Νέα
  • ΓΔ: 1054.59 +0.83%
  • Τζίρος: 88,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Από το «μεγάλο σορτάρισμα» στο... «μεγάλο «ξενέρωμα»

Πηγή: AP

Το «μεγάλο σορτάρισμα» είναι η έκφραση που προέρχεται από το ομώνυμο βιβλίο και την ταινία για ό,τι συνέβη το 2008. H SVB δεν είναι Lehman και η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο μοχλευμένη όσο το 2008. Ομως όλοι φοβούνται την επόμενη ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη (Ευρωζώνη, Ελβετία και Βρετανία), η Credit Suisse είναι όντως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Εχει σχέση με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και αυτό που βλέπουμε τώρα στις διεθνείς αγορές ίσως είναι το ξεφόρτωμα των... βαριδιών.

Ηρθε και η μεγάλη αύξηση επιτοκίων και επιδείνωσε την κατάσταση.

Αυτό που συμβαίνει, πάντως, αυτές τις ημέρες είναι το «μεγάλο ξενέρωμα». Το επενδυτικό κλίμα έχει χαλάσει και ούτε τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα μπορούν να το φτιάξουν.

Credit Suisse: Ετοιμάζεται η λύση αλλά πότε θα δοθεί;

Το άλλο πρόβλημα με την Credit Suisse είναι ότι είναι μεγάλη επενδυτική τράπεζα που τα έκανε όλα λάθος, η ποιότητα των κεφαλαίων και των καταθέσεων της είναι αμφιλεγόμενη (διπλωματικά μιλάμε) και κυρίως είναι ελβετική.

Μία χώρα δηλαδή που δεν φημίζεται για την ταχύτητα λήψης αποφάσεων (επίσης το λέω διπλωματικά). Το πρόβλημα χρόνιζε για πάνω από 2 έτη. Ολοι το γνώριζαν, αλλά οι ελβετικές εποπτικές αρχές δεν ήθελαν να θίξουν τα κακώς κείμενα.

Η ΕΚΤ και ο SSM μπορεί να επέμβει μόνο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν συναλλαγές με την Credit Suisse. Γενικώς, μπλέξαμε...

Βlackrock: Ερχεται ύφεση αλλά αναδύονται ευκαιρίες

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 10 τρισ. δολαρίων, βλέπει «να έρχεται ύφεση», λόγω της «ζημιάς» που προκάλεσε ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Παράλληλα, όμως, εκτιμά πως αναδύονται ευκαιρίες στα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

ΟΠΑΠ: Προβληματισμένος ο Γιαν Κάρας

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί σε λογικό επίπεδο, τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν στο μακροοικονομικό περιβάλλον, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις και πώς αυτές επηρεάζουν το εισόδημα και την ψυχολογία των πελατών μας», επεσήμανε ο CEO του ΟΠΑΠ, αφού πρώτα τόνισε ότι τα στοιχεία από το α' δίμηνο 2023 είναι καλά.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές στο σύνολο της χρήσης, η διοίκηση του ΟΠΑΠ έδωσε guidance για τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στα 2,06 με 2,14 δισ. ευρώ, έναντι 1,939 δισ. ευρώ που έφτασαν το 2022.

Επιπλέον, το guidance για EBITDA κινείται στα 740 με 760 εκατ. ευρώ, αυξημένο μέχρι και περίπου 3% σε σχέση με το EBITDA του 2022 που έκλεισε στα 736 εκατ. ευρώ. Η αγορά που λόγω τραπεζικών εξελίξεων είχε αγνοήσει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη, χθες «τίμησε» με ανοδο την μετοχή.

ΟΤΕ: Προσπάθησε να επιστρέψει αλλά δεν τα κατάφερε

Το γεγονός ότι η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 13 ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα που ανήγγειλε πρόσφατα, «φώναζε» ότι ήταν υποτιμημένος.

Χθες βγήκαν και μάζευαν και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια και θεσμικοί. Η μετοχή επέστρεψε ενδοσυνεδριακά προς τα 13,1 ευρώ, αλλά στο τέλος βγήκαν οι σορτάκηδες και η μετοχή έκλεισε μεν με άνοδο, αλλά και πάλι κάτω από τα 13 ευρώ.

Μήπως πρέπει να εντείνετε το market making της μετοχής κ. Τσαμάζ;

OΛΠ: Ιστορικά υψηλά αποτελέσματα, μεγάλο μέρισμα, αλλά η μετοχή διόρθωσε

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ, τα κέρδη προ φόρων το 2022 ανήλθαν σε 74,7 εκατ., έναντι 49,2 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 51,7%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 52,9 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 43,9% σε σχέση με τα 36,8 εκατ. της χρήσης του 2021. Τέλος, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανήλθε σε 1,04 αυξημένο κατά 65% σε σχέση με το 2021 που ήταν 0,63.

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ποσά αποτελούν, τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία της ΟΛΠ, αναφορικά με τα έσοδα αλλά και την κερδοφορία.

Παρά τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η μετοχή υποχώρησε χθες. Πως το είπαμε; «To μεγάλο ξενέρωμα...»

MIG: Μετονομάζεται σε MIG Συμμετοχών (ή MIG Ηoldings)

H έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, μεταξύ άλλων, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της σε «MIG ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» και του διακριτικού τίτλου της σε «MIG».

Η επωνυμία της Εταιρίας στην αγγλική γλώσσα θα αποδίδεται ως «MIG HOLDINGS S.A.» και ο διακριτικός τίτλος αυτής ως «MIG».

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκε η σύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 kV τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σε διάστημα 32 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων για το μεγάλο ενεργειακό έργο, τον Ιούνιο του 2020, η Αριάδνη Interconnection πόντισε συνολικά περίπου 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων.

Το βάθος της εγκατάστασης στον βυθό του Αιγαίου έφτασε μέχρι και τα 1.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το βάρος των καλωδίων ξεπερνά τα 40 κιλά ανά μέτρο.

ΕΚΤΕΡ: Νέο έργο μεγάλου προϋπολογισμού

Η ΕΚΤΕΡ διεκδικεί μικρά και μεσαία κατασκευαστικά έργα και αυξάνει τα μερίδια του στην κατασκευαστική αγορά αλλά και στην κερδοφορία. Το «πρώτος ανάμεσα στους μικρομεσαίους» αποδίδει.

Προχώρησε την 16η Μαρτίου 2023, σε σύμβαση εκτέλεσης έργου με την “ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ «ΔΕΛΑΣΑΛ» ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ”, με ποσό σύμβασης 6.506.760,00 πλέον ΦΠΑ και χρόνο κατασκευής έργου τους 13 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αντικείμενο της Σύμβασης του έργου είναι η μετατροπή υπάρχοντος βιομηχανικού κτηρίου σε εκπαιδευτήριο.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ