,5 ευρώ / μετοχή (consensus).

Αttica Bank: Στις 27/3 κόβεται το δικαίωμα στην ΑΜΚ

Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αttica Bank θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 3,51640385951927 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της τράπεζας.

Η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των Νέων Μετοχών και της τιμής διάθεσης αυτών, ήτοι συνολικά €471.593.731,95, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Αύξησης, θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας «Διαφορά υπέρ το άρτιο».

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται σε ευρώ 2.251.696,05 και θα διαιρείται σε 45.033.921 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ευρώ πέντε λεπτά (€ 0,05) η κάθε μία.

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 981η/16.3.2023 συνεδρίασή του αποφάσισε:

 • Την έγκριση του περιεχομένου του αποτελούμενου από χωριστά έγγραφα ενημερωτικού δελτίου της «ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με έκδοση, μέσω δημόσιας προσφοράς, έως 35.062.731 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ύψος άντλησης κεφαλαίων έως 473.346.868,50 και για την εισαγωγή των μετοχών στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 • Την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» προς τους μετόχους της «ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3461/2006.
 • Την αναστολή της εξαγοράς μεριδίων κάθε κατηγορίας ΟΣΕΚΑ σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 4099/2012, την 7η Απριλίου και την 10η Απριλίου 2023 (Καθολικό Πάσχα), ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ